1,2K
Dawno nie robiłam nic z kaszy jaglanej, pora więc to nadrobić. Dzisiejszy przepis jest dość ciekawy, jeśli chodzi o sposób wykorzystania. Kasza jaglana z warzywami może być podana jako sałatka na zimno, jako dodatek np. do mięsa zamiast tradycyjnej “gołej” kaszy czy ziemniaków. Ja zapiekłam ją w papryce, a podałam z mocno schłodzoną pomidorową salsą. Wyszło oryginalnie i smacznie, gdyż ta pikantna i gorąca kasza cudownie kontrastowała z zimną delikatną pomidorową sałatką. Nie musicie bawić się w zapiekanie w papryce. Możecie zapiec “luzem”, w przykrytym naczyniu lub podać na zimno. Wszystko zależy od Waszego smaku i fantazji.
Składniki:
1 średnia cebula
3-4 większe ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju + odrobina oleju do wysmarowania papryki przed pieczeniem
2 małe cukinie
1 mała ostra papryczka
2 średnie marchewki
200 g kaszy jaglanej
około 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól do smaku
4-6 średnich papryk – użyłam białej
Kaszę wsypać na suchą patelnię i na średnim ogniu uprażyć ja lekko, mieszając cały czas lub potrząsając patelnią. Kiedy zacznie delikatnie się złocić i pachnieć, zalać ją wodą i lekko przepłukać. (W ten sposób pozbędziemy się lekkiej goryczki, charakterystycznej dla jaglanej kaszy i niezbyt lubianej przez niektórych.) Pozostawiając odrobinę wody udusić kaszę do miękkości.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. Cukinię opłukać i pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę oskrobać lub obrać, opłukać i pokroić w podobnej wielkości jak cukinia, kostkę. Ostrą papryczkę opłukać, usunąć nasionka i posiekać drobno.
Paprykę do faszerowania przeciąć na górze, odcinając “kapelusz”, którym po nafaszerowaniu będzie można przykryć paprykę. Usunąć pestki ze środka. Zalać wrzątkiem na około minutę. Wyjąć, przepłukać zimna wodą, aby przestygły.
Na oleju podsmażyć delikatnie cebulę, ostrą papryczkę i czosnek. Dodać marchewkę, a następnie cukinię. Całość udusić do miękkości. Wymieszać z kaszą jaglaną i natką pietruszki, przyprawić solą.
Każdą paprykę przesmarować z wierzchu olejem, żeby ładnie zapiekła się, a nie wysuszyła. Następnie nakładać kaszę z warzywami, przykrywać “kapeluszem”. Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki.
Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać niezbyt drobno. Cukinię opłukać i pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę oskrobać lub obrać, opłukać i pokroić w podobnej wielkości jak cukinia, kostkę. Ostrą papryczkę opłukać, usunąć nasionka i posiekać drobno.
Paprykę do faszerowania przeciąć na górze, odcinając “kapelusz”, którym po nafaszerowaniu będzie można przykryć paprykę. Usunąć pestki ze środka. Zalać wrzątkiem na około minutę. Wyjąć, przepłukać zimna wodą, aby przestygły.
Na oleju podsmażyć delikatnie cebulę, ostrą papryczkę i czosnek. Dodać marchewkę, a następnie cukinię. Całość udusić do miękkości. Wymieszać z kaszą jaglaną i natką pietruszki, przyprawić solą.
Każdą paprykę przesmarować z wierzchu olejem, żeby ładnie zapiekła się, a nie wysuszyła. Następnie nakładać kaszę z warzywami, przykrywać “kapeluszem”. Naczynie do zapiekania natłuścić i poukładać w nim papryki. Zapiekać w temperaturze około 180-190 stopni do lekkiego zrumienienia papryki.
Podawać na gorąco lub na zimno z dodatkiem np. salsy pomidorowej, sosów na bazie jogurtu.
Lubisz kasze?
Spróbuj także
lub