Książka dotarła do mnie zapakowana w szary papier i przewiązana bordową wstążeczką. Pierwsze moje myśli powędrowały kilkadziesiąt lat wstecz, kiedy byłam małą dziewczynką i jeździłam na wakacje do dziadków. Dziadek miał pokaźną biblioteczkę i przy jej pomocy zaszczepiał nam, wnukom, miłość i szacunek do książek. Wszystkie jego książki były opakowane właśnie w szary papier.
Jesteście ciekawi co kryje się pod nazwami: baba “rapie”, czyli “naprędce”, kura po literacku, zupa zacna, albo co to są litewskie szałtanosy? A może zaciekawi Was sałatka z płytkiego morza? To wszystko znaleźć można w “Kuchni Iwaszkiewiczów”.
Maria Iwaszkiewicz to urodzona w roku 1924 córka Anni i Jarosława Iwaszkiewiczów. Podczas wojny działała w ruchu oporo. Współredagowała “Podkowę News”, pismo konspiracyjne kierowane do młodych ludzi oraz “Szopki Podkowińskiej”.
Jest pasjonatką i znawczynią kulinariów. Pisywała artykuły i felietony, między innymi dla “Przekroju”. Książka “Kuchnia Iwaszkiewiczów” to połączenie trzech innych, wydanych wcześniej: „Gawęd o jedzeniu”, „Z moim ojcem o jedzeniu” i „Gawęd o przyjęciach”.
Polecam ją Wam z całego serca. To prawdziwa perełka wśród książek z przepisami, dlatego, że sięga się po nią nie tylko w poszukiwaniu dobrego przepisu, ale także aby z kubkiem kawy przeczytać coś ciekawego i cofnąć się w czasie.
Książka Kuchnia Iwaszkiewiczów. Przepisy i anegdoty została wydana przez wydawnictwo Znak Litera Nova. Premiera miała miejsce 15. października 2018 r.
Oprawa twarda
Wydanie: pierwsze
Liczba stron: 288
Format: 169x234mm
Cena katalogowa: 59,90 zł