Tatar ze śledzia na krakersach – niebanalne podanie smacznej i oryginalnej przystawki ze śledziem w roli głównej.
Tatar ze śledzia na krakersach robię wtedy, kiedy zależy mi na oryginalnym podaniu. Przepis na dobrego śledzia zawsze w cenie, a jak zrobić śledzia niebanalnie? Zrób śledziowy tatar, to proste i szybkie. Śledzia możemy przygotować na wiele sposobów, także w postaci tatara. Nie do końca mi pasuje to określenie, bo tatar (czyli befsztyk tatarski) to potrawa z wołowiny. Nikt chyba jednak nie wymyślił innej nazwy, wiec niech już zostanie ten tatar ze śledzia.
Przygotowanie go jest bardzo proste i dość szybkie. Wygląda efektownie i na pewno nadaje się na świąteczny stół. Może zatem warto zamienić tradycyjnego śledzika na coś innego?
Przepis na tatar śledziowy na krakersach
Składniki na 1 porcję:
- 2 pojedyncze filety śledziowe (solone, wymoczone)
- 1 łyżka posiekanej drobno szalotki
- 1 łyżka posiekanych drobno marynowanych pieczarek
- 1/2 łyżeczki posiekanego koperku
- 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego)
- mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz
dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone)
Jak zrobić tatar śledziowy na krakersach
- Śledzia pokroić w mniejsze kawałki.
- Szalotkę, pieczarki, koperek, olej i przyprawy wymieszać razem z pokrojonym śledziem.
- Drobno pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego z dodatkami.
Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam pierścień cukierniczy i do środka wsypałam kruszonkę krakersową. Następnie na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie usunęłam pierścień.
Jak zrobić domowe krakersy? Sprawdź mój przepis
[kliknij w nazwę lub zdjęcie, aby otworzyć przepis] Przepis na domowe krakersy
Jak zrobić smacznie i niebanalnie dania ze śledzi
Jeśli szukacie innych pomysłów na potrawy ze śledzi to zerknijcie to tego zestawienia, które przygotowałam dla Was. Znajdziecie w nim śledzie w śmietanie z różnymi dodatkami, sałatki śledziowe, w tym warstwową z dodatkiem buraczka. Śledzie smażone (opiekane), a potem marynowane w kwaśnych zalewach również na pewno znajdą swoich amatorów. Polecam.