Klasyczną szakszukę z pomidorami i papryką robię dość często. Jest to danie sycące, a także cieszące oko i podniebienie. Wykorzystując niesamowicie sezon niesamowicie bogaty w grzyby, postanowiłam zrobić jajka gotowane w grzybach, czyli coś w rodzaju szakszuki. Zawsze mam problem jak nazywać dania, które odbiegają od klasycznej wersji. Szakszuka kojarzy się przecież z pomidorami, a grzyby ich w niczym nie przypominają. Nazwijcie więc to danie jak chcecie, zupełnie po swojemu. Jedno nie ulega wątpliwości: jest pysznie!
Jesienna szakszuka z grzybami – przepis
Składniki na 1 dużą porcję:
- świeże leśne grzyby *
- 1 większa cebula
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżki masła
- natka pietruszki **
- 2 jajka
- gruby świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Jesienna szakszuka z grzybami – jak zrobić
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Grzyby oczyścić, a potem energicznie opłukać pod zimną wodą. Robić to pojedynczo, żeby grzyby nie naciągnęły za bardzo wody. Można też użyć wilgotnej czystej ściereczki i po prostu grzyby wytrzeć dokładnie, ja jednak wolę je opłukać. Mokre grzyby osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić w cienkie plasterki.
- W głębszej patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę, podsmażyć ją na złoto. Do cebuli dodać grzyby i smażyć je na większym ogniu przez 2-3 minuty mieszając je. Przyprawić solą i pieprzem, patelnię przykryć i na niedużym ogniu dusić do miękkości. Kiedy będą miękkie dodać masło, wymieszać do rozpuszczenia. Wbić ostrożnie jajka, patelnię przykryć i całość dusić na niedużym ogniu przez kilka minut. Jajka powinny osiągnąć ulubiony stopień ścięcia. Gotowe danie posypać obficie pokrojoną natką pietruszki. Podawać z chrupiącym pieczywem.
*Na 1 porcję wykorzystuję ok. 1 litr oczyszczonych i pokrojonych grzybów.
** Średnio na 1 porcje dodaję 2 łyżki posiekanej natki.
Szukasz pomysłu na dania ze świeżymi grzybami? Spróbuj i tego:
Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym – można z nich zrobić także grzanki lub tosty. Smaczne danie na gorącą kolację lub przekąskę.
Grzybki marynowane w occie jabłkowym – idealne na zimę, do sałatek, sosów i jako przekąska