7,8K
W taką pogodę trzeba szczególnie dbać o odporność. Bardzo łatwo złapać teraz katar czy jakiegoś paskudnego wirusa. Reklamy zewsząd kuszą nas cudownymi preparatami, które uchronią nas przed chorobą. Ja mam jednak spore wątpliwości wobec tych cudownych specyfików, gdyż to przecież jest chemia, niewiele wspólnego mająca z naturą. Ze swojego dzieciństwa pamiętam powszechny wtedy syrop z cebuli. Przyznam się Wam, że bardzo go lubiłam. W porównaniu do większości ówczesnych syropów z apteki, był po prostu pyszny. Może ktoś pamięta wszechobecny kiedyś syrop Guajazyl? Ciekawe czy smakował on komuś…
Dzisiaj chce Was namówić na smaczną miksturę, która na pewno zasmakuje zdecydowanej większości. O wartościach miodu, cytryny i imbiru nie muszę nikogo przekonywać chyba? Wszystkie trzy połączone w jednym syropie są prawdziwą bombą odpornościową. Warto przygotować sobie słoiczek i regularnie wspomagać się łyżką lub dwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru.
Dzisiaj chce Was namówić na smaczną miksturę, która na pewno zasmakuje zdecydowanej większości. O wartościach miodu, cytryny i imbiru nie muszę nikogo przekonywać chyba? Wszystkie trzy połączone w jednym syropie są prawdziwą bombą odpornościową. Warto przygotować sobie słoiczek i regularnie wspomagać się łyżką lub dwiema na rozpoczęcie dnia. Dobrym sposobem jest dodawanie tego syropu do napojów zamiast cukru.
Składniki:
2 cytryny niewoskowane
5-7 cm średniej grubości imbiru
płynny miód
Cytryny wyszorować dokładnie pod bieżąca wodą. Sparzyć wrzątkiem. Pokroić w cienkie plastry. Plastry przekroić na mniejsze kawałki.
Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki.
Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie w słoiczku i zalać płynnym miodem. Wymieszać i odstawić do lodówki. Cytryna i imbir puszczą sok, który rozrzedzi miód. Słoikiem można potrząsać co jakiś czas. Po około 24 godzinach syrop jest gotowy. W lodówce może stać przez tydzień-dwa. Warto przygotować kolejny słoiczek zanim skończy się obecny. Pozostałości po syropie, czyli kawałki cytryny i imbiru, można wykorzystać jako dodatek do herbaty.
Imbir opłukać i również sparzyć wrzątkiem. Dopiero wtedy oskrobać skórkę i pokroić w cienkie plasterki.
Cytrynę wraz z imbirem luźno ułożyć naprzemiennie w słoiczku i zalać płynnym miodem. Wymieszać i odstawić do lodówki. Cytryna i imbir puszczą sok, który rozrzedzi miód. Słoikiem można potrząsać co jakiś czas. Po około 24 godzinach syrop jest gotowy. W lodówce może stać przez tydzień-dwa. Warto przygotować kolejny słoiczek zanim skończy się obecny. Pozostałości po syropie, czyli kawałki cytryny i imbiru, można wykorzystać jako dodatek do herbaty.
Z nieba mi spadłaś. Od dwóch tygodni antybiotykiem leczy zapalenie oskrzeli. Mam pytanie tam nie dolewa się już żadnej wody i żadnego soku z cytryny Zgadza się? Szukałam czegoś takiego i znalazłam tutaj wielkie dzięki
Kasiu, nic się nie dolewa. Zrób dokładnie jak opisałam. Pamiętaj tylko o sparzeniu imbiru, bo może powodować pleśnienie. Z doświadczenia to wiem 😉 Zdrówka Wam życzę!