2,8K
Odrywane drożdżowe bułeczki, nadziane masą krówkową, pyszne i delikatne.
Dzisiaj jest moje małe święto, a przy okazji ten wpis jest wpisem trzechsetnym. Z tej podwójnej okazji częstuję Was ciastem prostym, lecz pysznym. Przepis na nie znalazłam w internecie. Od tego czasu robiłam je wiele razy i za każdym razem znikało zbyt szybko, aby zrobić zdjęcia. Tym razem postanowiłam upiec i od razu obfotografować, bo gdyby ostygło do końca, to znowu nie zdążyłabym Do tej pory piekłam dokładnie tak, jak w oryginalnym przepisie. Tym razem postanowiłam zrobić większe bułki i ułożyć je w okrągłej formie. Wyszło pysznie i pięknie, częstujcie się zatem.
Jak upiec odrywane drożdżówki z masą krówkową
Składniki:
600 g mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
250 ml mleka
100 ml oleju
szczypta soli
2 jajka
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dodać podgrzane lekko mleko i około 1/3 mąki. Wymieszać i odstawić na około kwadrans do podrośnięcia.
Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Powinno bez problemu odchodzić od ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na 20-30 minut.
Wyrośnięte ciasto podzielić na kilka części (tyle ile chcemy mieć bułeczek), każdą lekko spłaszczyć i nakładać po łyżeczce masy, formować “pakieciki” i układać w formie wyłożonej papierem, stroną z łączeniem do dołu.
Ciasto posmarować mlekiem i odstawić na kwadrans. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 20-30 minut w zależności od grubości ciasta. Powinno lekko złote.
Upieczone i lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem i…patrzymy jak szybko znika ?
Małgosiu, wybacz, spóźniłam się. Ty jednak wiesz dlaczego…
Wszystkiego najlepszego, kolejnych 3000 postów już nawet nie 300.
Całuję Cię mocno 300 razy!!!
wiem, Basiu, wiem….
:****
Ale wspaniałe bułeczki 🙂 Gratuluję, to piękna liczba, życzę jeszcze więcej przyjemności z blogowania 🙂
pięknie dziękuję Ewo 🙂
Cudowne bułeczki 🙂
potwierdzam 🙂
same pyszności dziś mam okazję oglądać 😛
smacznego oglądania ;))))
Jak tu pysznie 🙂 bułeczki rewelacyjne, bardzo lubię masę krówkową a jeszcze w bułach, mniam rewelacja 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂
Marzenko, częstuj się 🙂 ta największa specjalnie dla Ciebie 🙂
Z masa krówkową? O mamusiu! Toż to cudo! 😀
lubimy podobne smaki 🙂
Gratuluję! I oby tak dalej! A ja mam słabość do krówek, pychota!
Aniu, ja staram się nie kupować krówek "na zapas", bo raczej od razu znikają ;))))) no ale jak im się oprzeć? 🙂
Uwielbiam takie słodkości do kawki 😀
ja też 🙂 kawka bez słodkiego nie smakuje ;))))
znowu robisz coś pysznego i nie podeślesz 🙂 kolejnych owocnych lat Gosia!
Martuś, podeślę w swoim czasie, obiecuję 🙂
Moje gratulacje kochana!!! :* Dalszych sukcesów Ci życzę i bądź zawsze z nami 🙂
Madziu, na razie nigdzie się nie wybieram 😉 i dopiero się rozkręcam 😉 hihihi….
No po prostu niebo w gębie!
dokładnie tak, Reniu 🙂
Gratulacje Małgosiu!
Bułeczki wyglądają pięknie i na pewno też tak smakują! Zaraz jedną sobie "wyrwę" 😉
dzięki, Dorciu 🙂 częstuj się 🙂
Wyglądają smakowicie, choć masy krówkowej za bardzo nie lubię 🙂
ja (niestety) bardzo ją lubię 😉
Wyglądają wspaniale. Czuję, że byśmy się zaprzyjaźniły z tymi bułeczkami 🙂 To byłaby wręcz miłość, do pierwszego wejrzenia i totalne szaleństwo od pierwszego "spróbowania".
Gratulujemy 300 postów! 🙂 Piękna liczba. Brzmi jak skarbnica wiedzy.
Pozdrawiamy, życzymy cudownego weekendu i w wolnej chwili zapraszamy do naszej kuchni 🙂
w naszym przypadku była to też miłość od pierwszego wejrzenia i pewnie aż po grób ;)))))
dziękuję za życzenia i pozdrawiam cieplutko :****
Powiem ci że wygląda kusząco ; ) A z przepisu aż Ja skorzystam ; ) Mniam i do kawy w sam raz ; )
Pozdrawiam ; )
życzę smacznego w takim razie 🙂
Zjadłabym na śniadanie takie buły :)) Jako, że drożdże niespecjalnie mnie kochają, nie odważę się chyba zrobić tego cuda 🙂 I wszystkiego dobrego :*
drożdże są wbrew pozorom bardzo przyjazne 🙂
dziękuję za życzenia, kochane kobiety 🙂
Zrobię może na imieniny teściowej;).
zrób, na pewno jej zasmakuje 🙂
uwielbiam odrywane bułeczki 🙂 zazwyczaj robię je z powidłami, ale Twój pomysł mi się bardzo podoba 🙂
z powidłami też robiłam, tak samo znikały jak te z krówką :)))))
Gratuluje tych 300 postow, a takze tych wspanialych przepisow i tego z masa krowkowa!! To musi dopiero smakowac!
Zycze wszystkiego nalepszego z okazji 300 postow i kolejnych 500 !! Pozdrawiam serdecznie:):)
bardzo dziękuję za ciepłe słowa, każdy Twój komentarz, Elu, to miód na moje serce :****
Kochane Słońce moje, życzę Ci wszystkiego co najlepsze. Spełnienia marzeń, dużo zdrowia i uśmiechu oraz jeszcze wielu, wielu postów. Moja Małgonia też ma dziś imieniny 🙂
dziękuję kochane dziewczyny :**** ucałuj Małgonię ode mnie :***
To ja Ci Małgosiu życzę trzy miliony i możesz odliczać od początku. 🙂
no Elu, stawiasz przede mną prawdziwe wyzwanie 🙂 pięknie dziękuję :*