Smażone śledzie w sosie pomidorowym połączenie prostoty z genialnym smakiem – sprawdź mój przepis.
Smażone śledzie w sosie pomidorowym – chyba niejeden z nas je lubi. Śledzie ogólnie są chyba najpopularniejszymi rybami w naszym kraju, więc i na blogu znajdziecie sporo prostych i sprawdzonych przepisów na pyszne dania z tych ryb. Dzisiaj przygotowałam smażone filety śledziowe w kwaskowatym sosie ze świeżych pomidorów. Ponieważ można je pasteryzować w słoikach, to warto zrobić ich od razu więcej. Będzie na zimę jak znalazł, a może i do Świąt wytrzymają? Bez wątpienia przepis ten mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje ? W związki z tym, że jestem wielbicielką śledzi, to zapraszam do zerknięcia również na inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi.

Przepis na smażone śledzie w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1 kg surowych filetów śledziowych
- sól i pieprz
- mąka pszenna do oprószenia
- olej do smażenia
sos do śledzi:
- 1 kg mięsistych pomidorów (ja akurat użyłam odmiany Lima)
- 2 większe cebule
- 5-6 dużych ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 średnie liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 4 lekko czubate łyżki cukru
- 60 ml octu spirytusowego 10%
Jak zrobić smażone śledzie
- Oczyszczone surowe śledzie wypłukać w zimnej wodzie, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem oraz przyprawić solą i pieprzem.
- Następnie oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażyć ryby z obu stron na złoty kolor.
Jak zrobić sos pomidorowy do smażonych śledzi
- Pomidory obrać ze skóry: opłukać i przełożyć do garnka. Następnie zagotować w czajniku wodę, zalać pomidory wrzątkiem, a po około 30 sekundach wrzątek odlać, a pomidory dla odmiany zalać bardzo zimną wodą.
- Zdjąć skórkę z pomidorów i wykroić zieloną końcówkę.
- Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka lub grubszą kostkę.
- Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć nożem z odrobiną soli.
- Olej rozgrzać w garnku i zeszklić na nim cebule, dodać pomidory, liście laurowe i ziele angielskie.
- Na średnim ogniu udusić do miękkości i lekkiego rozpadnięcia się pomidorów.
- Pod koniec duszenia dodać czosnek, sól, cukier, pieprz i ocet. Gdyby pomidory za bardzo odparowały, dolać wody w takiej ilości, aby powstał średnio gęsty sos.
- Słoiczki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
- Następnie usmażone ryby poukładać niezbyt ciasno w słoikach i od razu zalewać wrzącym sosem.
- Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce.
- Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu.

Wskazówki
Smażone śledzie w sosie pomidorowym można pasteryzować w słoikach przez około 10-15 minut, a potem w efekcie dłużej można przechowywać je bez obaw, że się zepsują.
Zamiast świeżych pomidorów, można użyć gęstej passaty pomidorowej w ilości 700 – 800 ml.
Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich:
[kliknij w nazwę lub zdjęcie, żeby otworzyć przepis]Śledzie w suszonych pomidorach

Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej
