Gołąbki z kaszą jęczmienną, duszone na kapuście kiszonej to niezwykle smaczna wersja gołąbków. Kapusta kiszona nadaje im ciekawego posmaku i aromatu – sprawdź jakie są pyszne.
Gołąbki z kaszą jęczmienną robię tak samo często jak te tradycyjne z ryżem. Tym razem przyszło mi jednak do głowy, aby udusić je na kiszonej kapuście. Przecież skoro dusimy je w kwaśnym sosie pomidorowym, to dlaczego mają nie smakować w kwaskowatej kiszonej kapuście. Tym bardziej, że przecież kiedyś często kisiło się całe główki kapusty, które potem wykorzystywane były właśnie do gołąbków. Teraz już rzadko gdzie kisi się kapustę w beczkach, gdzie takie główki mogłyby się zmieścić. Sprzedawcy kiszonej nie mają jej w ofercie. Pozostaje więc substytut, czyli dobra kiszona kapusta na dnie naczynia do zapiekania gołąbków. Sprawdźcie sami jakie to jest pyszne.
(Dzisiaj będzie dość długi przepis, ale nie zrażaj się. Specjalnie opisałam wszystko jak najdokładniej.)
Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną duszone na kapuście kiszonej
Składniki na gołąbki:
- 1 większa kapusta
- około 1 kg wieprzowiny – u mnie pół na pół karkówka i łopatka
- 1 szklanka suchej kaszy jęczmiennej
- 1 średnia cebula
- 2 większe ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki zielonej cebulki
- sól według smaku
- 2 łyżeczki grubo mielonego lub młotkowanego pieprzu
- 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- na kapustę pod gołąbki:
- około 300 g kiszonej kapusty
- 1 średnia cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- mielony pieprz do smaku
- mielone ziele angielskie na czubku noża
Sposób wykonania
Jak zrobić gołąbki z kaszą jęczmienną
Na początek przygotuj kapustę: obgotuj ją i oddziel liście.
Do dużego garnka wlej wodę mniej więcej do połowy wysokości, bo pamiętaj, że kapusta jest spora i może wyprzeć wodę poza krawędź garnka. Wodę pod przykryciem zagotuj.
W tym czasie usuń zewnętrzne, uszkodzone liście z kapusty i ostrym nożem postaraj się wykroić głąb…jak najgłębiej. To sprawi, że kapusta szybciej się obgotuje, a Tobie łatwiej i sprawniej będzie oddzielać pojedyncze liście.
Kiedy woda się zagotuje ostrożnie włóż do garnka kapustę. Pozwól jej się obgotowywać na niezbyt mocnym ogniu i zdejmuj ostrożnie (aby się nie poparzyć) odrywające się liście.
Ostrym nożem ścinaj grube “nerwy” z każdego liścia. Jeśli liść jest jeszcze bardzo twardy, to możesz go włożyć do garnka jeszcze na chwilę, ale nie przesadź z czasem. Liść nie może być całkowicie miękki, bo potem, podczas duszenia zacznie się rozpadać.
Następnie przygotuj masę mięsną na gołąbki.
Przepis na masę mięsną do gołąbków
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa – u mnie po kawałku karkówki i łopatki wieprzowej
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (szklanka o pojemności 250 ml)
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebule
- 2 średnie ząbki czosnku
- 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3-4 łyżki posiekanej zielonej cebulki (lub szczypioru)
- sól według smaku
- 1 lekko czubata łyżka suszonego majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- zimna woda
Jak zrobić masę mięsną do gołąbków z kaszą jęczmienną
Kaszę dokładnie wypłucz – najlepiej na dużym sicie. Następnie przełóż do garnka, dodaj 2 szklanki wody, sól do smaku oraz łyżkę oleju. Postaw na ogniu, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na minimum i pod przykryciem gotuj około 12 minut. W tym czasie nie mieszaj kaszy, nie zaglądaj do niej. Po ugotowaniu odstaw do wystygnięcia.
Wskazówka: kaszę możesz ugotować na początku, a dopiero kiedy będzie stygnąć wziąć się za liście od kapusty. Taka kolejność jest najbardziej optymalna czasowo.
Cebulę i czosnek obierz i posiekaj drobno.
Do mielonego mięsa dodaj przyprawy, sól, natkę pietruszki, zieloną cebulkę, cebulę i czosnek. Wlej około 50 ml zimnej wody i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
Wskazówka: dodatek wody do jakiegokolwiek mielonego mięsa dodaje mi większej soczystości. Ja dodaję jej tyle, ile przyjmie jej mięso bez nadmiernego rozluźnienia konsystencji.
Na koniec dodaj wystudzoną kaszę i połącz wszystko mieszając.
Jak zawijać gołąbki
Połóż liść na blacie kuchennym lub na dużym talerzu, podstawą liścia do siebie i najlepiej na stronie zewnętrznej.
Nałóż na liść łyżkę (mniejszą lub większą w zależności od wielkości liście) masy mięsnej. Możesz uformować “klopsa” lub spłaszczyć i rozsmarować mięso na mniej więcej połowie liścia. Pamiętaj jednak, aby końcówkę liścia pozostawić “gołą”, bo w przeciwnym razie podczas duszenia mięso po prostu “wyjdzie” poza liść.
Załóż lekko do środka boki liścia, a następnie od podstawy zacznij zwijać całość w rulon. Nie musi być to dokładnie kształt rulonu, możesz zwinąć na 3-4 razy w bardziej płaski kształt. Mam nadzieję, że udało się wytłumaczyć to w miarę zrozumiale 😉
Przepis na kapustę kiszona do gołąbków
Składniki:
- około 500-600 g kiszonej kapusty
- 1 większa cebula
- 1 większy ząbek czosnku
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż krótko cebulę i czosnek – powinno się to tylko lekko zazłocić.
Następnie dodaj kapustę wraz z cukrem, pieprzem i zielem angielskim. Mieszając podsmażaj przez około 3-4 minuty i przypraw solą do smaku.
Zapiekanie gołąbków z kaszą na kiszonej kapuście
Na dno naczynia do zapiekania wyłóż podduszoną kapustę.
Następnie na kapuście poukładaj zwinięte gołąbki – możesz całość podlać niewielką ilością wody, wystarczy pół szklanki.
Naczynie przykryj pokrywką lub papierem pergaminowym, który łatwo zawiniesz na brzegach.
Wstaw gołąbki do piekarnika nagrzanego do 180 °C i zapiekaj całość przez około godzinę. Po tym czasie sprawdź czy kapusta jest już miękka. Jeśli nie, to zmniejsz moc piekarnika do 160 °C i dopiecz je do miękkości – również pod przykryciem.
Gołąbki możesz zrobić na wiele sposobów, także bez dodatku mięsa
Gołąbki z ziemniakami i dynią – zaskakująco pyszne i proste do zrobienia.
A może spróbujesz gołąbków w liściach winogron z kaszą jaglaną i bulgur z dodatkiem porzeczek? Jest to danie inspirowane kuchnia turecką. Takie gołąbki najlepiej smakują z dodatkiem ziołowych sosów jogurtowych.
O rany ale snaka Man. Uwielbiam gołąbki z kiszonej kapusty ale nigdy nie robiłam. Namówiłaś mnie.
Ależ zapachniało pysznymi smakami! Uwielbiam gołąbki, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Na szczęście mam kiszoną kapustę, więc chętnie wypróbuję 🙂
Twoje gołąbki wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam wersje gołąbków bez mięsa. Na kiszonej kapuście jeszcze ich nie przygotowywałam, więc chyba niedługo się skuszę.