Jesienne koktajle wzmacniające to świetny i smaczny sposób na wsparcie ochrony organizmu. Pierwsze chłody są czasem, kiedy najszybciej łapiemy infekcje.
Jesienne koktajle wzmacniające to moc błonnika, mikroelementów i witamin. Kompozycji i smaków takich koktajli jest niezliczona ilość i praktycznie za każdym razem mogą być zupełnie inne. Słodkie, wytrawne, korzenne – co tylko sobie wymarzysz. Poniżej znajdziesz kilka moich propozycji. Traktuj je bardziej jako propozycje i pomysły niż przepisy. A zatem zapraszam na porcję pysznych i zdrowych jesiennych koktajli owocowo-warzywnych.

Na skróty
Wszystkie koktajle muszą być zawsze przygotowywane z najwyższej jakości produktów. Nie używajcie do nich nadpsutych warzyw i owoców. Odkrojenie nadgniłego kawałka niewiele da, gdyż bakterie z łatwością rozprzestrzeniły się po całym owocu czy warzywie. Widoczne gołym okiem zepsucie to tylko efekt ich działania. Proporcje podane w przepisach są na 2 porcje.
Przepisy na jesienne koktajle wzmacniające
Koktajl zielony
Składniki:
- garść jarmużu
- 1 gruszka
- 1 kiwi
- 1 cm imbiru
- ok. 200 ml wody
Jarmuż opłukać dokładnie pod zimną bieżącą woda. Oderwać liście od twardej łodyżki. Gruszkę przekroić. Usunąć gniazdo nasienne i ogonek. Pokroić w mniejsze kawałki. Kiwi obrać ze skórki, przekroić. Imbir oskrobać.
Wszystkie składniki wraz z wodą przełożyć do blendera i zmiksować na dowolny stopień rozdrobnienia. W razie potrzeby dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować.

Koktajl wzmacniający
Składniki:
- 1 jabłko
- 1 brzoskwinia
- 1 gruszka
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
- spora szczypta mielonego cynamonu
- pasta z kurkumy na czubku noża
- ok. 200 ml wody
Słonecznik lekko podprażyć na suchej patelni. Wystudzić.
Jabłko i gruszkę przekroić, usunąć gniazda nasienne i ogonki. Pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinie przekroić, usunąć pestkę i również pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko przełożyć do blendera. Dolać wody, dodać słonecznik, cynamon i kurkumę. Całość zmiksować do odpowiedniej gładkości. Gdyby napój był zbyt gęsty, wtedy można dolać więcej wody i ponownie chwilę miksować.

Koktajl różowy
Składniki:
- 2 jabłka
- 1 brzoskwinia
- 1 średni burak
- 250 ml mleka migdałowego
- szczypta ostrej papryki
Buraka umyć i obrać ze skóry. Owoce umyć. Z jabłka wyciąć gniazdo nasienne, z brzoskwini usunąć pestkę. Wszystko pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć do blendera. Zmiksować z mlekiem migdałowym i ostrą papryką. Gdyby koktajl był zbyt gęsty, wtedy dolać więcej mleka lub uzupełnić wodą i ponownie krótko zmiksować.

Wzmocnij organizm naturalnymi miksturami
W razie infekcji lub przeziębienia, sięgnij po naturalne sposoby. Jest to znacznie lepsze niż natychmiastowe sięganie po apteczne mikstury, które przecież nie należą do naturalnych. Po syntetyczne środki lepiej sięgać w ostateczności – przynajmniej takie jest moje zdanie.
Złote mleko, czyli golden milk
Złote mleko to napój z pasty z kurkumy i mleka. Kurkuma to prawdziwe bogactwo naturalnych salicylanów. To własnie one znajdują się w wielu aptecznych środkach. Po co jednak szukać w aptece, jeśli można sięgnąć do szuflady po kurkumę? Zrób pastę z kurkumy, to jest naprawdę proste. Jednak uwaga: są osoby uczulone na salicylany i one powinny kurkumy unikać.

Syrop miodowy z imbirem i cytryną
Syrop z miodu, imbiru i cytryny – nie dość, że pyszny to i zdrowy 😉
