3,2K
Dla lubiących awokado – a jest ich chyba coraz więcej – mam dzisiaj sposób na pyszną i sycącą przekąskę. Nie potrzeba do niej wielu składników ani dużo czasu. Jest idealna wieczór w gronie znajomych, zwłaszcza kiedy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowania. Jednak uwaga: ta przekąska jest dość mocno kaloryczna, więc dbający dietę powinni uważać. Znam jednak takich, którzy bardzo liczą kalorie, ale na widok awokado owiniętego boczkiem po prostu zapominają o swoich dietetycznych zasadach ?
Jak przygotować awokado zapiekane z boczkiem?
Potrzebujesz:
awokado,
boczek – ja używam parzonego,
odrobinę soku z cytryny – na 1 awokado wystarczy 1 łyżka.
Przygotuj cieniutkie plastry boczku.
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i obierz ze skóry. Możesz także ostrożnie wydrążyć miąższ za pomocą dużej łyżki. Obrane awokado pokrój na cząstki dowolnej wielkości i skrop je lekko sokiem z cytryny.
Każdą cząstkę dowolnie ciasno owiń plastrem boczku.
Owinięte kawałki awokado ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na ruszcie – dowolnie. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do zrumienienia boczku. Jeśli lubisz bardziej chrupiący, wtedy zapiekaj dłużej. Jeśli tylko podpieczony, zapiekaj krócej.
Wskazówki:
Razem z awokado zapiecz czosnek: przed zapiekaniem przekrój go w poprzek ząbków, posmaruj lekko oliwą lub olejem.
Aby boczek nie rozwijał się w trakcie pieczenia, należy cząstki awokado układać końcówką boczku do spodu.
Podawaj z chrupiącym pieczywem i pikantnym ketchupem lub sosem jogurtowym.
Jeśli lubisz dania z awokado, to spróbuj także i tego: