Zapiekanki to prosty i szybki sposób na smaczny posiłek. Niewątpliwą zaletą jest także to, ze do ich przygotowania można użyć resztek, które akurat są w lodówce.
Zauważyłam, że przepisy na wykorzystanie lodówkowych resztek cieszą się wielką popularnością. Pewnie dlatego, że coraz więcej z nas stara się nie wyrzucać jedzenia. Wzrasta nasza świadomość, że na świecie jest zbyt dużo głodnych ludzi, aby lekką ręką wyrzucać do śmietnika to, co jeszcze jest dobre. Przy odrobinie dobrej woli możemy wykorzystać każdy okruszek, każdy kawałek wędliny czy mięsa. Nie wyrzucajmy, zastanówmy się jak to przerobić na coś smacznego zanim się zepsuje.
Przepis na błyskawiczna zapiekankę ziemniaczaną z szybką, cebulą i jajkami
Jak zrobić ziemniaczaną zapiekankę?
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w niezbyt cienkie plastry.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w plastry. Osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki.
Na szynce ułożyć plastry ziemniaków, posypać lekko pieprzem (tej warstwy nie solić, ziemniaki nabiorą smaku z szynki) i ułożyć jajka.
Na jajkach poukładać kolejną warstwę ziemniaków, lekko posolić i posypać pieprzem. Na ziemniakach ułożyć cebulę, a na niej resztę ziemniaków.
Na samej gorze ułożyć pozostałe plastry szynki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ na pół godziny. Po tym czasie zdjąć przykrycie i dopiec zapiekankę do miękkości ziemniaków.
Ja bym zmienił tylko jedno w tym zestawieniu, zamiast ugotowanego jajka, to jajko sadzone, albo jeszcze lepiej poszetowe. Mmmm te rozpływające się żółtko z bekonem i zapiekanymi ziemniaczkami… Magia.
Twoja wersja wydaje się równie smaczna 🙂
Bardzo smakowicie to wygląda. Buziaki!
Basiu, częstuj się :***
świetnie się prezentuje i do tego jest szybka w przygotowaniu więc idealnie sprawdzi się w mojej kuchni:)
życzę smacznego 🙂
A kto powiedział, że synonimem słowa "smacznie" jest słowo "skomplikowanie" 🙂 Pyszności mogą być proste.
skomplikowane rzeczy robi się rzadko, "od święta" i na święta
kuchnia nie może oznaczać umęczenia i stosu garów do mycia 😀
wygląda bardzo apetycznie.. świetne zdjęcia:)
dziękuję 🙂
Prosto, szybko i smacznie – takie przepisy lubię najbardziej 🙂
ja też 🙂
Małgosiu, super! Dobrze przygotowane, proste rzeczy są czasem najsmaczniejsze 🙂
Pozdrawiam ciepło! :*
coś o tym wiesz, prawda? 🙂
buziaki :*
Super pomysł na zapiekankę, wygląda smakowicie 🙂
częstuj się, Madziu 🙂
ślicznie podana 🙂
Naprawde prosta zapiekanka 🙂
…bo ja nie lubię męczyć się w kuchni ;)))
faktycznie prosta i smacznie wygląda 🙂
i jest smaczna 🙂
lubie tak wszystko wykorzystac ;)))
bo jedzenie trzeba szanować 🙂
Dobrze, że jestem po kolacji 🙂 Uwielbiam takie cuda!
mamy chyba podobne smaki 🙂
Bardzo lubię takie zapiekanki. 🙂
ja też 🙂
Takie zapiekanki są pyszne 🙂
i szybkie, a to czasem bardzo ważne 🙂
Fajne szybkie danie!
takie lubimy, prawda? 🙂 w kuchni nie można się męczyć przecież 😀
Ja robię coś podobnego, tylko zamiast szynki dodaję np. kiełbasę podlaską. A jajka są częścią sosu, a na wierzch daję starty ser żółty – wszystko po zapieczeniu jest pyszne. Dokładny przepis będzie na moim blogu w poniedziałek ;]
Twoja wersję też robię 🙂 ziemniaczane zapiekanki są bardzo wdzięczne i dają duże pole do popisu 🙂
Wygląda apetycznie
i jest smaczna 🙂