Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową – aksamitne, pachnące masłem i gałką – pyszne!
Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową – proste, szybkie i pyszne. Danie, które może być dodatkiem na przykład do pieczeni, ale także stanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu, bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób? Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach, gdyż nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy nam na tym, żeby na stół podać gorące puree, bez konieczności odgrzewania, wtedy lepiej jest ugotować je obrane.
Przepis na puree ziemniaczane z gałką muszkatołową
- 1 kg ziemniaków
- 3- 4 łyżki masła
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- gałka muszkatołowa
- szczypiorek
Jak zrobić puree
- Surowe ziemniaki wyszorować, przełożyć do garnka z wodą i ugotować do miękkości.
- Następnie obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia.
- Natomiast ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie.
- Następnie wodę odlać, a ziemniaki podusić lub przecisnąć przez praskę.
- Do ziemniaków dodać masło, śmietanę i świeżo startą gałkę muszkatołową – wszystko dokładnie razem połączyć.
- Odstawić pod przykryciem na 1-2 minuty i jeszcze raz dobrze wymieszać całość, co doda puree jeszcze większej aksamitności i delikatności.
- Na końcu, przed podaniem można posypać szczypiorkiem – w takiej formie puree może stanowić osobne, lekkie danie.
Przepisy na dodatki do drugich dań
Młoda kapusta duszona na maśle z aromatycznym koperkiem – może być dodatkiem lub daniem głównym. Smaczna, prosta i szybka do zrobienia.
Ponieważ młoda kapusta jest bardzo smaczna i na ciepło, i w postaci surowej, polecam Wam również prostą surówkę z młodej kapusty. Wystarczy do niej dodać trochę marchewki i przyprawić.
Natomiast gotowane i zasmażane na maśle buraczki zasmakują wielbicielom “cięższych” i bardziej wyrazistych smaków. Buraczki w takiej formie robię od wielu lat i smakują one wszystkim. Od niedawna ten przepis jest również na moim blogu.
U nas puree gości w sumie często, ale przyznam, że nie wpadłam na to, żeby dodać do niego gałki- chyba czas wypróbować przy najbliższej okazji 🙂
szkoda, że u mnie ostatnio takie niedobre ziemniaki bo bym coś pokombinowała innego do obiadu 🙂
własnie te mało dobre ziemniaki można ratować takimi dodatkami jak gałka 🙂 sprawdź sama 🙂
Puree u mnie często gości na stole – mój syn tylko w tej postaci jada ziemniaki (nie liczę oczywiście frytek, które mógłby jeść codziennie).
Gałka muszkatałowa – nigdy nie dodawałam jej do puree, ale muszę koniecznie spróbować.
Pozdrawiam serdecznie:)
do puree można dodawać najróżniejsze przyprawy i dodatki, mam w zanadrzu jeszcze inne połączenia 😉
nie dodawałam jeszcze nigdy gałki do ziemniaków! Wow.. To coś całkiem nowego :O
ziemniaki uwielbiają gałkę 🙂
Ziemniaczki 🙂 pysznie!
Małgosiu wygląda rewelacyjnie 🙂 uwielbiam ziemniaki 🙂 w Twoim wykonaniu wygląda przesmacznie 🙂
dziękuję :***
Najprostsze i najlepsze – prawdziwy comfort food! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
najprostsze zawsze jest najlepsze 😉
Rzadko jadam, ale Twoje wygląda wspaniale 🙂
Bardzo lubię ziemniaki w tej postaci, gałki nigdy nie stosowałam ale na sam wygląd, chyba przez szczypiorek mam ochotę zrobić takie danie.
myślę, że koperek też może być 🙂
Już dawno nie jadłam puree. Chyba skuszę się na Twoją wersję w najbliższym czasie 😉
Pozdrawiam
Pingwin
spróbuj, szczerze polecam 🙂
wygląda smacznie:)
Bardzo fajne te puree 🙂 Ja rzadko je robię, a szkoda!
Małgosiu, nie nadążam za Tobą. Kolejny smaczny przepis. W wolnej chwili zapraszam. U mnie B&W. Buziaki!
lecę Basieńko, już lecę 😉