Pasta z kurkumy i złote mleko, czyli golden milk to sposoby na wsparcie odporności. Złoty napój rozgrzeje i pomoże pozbyć się infekcji.
Pasta z kurkumy i złote mleko to jedne z najskuteczniejszych metod walki z przeziębieniami czy sezonowymi infekcjami. Zrobienie ich nie jest jakoś szczególnie skomplikowane, a kurkumę można bez większych problemów kupić, zarówno świeżą jak i suszoną. Kurkuma z wyglądu przypomina imbir, lecz jest mocno pomarańczowa. Ze względu na swoje zdrowotne właściwości jest bardzo ceniona we wschodniej medycynie naturalnej. W kulturze zachodniej staje się coraz bardziej modna i jest to moda, której należy kibicować.
Kurkuma, czyli ostryż długi (Curcuma longa L.) – nazywany także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, szafranem indyjskim – gatunek byliny z rodziny imbirowatych. Rośnie dziko w Indiach, jest uprawiany w wielu krajach o klimacie tropikalnym [źródło: wikipedia].
Pasta z kurkumy i złote mleko – ochrona przed infekcjami i wsparcie podczas choroby
Na szczęście coraz częściej sięgamy po naturalne metody wspomagania organizmu. Nie jestem przeciwniczką klasycznej medycyny, ale też nie należę do osób, które po każdym kichnięciu biegną do lekarza. Wyznaję zasadę zdrowego rozsądku i myślę, że trzeba mobilizować organizm do walki z wirusami, bakteriami i wszelkimi infekcjami. Medycyna konwencjonalna powinna iść w parze z medycyna naturalną. W sposób rozsądny i wyważony, bez ortodoksyjnego odrzucania jednego lub drugiego. Samo leczenie tylko i wyłącznie naturą nie zawsze pomoże, bo są choroby poważniejsze, które potrzebują silniejszych metod. Z drugiej zaś strony leczenie drobnych przeziębień antybiotykami jest wręcz niebezpieczne, gdyż wyjaławia się organizm i blokuje naturalne mechanizmy obronne. Stosujmy metodę tzw. złotego środka i zanim dojdzie do choroby, starajmy się wzmacniać i uodparniać. Pasta z kurkumy i złote mleko są jednymi z najlepszych sposobów właśnie na wzmocnienie i uodpornienie.
Dobroczynne właściwości kurkumy
- działa przeciwgrzybicznie i antywirusowo
- wspomaga leczenie chorób stawów
- regeneruje skórę i uszkodzone tkanki, a także przeciwdziała łupieżowi (4 części oleju kokosowego i 1 część sproszkowanej kurkumy, wymieszać i nałożyć na skórę głowy na kilkanaście minut, a następnie dobrze spłukać)
- jest rozgrzewająca, więc pomaga przy przemarznięciach i przeziębieniach (złote mleko, czyli mleko z dodatkiem pasty z kurkumy)
- ma działanie bakteriobójcze i wspomaga leczenie infekcji
- działa przeciwbólowo
- wycisza i uspokaja, ma działanie antydepresyjne
- oczyszcza organizm z toksyn
- reguluje pracę wątroby i woreczka żółciowego
- wybiela zęby (pasta z 3 części oleju kokosowego, 2 części sody oczyszczonej i 1 część sproszkowanej kurkumy)
- można ją stosować jako naturalny barwnik, na przykład do barwienia skorupek jajek lub potraw
UWAGA: osoby, które są uczulone na salicylany powinny unikać kurkumy, gdyż zamiast sobie pomóc, mogą sobie bardzo zaszkodzić.
Pasta z kurkumy i złote mleko
Pasta z kurkumy to sposób, aby zawsze mieć pod ręką gotowa do użycia kurkumę. Jej smak nie każdemu może przypaść do gustu, gdyż w dużej ilości jest gorzkawa. Można jednak tę goryczkę nieco zniwelować odpowiednimi dodatkami. Na początku stosowania kurkumy lepiej zaczynać od mniejszych porcji, aby nasz smak przyzwyczaił się. Z czasem gorycz staje się mniej wyczuwalna, a korzyści zdrowotne dla nas duże. Niektórzy uważają, że kurkuma najlepiej działa z dodatkiem czarnego pieprzu i tłuszczu. Ważne jest także, aby nie spożywać jej na surowo lecz po ugotowaniu. Pasta ze sproszkowanej kurkumy może stać w lodówce nawet do 3 tygodni, warto zatem zrobić jej zapas i dodawać do potraw. Już odrobina dodana np. do ugotowanego ryżu sprawi, że stanie się smaczniejszy, zdrowszy, a przy okazji nabierze ładnego, słonecznego koloru.
