Odpowiednie podejście do przechowywania jedzenia przekłada się na realne oszczędności. Problem marnowania żywności dotyczy wielu osób i to niezależnie od tego, czy podczas zakupów korzystają z listy produktów, kierują się gazetkami promocyjnymi, czy też wkładają do koszyka produkty w sposób niezaplanowany. Na szczęście dzięki wprowadzeniu kilku prostych zasad można wydłużyć przydatność produktów do spożycia.
- Zgrzewarka próżniowa do domowej kuchni
- Na co zwrócić uwagę przy wyborze folii do zgrzewarki?
- Zakup bezpiecznych worków próżniowych do żywności
- Wygodne przechowywanie przypraw
Sprawdź, jakie akcesoria kuchenne ułatwią skuteczne przechowywanie jedzenia. W dalszej części artykułu znajdziesz również wskazówki związane z wyborem odpowiedniej próżniowej i poznasz najważniejsze zalety związane ze stosowaniem worków próżniowych oraz folii.
Zgrzewarka próżniowa do domowej kuchni
Dobra zgrzewarka próżniowa pozwala kilkukrotnie wydłużyć świeżość produktów. Dodatkową zaletą próżniowego przechowywania żywności jest brak przenikania się zapachów. Jest to szczególnie istotne w przypadku ryb. Zgrzewarki od popularnych producentów, takich jak FoodSaver czy Caso oferują odpowiednią długość listwy zgrzewającej, co pozwoli zapakować nawet większe porcje. Warto zwrócić uwagę na wydajność pompy, która powinna sprawnie odsysać powietrze.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze folii do zgrzewarki?
Równie istotna jest porządna folia do zgrzewarki, która musi mieć odpowiednie parametry techniczne, aby mogła skutecznie zabezpieczać produkty spożywcze. Grube i odporne na rozdarcie folie powinny również dobrze znosić skrajne temperatury. W końcu taka żywność często jest przechowywana w zamrażarce lub podgrzewana w mikrofalówce. Przy zakupie należy również zwrócić uwagę na bezpieczeństwo i wybierać produkty z oznaczeniem wolne od BPA. Przekłada się to na pewność, że w składzie folii nie ma Bisfenolu A.
Istotną zaletą wykorzystania folii jest możliwość pakowania zarówno pojedynczych kawałków mięsa czy niewielkich porcji, jak i dużych dań gotowych do podgrzania. Jeżeli jednak przygotowuje się żywność do mrożenia, lepiej sprawdzą się niewielkie porcje. Takie podejście pozwala łatwo odgrzać potrzebną porcję, co ogranicza marnowanie żywności. Najbardziej ekonomiczna jest folia w rolce, gdzie użytkownik może dowolnie dociąć ją z każdej strony. Takie rozwiązanie wymaga jednak starannego zgrzania folii z dwóch stron.
Zakup bezpiecznych worków próżniowych do żywności
Zamawiając worki próżniowe do żywności trzeba upewnić się, że są to produkty dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ich największą zaletą jest wygoda użytkowania. Fabrycznie zgrzany dół ułatwia pakowanie wielu powtarzalnych porcji, ponieważ użytkownik musi zgrzać je tylko z jednej strony. Worki moletowane mają natomiast specjalną fakturę, która zwiększa skuteczność wyprowadzania powietrza na zewnątrz. Stosuje się je w zgrzewarkach listwowych, które zasysają powietrze z brzegu worka.
Wygodne przechowywanie przypraw
Chociaż porządek w szafce z przyprawami nie wpływa na żywotność jedzenia, to z pewnością przełoży się na oszczędność czasu podczas przygotowywania posiłków. Zamiast szukać, w którym opakowaniu znajduje się pieprz, sól lub inna przyprawa, można zawczasu zaopatrzyć się w młynek do soli i pieprzu. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką świeżo zmieloną sól i pieprz, które stanowią podstawę przyprawiania każdego dania. Stosowanie przypraw z młynków jest dużo wygodniejsze niż przesypywanie ich z opakowań papierowych lub foliowych.
*Materiał zewnętrzny


