Śledzie w sosie musztardowym – zrobisz je w kilka chwil. Prosty przepis na błyskawiczne śledzie, które zachwycą każdego wielbiciela nieco ostrzejszych smaków i…śledzi.
Śledzie w sosie musztardowym czekały dłuższy czas, aby wreszcie je pokazać na blogu. Wreszcie dzisiaj już są 🙂 Musztarda ze swoją kwaskowatością i ostrością bardzo dobrze łączy się ze śledziami. Jednak sama w sobie jest mimo wszystko zbyt intensywna, więc połączyłam ją z majonezem. Taki musztardowy sos majonezowy zrobisz bardzo szybko i łatwo. Jest rzadszy niż ten ze sklepu, ale weź pod uwagę, że aby taki sos był gęsty trzeba go po prostu czymś zagęścić. Moim zdaniem jest to całkowicie zbędne.
![jak zrobić śledzie w sosie musztardowym](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2022/12/przepis-na-sledzie-w-sosie-musztardowym-683x1024.jpg)
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
- około 400 g filetów śledziowych solonych
- ok. 6-7 łyżek majonezu
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy dijon
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
- 1 średnia cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym
- Jeśli Twoje śledzie są mocno słone i wymagają wymoczenia – zrób to najpierw. W miarę potrzeby zmień 1-3 razy wodę – za każdym razem na zimną, a nie na ciepłą. Nie mocz jednak śledzi zbyt długo, aby nie pozbawić ich smaku. Wystarczy 40-50 minut przy jednokrotnej zmianie wody.
- Wymoczone śledzie pokrój w mniejsze kawałki lub pozostaw takie duże, jak są – to zależy tylko od Ciebie.
- Cebulę obierz i pokrój drobno w kostkę. Możesz dodać do niej 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Po kilku minutach “zeszkli się” i stanie się delikatniejsza.
- Do miski dodaj majonez, obie musztardy, gorczycę, cebulę i odrobinę pieprzu (do smaku) i wymieszaj wszystko razem do połączenia składników.
- Następnie do sosu przełóż pokrojone (lub nie) śledzie – wymieszaj wszystko.
- Tak przygotowane śledzie w sosie musztardowym przełóż do słoika lub po prostu przykryj szczelnie miseczkę. Wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
![przepis na śledzie w sosie musztardowym](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2022/12/jak-zrobic-sledzie-w-sosie-musztardowym-683x1024.jpg)
Sosu wychodzi całkiem spora ilość, więc możesz śmiało dodać nieco więcej śledzi. Ja lubię jak jest go więcej, ale Ty swoje śledzie w sosie musztardowym zrób po swojemu 🙂
Pyszne i proste do zrobienia śledzie – sprawdź inne przepisy
Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami– smak i zapach niektórych zaskakuje, ale pozytywnie. Wbrew pozorom przyprawa curry doskonale pasuje do śledzi.
![Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami - przepisy na oryginalne śledzie](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2015/12/C59Bledziewsmietanowymsosiecurryzrodzynkami-767x1024.jpg)
Śledzie z papryką i gorczycą – pikantne, z chrupiącą papryką. Prosta sałatka nie tylko na świąteczny stół.
![przepis na śledzie](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2014/12/12-1-1024x830.jpg)
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną – kolejny nieoczywisty smak śledzi. Mogłoby wydawać się, że bazylia nie pasuje do śledzi w śmietanie. Jednak w połączeniu z cytryną tworzą niesamowicie aromatyczny i orzeźwiający efekt. Warto przynajmniej spróbować 🙂
![przepis na śledzie w śmietanie](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2014/12/1-2-1024x696.jpg)
…albo po prostu przejrzyj wszystkie przepisy ze śledziami w roli głównej – zapraszam.
Ratujesz mi życie, właśnie się zastanawiałam głęboko co INNEGO zrobić.. I pyk! Mamy to!
Kocham się w śledziu…W sosie musztardowym jeszcze nie robiłam, a więc ten przepis przede mną. Brzmi zacnie.
Kocham śledzie pod każdą postacią. A w śmietanie, musztardzie to moje ulubione. Zjadłabym cały talerz twoich śledzi.
Jak długo można śledzie w sosie musztardowej przechować.
Urszulo, u mnie stoją czasami 8-9 dni. To jest kwaśny sos, więc są dość trwałe. Robię je na 2-3 dni przed świętami i czasami dotrwają do Sylwestra.