1,4K
Jeśli ktoś mnie zapyta z czym kojarzy mi się stół wielkanocny, to bez wahania odpowiem, że z jajkami. I chyba większości z nas przyjdą one do głowy. Podajemy je na tak wiele sposobów, że pewnie trudno byłoby zebrać wszystkie przepisy w jednym miejscu. W każdym domu są ulubione, obowiązkowe wręcz potrawy z jajek. W moim od pewnego czasu są własne jajka z tuńczykiem. Jestem pewna, że kiedy spróbujecie ich, to też je polubicie 🙂
Składniki:
1 puszka (180 g) tuńczyka w oleju
6 jajek ugotowanych na twardo
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1 średnia dymka lub szalotka
1 łyżka dobrego majonezu
1 łyżeczka ulubionej musztardy
sól, pieprz – do smaku
mielona papryka do posypania gotowych jajek
Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupki, przepołowić i wyjąć żółtko. (Można również przepołowić jajka w skorupkach, będzie ciekawie wyglądać na półmisku.) Tuńczyka wraz z olejem i żółtkami jajek rozgnieść na w miarę gładką masę. Dodać drobno posiekaną pietruszkę, drobno posiekaną cebulkę, majonez i musztardę. Wszystko razem dokładnie połączyć. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taki farsz nakładać łyżeczką do połówek wydrążonych z żółtek jajek. Górę posypać mieloną papryką, ja użyłam płatków papryczki chili.
Ten przepis znajdziecie również w “Chochli”, czyli magazynie blogerek, który został niedawno udostępniony do bezpłatnego pobrania. Jeśli chcecie zobaczyć, jakie inne przepisy i porady znalazły się tam, to zapraszam do pobrania 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
dziękuję 🙂
wyglądają rewelacyjnie:)
dziękuję 🙂
Małgosiu, stoję w kolejce po jedną połówkę takiego przysmaku.
kochana, dla Ciebie bez kolejki 🙂
Jak Wielkanoc to koniecznie jajka! Lubię takie faszerowane chyba pod każdą postacią. Fajne połączenie z tuńczykiem 🙂
my też lubimy takie jajka i robimy je na kilka sposobów 🙂
Moja kuzynka robi z tunczykiem! Pycha! Lubie u niej jesc. Robi jeszcze z pieczarkami, i z papryka konserwowa tez robi. Skoro Ty tez namawiasz, to chyba tez sobie zrobie ktoregos razu 😉
faszerowanych jajek są tysiące 🙂 i chyba wszystkie dobre 🙂
Fajne te jajka, ciekawy pomysł z tuńczykiem 🙂
u nas jest obowiązkowa pozycja na Wielkanoc 🙂