Szybka sałatka z wędzonej makreli, z ogórkiem, jajkiem i majonezem.
Szybka sałatka z wędzonej makreli – można ją przygotować bardzo szybko jako dodatek do pieczywa na śniadanie lub kolację. Kupując makrelę zwróćcie jednak uwagę, żeby była świeża. Powinna mieć charakterystyczny zapach dym, w żadnym wypadku nie powinien się przebijać w nim kwas, bo to oznacza, że okres świeżości ryba ma już za sobą. Nie ryzykujcie, bo zatrucie rybą jest mało fajne. Rybę wędzoną jemy na surowo, nie myjemy jej, więc ważne jest również w jakich warunkach jest przechowywana w sklepie. Unikajcie brudnych sklepów oraz takich, gdzie nie jesteście pewni źródła pochodzenia ryb. Czepiam się? raczej zdaję sobie sprawę z zagrożeń i wiem, jakie konsekwencje może przynieść niefrasobliwość. Jedzmy ryby, ale kupujmy je rozsądnie, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

Szybka sałatka z wędzonej makreli – przepis
Składniki:
- 3 średnie ogórki kiszone
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 średnie cebulki szalotki
- 1 średnia wędzona makrela
- pieprz do smaku
- majonez – wykorzystaj mój przepis na domowy majonez
Jak zrobić sałatkę z wędzonej makreli
- Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę – jak ktoś ma wrażliwy żołądek, może je przedtem obrać ze skóry.
- Natkę pietruszki opłukać, dobrze odsączyć z wody na papierowym ręczniku i posiekać drobno.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, obrać i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
- Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- Z makreli usunąć kręgosłup i ości. Następnie oddzielić mięso od skóry i palcami rozdrobnić na mniejsze kawałki – można ewentualnie użyć noża, ale makrela wędzona jest bardzo delikatna i miękka.
- Wszystko razem przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodać majonez i delikatnie wszystko razem wymieszać.

Wędzone ryby są smaczną podstawa wielu szybkich dań.
Spróbuj także jak smakują jajka z wędzoną rybą (na przykład właśnie z makrelą), obsmażone na maśle. To bardzo smaczne i oryginalne danie, które możesz podać na gorąco lub na zimno.

Pasta z makreli kojarzy mi się z dzieciństwem. Pychotka.
ciekawa jestem jak ją wtedy jadłaś 🙂 jak przygotowaną
Wygląda apetycznie, a muszę przyznać, że nie jadłam nigdy podobnej sałatki 🙂
zrób ją, polecam 🙂
to coś dla mnie:)
tak jak i dla mnie 🙂
Fajna kompozycja smakowa 🙂 Musi smakować świetnie 🙂
oj tak, jest pyszna 🙂
Ja z takich składników robię pastę makrelową, tyle że wszystko miksuję blenderem, a ogórki trę 😉
w takiej postaci też robimy 🙂 tym razem zachciało się czegoś "sałatkowego" 🙂
Uwielbiam!
ja też 🙂
Pyszota 🙂
potwierdzam 🙂
Robię bardzo podobną pastę od lat. Tylko bez pietruszki. 🙂
oooo, widzę, że ktoś nie lubi pietruszki ;))
Pasty rybne ubustwiam 😉
my tez 🙂 są smaczne i zdrowe 🙂