Przepis na pastę z kurkumy
Składniki pasty:
- 3 łyżki mielonej kurkumy
- 200 ml wody
Jak zrobić pastę z kurkumy? Wodę zagotować w garnuszku, wsypać kurkumę. Wymieszać i na niewielkim ogniu gotować przez około 8-10 minut, mieszając aby pasta nie przypaliła się przypadkiem. Jeśli będzie zbyt gęsta można dodać trochę więcej wody. Po ugotowaniu przełożyć do zakręcanego słoika. Wystudzić i przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 tygodni.
Złote mleko (golden milk)
Złote mleko to napój, który wzmocni organizm, a także pomoże w zwalczaniu wszelkich infekcji. Można je pić przy przeziębieniu, przemarznięciu (profilaktycznie) i przy grypie. Dzięki zawartości kurkumy doskonale rozgrzewa, działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo. Jest doskonałe w sytuacjach stresowych i przed spaniem, gdyż wycisza i uspokaja. Do jego przygotowania można użyć mleka zwierzęcego lub roślinnego.
Przepis na złote mleko – golden milk
Składniki złotego mleka:
- 250 ml mleka (może być roślinne)
- 1 łyżeczka pasty z kurkumy
- 1 łyżka masła
- miód do smaku
- przy przeziębieniu dodać kawałek świeżego imbiru (około 1 cm)
Jak zrobić złote mleko
Mleko podgrzać, ale nie powinno być bardzo gorące. Do ciepłego mleka dodać pastę z kurkumy, masło i opcjonalnie posiekany bardzo drobno imbir. Wymieszać wszystko razem, a po przestudzeniu można dodać miód. Jeśli dodamy go do gorącego napoju, to straci swoje właściwości i będzie tylko słodzikiem. Złote mleko można “dosmaczyć” ulubionymi przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon, etc.
Pasta z kurkumy i złote mleko to nie są jedyne domowe, naturalne sposoby na przeziębienia i infekcje
Zanim sięgnie się po gotowe preparaty, warto spróbować wspomóc odporność naturalnymi preparatami. Przygotowanie ich nie jest trudne, a często z produktów, jakie mamy na co dzień pod ręką. To są również doskonałe sposoby na wzmocnienie odporności przed sezonami grypowymi czy przeziębieniowymi.
Domowe syropy rozgrzewające
Rozgrzewające syropy do napojów sprawdzą się w każdym domu. Można je dodawać do herbaty, nawet kawy i deserów takich jak kaszki czy budynie. Przygotowane w większej ilości, pasteryzowane, mogą być zawsze pod ręką. W sezonie świątecznym to też ciekawy pomysł na oryginalny prezent, który ucieszy obdarowanego.
Syrop z miodu, imbiru i cytryny
Syrop miodowo-imbirowy z cytryną sprawdzi się przy przeziębieniu. Składa się tylko z trzech składników, które nawet samodzielnie stanowią wsparcie dla organizmu: z miodu, imbiru i cytryny. Ten syrop to prawdziwa bomba odpornościowa i warto mieć go pod ręką podczas choroby czy infekcji.
Syrop z pigwy robiony na zimno
Jednym z najbardziej wartościowych pod względem zawartości witaminy C produktów jest nasza rodzima pigwa. Bije ona na głowę popularną cytrynę, a przede wszystkim rośnie w naszym klimacie. Pigwa i pigwowiec to bardzo twarde owoce, kształtem zbliżone do gruszek lub jabłek. Mają delikatnie żółty kolor i są…bardzo kwaśne. Plasterek pigwy z powodzeniem zastąpi dodatek cytryny do herbaty. Pigwę można ususzyć po pokrojeniu w plastry lub zrobić z niej syrop. Ja co roku staram się zrobić jak najwięcej słoiczków z syropem pigwowym robionym na zimno. Pozostałe kawałki pigwy można również pasteryzować i zużyć jako dodatek do herbaty.