1,5K
Piersi z kurczaka to moje ulubione mięso. Przy odrobinie fantazji można z niego praktycznie chyba każdą mięsną potrawę przygotować. Najczęściej jednak robię z nich panierowane roladki – w formie pojedynczych zrazików lub większych roladek, które składam z dwóch-trzech piersi. Dzisiaj przygotowałam pojedyncze, faszerowane szynką i suszonymi morelami. Bardzo lubię połączenie drobiu i owoców. Szynka dodatkowo podkreśla kontrastowość smaków.
Składniki:
piersi z kurczaka
szynka wędzona parzona
suszone morele
sól, pieprz, majeranek – do smaku
mielone suszone płatki chili – można je zastąpić odrobiną ostrej papryki
jajko, mąka, bułka tarta – do panierowania
olej do smażenia
Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele – jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki.
Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut.
Ja nie przepadam za takimi połączeniami (czyt. owoce+mięso), ale mój chłop byłby wniebowzięty… Jak będzie grzeczny to może się skuszę i uszczęśliwię go robiąc mu takie roladki na obiad w przyszłym tygodniu 🙂
dla siebie zrób z samą szynką 😉
ale smakowitości! 🙂
Ale pyszności:)
Mięsko faszerowane szynką i suszoną morelą – ciekawe połączenie smaków:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Cudowne! Świetny dodatkiem są morele 🙂
o tak, morele świetnie się sprawdzają w roli dodatku do mięsa 🙂
wygladają bardzo apetycznie
O tak Małgosiu, to jest przepis dla mnie. W niedzielę serwujemy. Pozdrawiam Cię wiosennie.
rewelacja:)
o matko, jakie pyszności…Dzięki za pomysł na niedzielny obiad 😉
proszę bardzo i smacznego 🙂
pysznie wygląda! chodź owoców nie bardzo lubię w mięskach
a ja sie przekonałam do takich połączeń 😉