3,1K
Jesień i zima to pory roku,kiedy szukam ciepła. Mimo, że tegoroczne lato dokuczyło mi jak nigdy dotąd, to jednak teraz troszkę brak mi słońca. Od pewnego czasu, mimo zdeklarowanemu słodyczoholizmowi, nie słodzę ani kawy, ani herbaty. Wyjątek robię dla gorących napojów z dodatkiem aromatycznych syropów. A te pasują właśnie do takiej pogody, jaką mamy teraz.
Poniżej znajdziecie 3 moje ulubione syropy, które zawsze staram się mieć pod ręką. Ich przygotowanie nie zajmuje jakoś specjalnie dużo czasu, ani nie jest skomplikowane. Gwarantuję jednak, że po ich dodaniu do kawy lub herbaty, rozgrzejecie się szybciej, a aromat umili Wam czas.
Te syropy można także zapakować w oryginalne słoiczki lub buteleczki i podarować komuś w prezencie. Na pewno będzie to prezent od serca i dla obdarowanego będzie znaczył więcej niż drobiazg kupiony w modnej sieciówce.
Te syropy pojawiły się już na blogu, dlatego kliknijcie w zdjęcie wybranego syropu lub jego nazwę, a przeniesie Was bezpośrednio do przepisu.
Domowy syrop imbirowy to świetny dodatek do herbaty. Przygotowując go, przy okazji można mieć pyszną słodką przekąskę, czyli kandyzowane kawałeczki imbiru. Polecam lubiącym ten specyficzny, lekko ostry imbirowy smak.
Od kilku lat jest prawdziwym hitem wśród smakoszy kawy: pumpkin spice, czyli aromatyczny syrop dyniowy, z dużą ilością korzennych przypraw. Nadaje się nie tylko do klasycznej kawy, ale także do wszelkich jej rodzajów, na przykład latte. Sprawdza się także jako dodatek do deserów.
Dyniowa latte jest naprawdę pyszna. Ja swój dyniowy syrop pumpkin spice zużywam głównie do przygotowania takiej kawy.
Mleczny napój z dodatkiem syropu dyniowego, imitujący lżejszą wersję dyniowego latte, to pyszna propozycja dla tych,którzy nie przepadają za kawą oraz dla dzieci. Warto przynajmniej spróbować.
Korzenny, piernikowy syrop, to już propozycja na zbliżające się święta. Kawa lub herbata z jego dodatkiem idealnie będzie pasować do świątecznego nastroju. Fantastycznie nadaje się do deserów, na przykład do pozornie banalnego ryżu z jabłkami, który niesamowicie zyskuje na smaku i aromacie. Sami spróbujcie przygotować ryż z jabłkami w korzennym sosie.
Lubicie takie dodatki? Macie swoje ulubione?