Śledzie w śmietanie znane są chyba każdemu. Najpopularniejsze są z dodatkiem cebulki i jabłka, ale przecież tych dodatków może być więcej…
Śledzie w śmietanie, do tego kukurydza, kiszone ogórki, koperek i troszkę musztardy. Pycha! Piątek nieodmiennie większości z nas kojarzy się z rybą, a zwłaszcza ze śledziami. Najzwyklejsze śledzie w śmietanie można za każdym razem podawać odrobinę inaczej. Wystarczy dodatkowy składnik lub przyprawa inna niż zwykle. Kiedy pierwszy raz robiłam śledzie w sosie curry, to nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakują. Śledzie marynowane w kiszonych ogórkach także są pyszne. A z cytryną i ostrą papryka? Rewelacja! Naprawdę nie trzeba cudów, żeby coś urozmaicić, czasem wystarczy zerknąć, co nam zalega w lodówce. Przyznam się Wam, że moje przepisy powstają bardzo często w taki właśnie sposób. Coś bym zjadła, sama nie wiem co, więc przeglądam szafki i lodówkę. Czasami powstają pyszności! Dzisiejsze śledzie powstały też w taki sposób. Miały być w klasycznej śmietanie, a wyszły troszkę inaczej.
Przepis na śledzie w śmietanie z dodatkami
Składniki:
- 500 g solonych filetów śledzi
- 1 większa cebula
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 1 puszka kukurydzy (około 300 g)
- 1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 1/2 szklanki kwaśnej gęstej śmietany
- 2/3 szklanki dobrego majonezu (najlepszy jest domowy majonez – sprawdź jak łatwo go zrobić)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- duży pęczek koperku
Jak zrobić śledzie w śmietanie – krok po kroku
- Śledzie wymoczyć w zimniej wodzie, aby usunąć nadmiar soli. (Można użyć takich, których nie trzeba już moczyć.)
- Wymoczone osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Zasypać cukrem i odstawić na kilka minut, aby pod wpływem cukru zeszkliła się i puściła sok.Ogórki kiszone zetrzeć na grubej tarce jarzynowej lub drobno posiekać.
- Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Majonez wymieszać ze śmietaną i musztardą.Dodać cebulę, ogórki, śledzie, koperek i kukurydzę.
- Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą, jeśli trzeba – dobrze wymieszać.
- Odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny, aby smaki się przegryzły. Podawać jak klasyczna śledziową sałatkę: samodzielnie lub z dodatkiem świeżego pieczywa. Można również podać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków gotowanych w mundurkach.
Przepisy na śledzie
Jeśli szukacie innych, pysznych przepisów na śledzie, to zapraszam Was do zestawienia najlepszych przepisów ze śledziami w roli głównej – wystarczy kliknąć w zdjęcie, a otworzy się w osobnej karcie.