Proste domowe gołąbki to smaki kojarzone z dzieciństwem, a do takich dań warto wracać.
Proste domowe gołąbki to jedna z podstaw przeciętnej polskiej kuchni. Niewiele jest smaczniejszych potraw ponad domowe gołąbki, prawda? Czy zastanawialiście się kiedyś nad historią powstania tej potrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego pewności ? Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej. U nich taki gołąbek nazywa się sarma i podawany jest najczęściej z gęstą śmietaną. Myślę, że można długo jeszcze wymieniać, gdyż jest to tak wdzięczna potrawa, że chyba każdy kraj i niemal każda gospodyni mają swoje ulubione przepisy.
![Przepis na proste domowe gołąbki](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2013/01/golabki2-1024x717.jpg)
Nadzieniem do gołąbków może być mięso wołowe, wieprzowe, jagnięcina czy tez mieszanka wszystkich dostępnych. Do mięsa możemy dodać ryż, kaszę jaglaną, gryczaną, pęczak. Zawijanie ich w kapustę włoską czy modrą też nie jest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską, wyszły takie malutkie, na jeden kęs.
Zwieńczeniem gołąbka jest sos i tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej… Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak i węch, postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej.
![](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2013/01/karkówka-1024x620.jpg)
Przepis na proste domowe gołąbki
Składniki:
- około 1500 g mięsa wieprzowego (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta)
- 1-1,5 szklanki ryżu (suchego)
- 1 sucha bułka
- 2 jajka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka chrzanu
- sól, pieprz
- słodka papryka mielona
- po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
Jak zrobić proste domowe gołąbki
- Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić w maszynce na średnim sitku.
- Ryż ugotować al dente, ostudzić.
- Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i dobrze odcisnąć, a cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć i dobrze wyrobić, odstawić do lodówki i przygotować kapustę.
![Przepis na proste domowe gołąbki](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2013/01/PC200006-1024x653.jpg)
Jak przygotować kapustę i zawinąć gołąbki
- Jeśli robimy gołąbki tradycyjne, z białej kapusty, to musimy ją dobrze wybrać, żeby liście dały się łatwo oddzielić. Najlepsza kapusta to taka bardziej płaska lub wręcz przeciwnie – szpiczasta, z czubkiem. Ja zawsze w ten sposób wybieram i nie zawiodłam się nigdy.
- Pierwsze liście odrzucam, a spód kapusty obkrawam wokół głąba nacinając tym samym podstawę liści. Wkładam kapustę do gara w wrzątkiem i delikatnie obgotowuję.
- Wyjmuję kapustę i delikatnie staram się zdejmować po kolei liście. I tak aż do przygotowania potrzebnej ilości.
- Z każdego liścia ścinam gruby środkowy nerw, który jest twardy i łykowaty. Jeśli liście są jeszcze twarde i sztywne, wtedy wrzucam je jeszcze na chwilę do wrzątku.
- Kiedy liście są już gotowe, wtedy biorę się za zawijanie: każdy liść rozkładam na płasko i nakładam na niego łyżkę lub dwie masy mięsnej. Boczne brzegi zakładam do środka i zwijam w rulonik.
![Przepis na proste domowe gołąbki - pieczone w rzymskim garnku.](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2013/01/gołabki-dla-Malinki2-1024x719.jpg)
Dzisiejsze gołąbki postanowiłam upiec w glinianym rzymskim garnku. Taki garnek trzeba namoczyć w wodzie na około 20-25 minut przez użyciem. Nie ma potrzeby natłuszczania, gdyż nic się nie przypala. Dno wyłożyłam pozostałymi liśćmi kapusty i poukładałam gołąbki. Górną warstwę przykryłam dwoma liśćmi, pokrywką i do…zimnego pieca. Piecyk nastawiłam na 180 stopni i po około półtorej godziny gołąbki były gotowe. Czas pieczenia (a raczej duszenia) zależy od stopnia podgotowania liści i wielkości gołąbków.
![Przepis na proste domowe gołąbki](https://daylicooking.pl/wp-content/uploads/2013/01/gołąbki-dla-Malinki3-1024x746.jpg)
Można pod koniec duszenia podlać je przygotowanym sosem, żeby nabrały jego smaku. Ja jednak lubię przygotować 2-3 sosy do wyboru, więc duszę je tylko we własnym sosie.
Wskazówki
Żeby gołąbki były w środku soczyste zawsze na taką ilość mięsa dodaję około pół szklanki zimnej wody.
Bułkę i jajko dodaję, aby gołąbki były bardziej puszyste i delikatne w swojej strukturze. Wiem jednak, że nie każdy tak robi.
Witaj…smaka mi narobiłaś na gołąbusie…ale przepis całkiem inny niż mój babciowy…u męża zresztą taki sam w domku co i u mnie…a tak, bułki nigdy nie dodajemy ino ryż , mielone mięsko – oczywiście karkóweczka najlepsza:) i cebulka przyspażona – takowa smaczek daje nieziemski w gołąbkach…doprawiam solą, pieprzem i ewentualnie Kucharkiem..tylko tyle:) a ryż bardziej miękki niż al dente, bo wtedy wychodzą soczyste, tak to u mnie od dziada pradziada…hehe:) pozdrawiam cieplutko
co dom to inne gołąbki 🙂 uwielbiam próbować zrobionych inaczej 🙂 bo każdy gołąbek to niebo w gębie 🙂
buuu a ja nie potrafię robić 🙁
to naprawdę proste 🙂
zacznij od papryki, a potem przejdziemy do gołąbków 😉
w razie kłopotów – dzwoń 😉
ja to chyba naprawdę noga jestem w kuchni
uwielbiam gołąbki 😀 chyba zrobię na niedzielę 😀
rodzinka się ucieszy 🙂
Jedno z moich ulubionych dań. 🙂
moich też 🙂
Uwielbiam gołąbki 😉
ja też 🙂
O tak gołąbki są przepyszne 🙂
Zapraszam do siebie:)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
gołąbki +dobry sosik=przepyszne danie 🙂
dla mnie też to wyśmienite danie. Zresztą w domu wszyscy za nimi przepadamy 🙂
Golabki,u nas wszyscy za nimi przepadamy:)smacznie az slinka leci:)
smacznego, Asiu 🙂