1,8K
Tuż przed Wielkanocą, w ostatniej chwili, zapraszam Was na ostatni w tym roku świąteczny przepis. Miał się pojawić znacznie wcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj.
To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak strzał w dziesiątkę, dlatego postanowiłam, ze ten przepis, mimo “ostatniej chwili” pokażę Wam jeszcze przed świętami. Może i u Was w czeluściach lodówki czai się jakaś wędzona ryba? ?
Składniki:
6 jajek
około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli)
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka ostrej musztardy
świeżo mielony pieprz do smaku
bułka tarta to oprószenia
masło do smażenia
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół – razem ze skorupką. Wydrążyć ostrożnie, żeby nie połamać skorupek. Jajka rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce.
Z wędzonej ryby usunąć ości i skórę. Rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami. Dodać szczypiorek, musztardę i pieprz. Wymieszać.
Skorupki napełniać masą jajeczno-rybną. Oprószać bułką tartą i smażyć na maśle, na średnio rozgrzanej patelni. Takie jajka smaży się tylko od strony farszu, na lekko złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno.
Spróbuj także: