Karkówka w ciemnym sosie paprykowym – doskonały przepis na pyszne danie. Plastry karkówki uduszone w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiej i wędzonej papryki zasmakują każdemu wielbicielowi mięsa.
Karkówka w ciemnym sosie to danie – jak dla mnie – takie typowo jesienne. Kiedy zaczyna być coraz chłodniej, a nasze kubki smakowe szukają “konkretniejszych” dań. To także danie, które można przygotować dzień wcześniej na większy, rodzinny obiad. Najczęściej z ciemnym sosem kojarzą mi się bitki wieprzowe lub wołowe, ale dzisiaj postawiłam na nieco grubsze plastry. Po obsmażeniu mięsa i zdjęciu go z patelni, dodałam słodką i wędzoną paprykę. Zawsze “podsmażenie” przypraw uwalnia z nich jeszcze więcej aromatu i smaku. Papryka lubi to szczególnie.
Przepis na karkówkę w ciemnym sosie paprykowym
Składniki:
- ok. 700 kg karkówki wieprzowej
- 1 większa cebula
- 2 duże ząbki czosnki
- ok. 2-3 łyżki oleju rzepakowego (lub innego, na którym smażysz) + 1 łyżka dodatkowo
- mąka pszenna do prószenia mięsa
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz
- mielona ostra papryka
- 1 łyżka wędzonej mielonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- opcjonalnie 100 ml słodkiej śmietanki
Sposób wykonania:
- Karkówkę pokrój w poprzek włókien na plastry o grubości około półtora centymetra.
- Każdy plaster karkówki zbij lekko tłuczkiem, ale niezbyt mocno. Chodzi tylko o to, aby lekko rozbić włókna, a nie “rozklepać na płasko” jak schabowego.
- Mięso przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką – odstaw przynajmniej na pół godziny.
- Cebulę obierz i pokrój w średniej grubości kostkę. Czosnek obierz i posiekaj niezbyt drobno.
- Przyprawione mięso obtocz w mące dokładnie, strzepnij jednak jej nadmiar.
- Patelnię rozgrzej, wlej olej i każdy kawałek karkówki obsmaż z obu stron na rumiano. Obsmażoną przełóż do garnka i przykryj pokrywką.
- Kiedy każdy kawałek będzie już obsmażony, wlej łyżkę oleju na pustą patelnię, dodaj cebulę i podsmaż ją na lekko złoty kolor – mieszając, aby nie przypaliła się.
- Kiedy cebula podsmaży się dodaj do niej paprykę wędzoną i słodką – mieszając smaż przez około 10-15 sekund.
- Cebulę z papryką dodaj do mięsa w garnku wraz z czosnkiem – czosnku nie musisz przysmażać, wystarczy, że udusi się z mięsem.
- Na patelnię wlej około 1 szklankę wody i pozwól jej zagotować się na średnim ogniu. W tym czasie łopatką drewnianą lub silikonową zeskrob delikatnie to, co pozostało na niej po obsmażonym mięsie. W ten sposób pozyskasz jeszcze więcej smaku do sosu, który powstanie. Czynność ta nazywa się deglasowaniem.
- Zawartość patelni przelej następnie do garnka z mięsem, garnek przykryj i duś wszystko razem do miękkości mięsa.
- Kiedy mięso będzie już miękkie wlej do garnka słodką śmietankę, wymieszaj wszystko razem i zagotuj.
Z czym podawać karkówkę w ciemnym sosie
Karkówka w ciemnym sosie to dość uniwersalne danie, jeśli chodzi o dodatki. Możesz ją podać z puree ziemniaczanym (lub na przykład selerowym), z ziemniakami z wody lub z makaronem. Kasza też będzie pasowała, a nawet ryż ugotowany na sypko. Możesz również zrezygnować z tych dodatków, a zastąpić je sałatką z surowych lub gotowanych warzyw. Kapusta pekińska z kukurydzą, świeżą papryką czy pomidorami, selerem naciowym… Pełna dowolność. Ja swoje danie podałam z makaronem i sałatą z pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem.
Dodatek do drugiego dania – wypróbuj je
Zasmażane buraczki podawane na gorąco. Każdy, kto ich posmakował wraca do nich, więc i Ty sprawdź jak smakują. Tym bardziej, że idealnie pasują do wszelkiego rodzaju mięs: smażonych, duszonych, w sosie ciemnym lub jasnym.
A może sałatka z konserwowym selerem? Mam doskonały przepis na taką sałatkę. Jest lekka, chrupiąca i pasuje do ciemnego sosu mięsnego. Polecam Ci ją.
Ziemniaki nie muszą być nudne
A może dodasz do ziemniaków nieco gałki muszkatołowej? Aksamitne puree z gałką smakuje wybornie i będzie smacznym zamiennikiem ziemniaków z wody. Sprawdź mój sposób na pyszne puree ziemniaczane z gałką muszkatołową – polecam.
Lubię mięsa w takich sosach. Robię podobnie zarówno schab, polędwiczke, łopatkę jak i karkówkę. Pierś indyka tez się trafiła.
Bardzo do mnie przemawia Twoja propozycja. Jest tak uniwersalna że pasuje do wszystkiego można przygotować na 2 dni wcześniej i podać na większy rodzinny obiad kropka danie bardzo podzielne. Kluczową rolę odgrywa na pewno dobra jakość mięsa i chyba ukradnę ten przepis!
Serdecznie pozdrawiam Kasia Ula Franiszyn- Luciano
To danie jest warte grzechu. Pyszne, sycące i z charakterem.
Malgosiu całe szczęście, że jestem po obiedzie bo patrząc na Twoja karkówkę bardzo bym zgłodniała 🙂 nardzo ciekawe danie i zapisuje przepis 🙂