Śledzie w sosie musztardowym – zrobisz je w kilka chwil. Prosty przepis na błyskawiczne śledzie, które zachwycą każdego wielbiciela nieco ostrzejszych smaków i…śledzi.
Śledzie w sosie musztardowym czekały dłuższy czas, aby wreszcie je pokazać na blogu. Wreszcie dzisiaj już są 🙂 Musztarda ze swoją kwaskowatością i ostrością bardzo dobrze łączy się ze śledziami. Jednak sama w sobie jest mimo wszystko zbyt intensywna, więc połączyłam ją z majonezem. Taki musztardowy sos majonezowy zrobisz bardzo szybko i łatwo. Jest rzadszy niż ten ze sklepu, ale weź pod uwagę, że aby taki sos był gęsty trzeba go po prostu czymś zagęścić. Moim zdaniem jest to całkowicie zbędne.
Przepis na śledzie w sosie musztardowym
Składniki:
- około 400 g filetów śledziowych solonych
- ok. 6-7 łyżek majonezu
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy dijon
- 1 lekko czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
- 1 średnia cebula
- sól i świeżo mielony pieprz
Jak zrobić śledzie w sosie musztardowym
- Jeśli Twoje śledzie są mocno słone i wymagają wymoczenia – zrób to najpierw. W miarę potrzeby zmień 1-3 razy wodę – za każdym razem na zimną, a nie na ciepłą. Nie mocz jednak śledzi zbyt długo, aby nie pozbawić ich smaku. Wystarczy 40-50 minut przy jednokrotnej zmianie wody.
- Wymoczone śledzie pokrój w mniejsze kawałki lub pozostaw takie duże, jak są – to zależy tylko od Ciebie.
- Cebulę obierz i pokrój drobno w kostkę. Możesz dodać do niej 1/4 łyżeczki soli i wymieszać. Po kilku minutach “zeszkli się” i stanie się delikatniejsza.
- Do miski dodaj majonez, obie musztardy, gorczycę, cebulę i odrobinę pieprzu (do smaku) i wymieszaj wszystko razem do połączenia składników.
- Następnie do sosu przełóż pokrojone (lub nie) śledzie – wymieszaj wszystko.
- Tak przygotowane śledzie w sosie musztardowym przełóż do słoika lub po prostu przykryj szczelnie miseczkę. Wstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Sosu wychodzi całkiem spora ilość, więc możesz śmiało dodać nieco więcej śledzi. Ja lubię jak jest go więcej, ale Ty swoje śledzie w sosie musztardowym zrób po swojemu 🙂
Pyszne i proste do zrobienia śledzie – sprawdź inne przepisy
Śledzie w śmietanowym sosie curry z rodzynkami– smak i zapach niektórych zaskakuje, ale pozytywnie. Wbrew pozorom przyprawa curry doskonale pasuje do śledzi.
Śledzie z papryką i gorczycą – pikantne, z chrupiącą papryką. Prosta sałatka nie tylko na świąteczny stół.
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną – kolejny nieoczywisty smak śledzi. Mogłoby wydawać się, że bazylia nie pasuje do śledzi w śmietanie. Jednak w połączeniu z cytryną tworzą niesamowicie aromatyczny i orzeźwiający efekt. Warto przynajmniej spróbować 🙂
…albo po prostu przejrzyj wszystkie przepisy ze śledziami w roli głównej – zapraszam.
Ratujesz mi życie, właśnie się zastanawiałam głęboko co INNEGO zrobić.. I pyk! Mamy to!
Kocham się w śledziu…W sosie musztardowym jeszcze nie robiłam, a więc ten przepis przede mną. Brzmi zacnie.
Kocham śledzie pod każdą postacią. A w śmietanie, musztardzie to moje ulubione. Zjadłabym cały talerz twoich śledzi.
Jak długo można śledzie w sosie musztardowej przechować.
Urszulo, u mnie stoją czasami 8-9 dni. To jest kwaśny sos, więc są dość trwałe. Robię je na 2-3 dni przed świętami i czasami dotrwają do Sylwestra.