Sałatka śledziowa z kukurydzą i groszkiem – prosta, szybka i doskonale pasująca nie tylko na święta. Sprawdź mój przepis i zasmakuj w prostej sałatce ze śledzi.
Sałatka śledziowa z kukurydzą i groszkiem to jedna z najprostszych sałatek. Robię ją nie tylko na święta, ale i bez okazji. Wigilia, Boże Narodzenie, Wielkanoc wtedy jednak już nie tylko ta konkretna sałatka śledziowa, ale i inne dania ze śledzi. W naszej tradycji bożonarodzeniowej, na naszych świątecznych stołach królują przecież i śledzie, i sałatki.
Tak jak wspomniałam, w moim domu potraw ze śledziami jest kilka, podobnie jak sałatek. Dzisiaj chcę Was zaprosić na sałatkę rybacką, czyli śledzie z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem, z dodatkiem koperku i lekko musztardowego sosu. Ta sałatka naprawdę idealnie pasuje na wigilijny stół. Jej żółto-zielony kolor pięknie skomponuje się ze świątecznymi, przeważnie czerwonymi, kolorami. Jest lekka i co najważniejsze: podajemy ją na stół bez mieszania z sosem, którego każdy sam na talerzu doda tyle, ile sam chce. Dzięki temu także i kolejnego dnia, (a święta nie kończą się przecież na Wigilii), sałatka będzie nadal świeża, jakby była zrobiona przed chwilą.

Sałatka śledziowa z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem – prosty i szybki przepis
Składniki sałatki:
- 1 puszka groszku
- większe jabłko – najlepiej kwaskowate lub winne
- 1 puszka kukurydzy
- 5-6 pojedynczych filetów śledziowych solonych
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę śledziową z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem – krok po kroku
Śledzie wymoczyć, ale niezbyt długo, żeby nie straciły swojego smaku. Powinny do wody tylko oddać nadmiar soli.
Wymoczone śledzie pokroić w średnie paseczki, moje są o szerokości 3-4 cm.
Kukurydzę i groszek przełożyć na sito – lekko przepłukać pod bieżącą wodą i odsączyć.
Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej – od razu skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Koperek opłukać, osuszyć i posiekać drobno.
Następnie wszystkie składniki wymieszać razem.
Na koniec przygotować sos, który podajemy do sałatki. Nie mieszać jej z sosem, ale podać osobno.
Przepis na sos do sałatki śledziowej z kukurydzą, groszkiem i jabłkiem
Składniki sosu:
- 5 łyżek majonezu
- 5 łyżek kwaśnej i gęstej śmietany
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
Wszystkie składniki wymieszać razem do uzyskania gładkiego sosu. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny według własnego smaku.
