Gołąbki z liści winogron to lżejsza wersja naszych klasycznych gołąbków. Bezmięsne, z kaszą i aromatycznymi przyprawami, z dodatkiem garści świeżych porzeczek – sprawdź jak smakują.
Gołąbki z liści winogron, z kaszą jaglaną i bulgur, z dodatkiem czerwonych porzeczek. Jeśli brzmi dziwnie, to tylko pozornie, gdyż kasza jest odpowiednio przyprawiona, a świeże porzeczki dodają lekkiego, owocowego smaku. Całość w połączeniu z liśćmi winogron tworzy smaczne danie, które jest jednocześnie bardzo uniwersalne. Podasz je na gorąco lub na zimno, na obiad lub przekąskę, a z czym podawać takie gołąbki? Doskonale smakują samodzielnie lub jako uzupełnienie menu. Bez wątpienia dopasujesz do nich wszelkie ziołowe, jogurtowe sosy, a także najzwyklejszą kwaśną śmietanę. Oczywiście zawsze warto kierować się własnym smakiem i własnymi upodobaniami.

Przepis na gołąbki z liści winogron, z kaszą i porzeczkami
Składniki na około 35-40 sztuk:
- liście winogron (35-40 średnich)
- 100 g kaszy bulgur
- 100 g kaszy jaglanej
- około 10 cm średniej grubości pora
- 1 mała cebula
- 3 średnie ząbki czosnku
- 1/2 szklanki porzeczek czerwonych (lub czerwonych i czarnych)
- 2 lekko czubate łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
- 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól do smaku
- 2-3 łyżki oliwy lub oleju
- około 500 ml warzywnego bulionu lub wody
Jak zrobić gołąbki z liści winogron z kaszą i porzeczkami
- Na początek przygotuj farsz, a kiedy on będzie stygnąć (nie będziesz przecież zawijać gołąbków parząc sobie palce), Ty przygotujesz liście.
- Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę, a czosnek obierz i posiekaj drobno.
- Por przekrój wzdłuż, dokładnie wypłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz. Pokrój go w półplasterki.
- Wszystkie przyprawy wsyp do niewielkiego kubeczka i lekko wymieszaj.
- Na głębszej patelni rozgrzej oliwę i dodaj do niej cebulę wraz porem. Mieszając co jakiś czas podsmażaj na średnim ogniu przez około półtorej minuty.
- Następnie dodaj czosnek, wymieszaj i podsmaż kilkanaście sekund – tyle wystarczy.
- Na patelnię do pora, cebuli i czosnku wsyp kaszę bulgur i kaszę jaglaną. Mieszając podsmaż wszystko razem tak, aby kasza lekko się zeszkliła – wystarczy 3-5 minut. Uważaj, aby nie przypalić jej, bo stanie się gorzka.
- Dosyp przyprawy i ponownie mieszając podsmaż wszystko razem przez około minutę – przyprawy dodawane w ten sposób są bardziej aromatyczne i oddają więcej smaku.
- Na koniec na patelnię wlej gorący bulion lub wodę, dopraw całość solą i po przykryciu duś całość na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut.
- Zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia, a w tym czasie przygotuj liście winogron.

Jak przygotować liście winogron do zawijania
- Pod zimną, bieżącą wodą, dokładnie umyj każdy liść i odetnij ogonek.
- W garnku zagotuj mniej więcej 3 szklanki wody, dodaj 1 łyżeczkę soli. Do wody włóż liście wraz z odciętymi ogonkami (dla dodatkowego smaku) i gotuj przez około 15 minut.
- Ugotowane liście wyjmij z wody, aby lekko przestygły – samej wody nie wylewaj.
- Każdy liść układaj błyszczącą stroną do dołu i nakładaj po łyżce farszu – zwijaj podobnie jak tradycyjne gołąbki, czyli najpierw brzegi do środka, a następnie roluj od końca, gdzie był ogonek.
- Formę do zapiekania wyłóż łodyżkami i ewentualnymi pozostałymi liśćmi – ja wyłożyłam papierem do pieczenia. W formie układaj zwinięte gołąbkowe rolki, jedną obok drugiej. Wlej kilka łyżek wody, w której gotowały się liście i przykryj formę pokrywką lub papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza i zapiekaj przez około 25-30 minut.
- Takie gołąbki można podawać na zimno lub na gorąco. Doskonale smakują z sosami jogurtowymi, a nawet ze zwykłą kwaśną śmietaną.

Przepisy na gołąbki
Gołąbki to bardzo wdzięczne danie, które można modyfikować na wiele sposobów. Prawdopodobnie znajdą się tacy, którzy nie uznają innych, niż nasze tradycyjne gołąbki. Jednak jak nazwać te “nietradycyjne”? Sama jestem zwolenniczką starannego nazewnictwa, ale w takich przypadkach nie ma za bardzo alternatywy. Na moim blogu jest wiele przepisów na gołąbki i nie-gołąbki, bo je po prostu uwielbiam. Polecam więc posmakowanie tych mięsnych i bezmięsnych, bo warto urozmaicać nawet takie klasyczne dania. Proste domowe gołąbki to przepis na takie najzwyklejsze, jakie robię z mięsa. Dodaję do nich także namoczoną bułkę, co jest często bardzo kontrowersyjne. Wydaje się, że w gołąbkach nie powinno być bułki, jednak warto przynajmniej spróbować jak fantastycznie spulchnia ona masę mięsną.

Gołąbki z farszem z ziemniaków, dyni i boczku, z dodatkiem podsmażonych pomidorków to propozycja dla wszystkich amatorów ziemniaków. Nadzienie jest aksamitne i dobrze przyprawione, a same gołąbki smakują świetnie i nie trzeba ich podawać koniecznie z sosami.

Malutkie gołąbki w liściach winogron z mięsnym farszem i ziołowym sosem polecam wszystkim amatorom klasycznych gołąbków. Są one pewnego rodzaju połączeniem klasycznych polskich gołąbków (nadzienie z mięsa) ze śródziemnomorskimi gołąbkami w liściach winogron.

Świetny pomysł na gołąbki, często robię z kaszami, np. z dodatkiem grzybów, bardzo lubię. Ale Twoja wersja jest całkowicie dla mnie zaskakująca, takie owocowe smaki w gołąbkach, to coś nowego :)) Super pomysł 🙂
Pozdrawiam ciepło, Agness:)
Agness, ja w ogóle bardzo lubię łączyć owoce z wytrawnymi smakami. Dodają świeżości i lekkości 🙂 Ściskam Cię mocno :*
To mnie zaskoczyłaś tą wersją dolmades. Znam ale tradycyjne a tu proszę taka bezmięsna, kaszowo owocowa opcja.
Ja bardzo lubię gołąbki “nie gołąbkowe”. Z kaszą, ziemniakami, warzywami – kocham!