Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek, aromatyczna, pyszna i szybka do zrobienia.
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek to smaczna propozycja dla tych, którzy lubią zupy bezmięsne. Z delikatnie podsmażonymi warzywami jest równie pyszna jak ta, którą gotuje się na mięsnym wywarze. Wiem, że niektórzy nie wyobrażają sobie zupy bez dodatku mięsa. Rozumiem to, bo kiedyś myślałam dokładnie tak samo. Teraz jednak uważam, że tego mięsa wcale w zupie być nie musi, a w każdym razie nie w każdej. Znaczna część zup może być smaczna po dodaniu do nich masła czy dobrej oliwy.
Dzisiaj zatem zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek, bez zabielania, czysta, z dodatkiem zieleniny. Do jej przygotowania wykorzystałam brązowe pieczarki, które ostatnio wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są nieco bardziej intensywniejsze w smaku i zapachu, a nawet delikatnie pachną leśnymi grzybami. Najwięcej tego aromatu mają w swojej skórce, więc w miarę możliwości staram się jej nie obierać. Taka zupa pysznie smakuje i pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy.
Zupa pieczarkowa z brązowych pieczarek – przepis
Składniki na 3-4 porcje
- 300 g brązowych pieczarek
- 1 średnia marchewka
- 1/4 niewielkiego selera
- 1 niewielka pietruszka
- około 10 cm średniej grubości pora (jasna część)
- 2 większe ząbki czosnku
- 70 g masła
- 2-3 łyżki oleju
- sól, biały mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego
- 2 średnie liście laurowe
- natka pietruszki
- kilka listków naci selera
Seler i pietruszkę obierz i pokrój w słupki.
Marchewkę natomiast po obraniu pokrój w półplasterki.
Pora oczyść, dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i pokrój w talarki.
Czosnek obierz i posiekaj drobno.
Pieczarki oczyść – możesz opłukać delikatnie je pod wodą, aby nie nasiąknęły nią za bardzo i dokładnie osuszyć lub ewentualnie obrać. Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo smaku, więc polecam pozostawienie jej w miarę możliwości. Pokrój je w plasterki.
Na oleju (można w garnku, w którym będzie się gotowała zupa) podsmaż krótko por i czosnek, dodaj marchewkę, a następnie seler i pietruszkę. Wszystko razem podduś z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej masło i dodaj pieczarki. Podsmaż je na lekko złoty kolor i dodaj do garnka z warzywami.
Następnie dolej wodę, przypraw solą i ugotuj do miękkości. Na samym końcu dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Zupę podawaj z dodatkiem posiekanej zieleniny – natki pietruszki i selera.
Jeśli lubisz zupy to zerknij także do poradnika jak ugotować dobrą zupę i zainspiruj się przepisami na zupy, które znajdziesz na moim blogu. Smacznego 🙂