Kolorowa sałatka z owocami i fetą to pyszne połączenie smaków słodkiego i słonego.
Kolorowa sałatka z owocami i fetą jest niesamowicie pyszna, bo łączy słodkie i wytrawne składniki, które mogą razem tworzyć bardzo smaczne dania. Ser feta, słony i dość wyrazisty w smaku, ze słodkimi owocami dzisiaj stworzył pyszną sałatkę. Bardzo lubię takie połączenia nie tylko w daniach mięsnych, ale i w sałatkach. Sałatka słodko-słona może być fajną propozycją na drugie śniadanie lub lunch zabrany ze sobą do pracy. Kapustę pekińską można zastąpić sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Zresztą…spróbujcie sami!
Kolorowa sałatka z owocami i fetą – przepis
Składniki:
- 1 średnia kapusta pekińska
- 2 dojrzałe gruszki
- mała kiść zielonego winogrona
- ok. 200 g sera feta
- ok. 100 g śliwek
- 1 świeża papryka – ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki
- majonez
- świeżo mielony pieprz
- ewentualnie odrobina soli
- świeże listki melisy – ok. 2 łyżki
Jak zrobić słodko słoną sałatkę?
- Kapustę pekińską pokroić na cienkie paseczki.
- Paprykę przekroić wzdłuż na ćwiartki. Następnie w poprzek w cienkie paseczki.
- Winogrona przekroić na pół.
- Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w większą kostkę.
- Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem – nie podaję ilości majonezu, dodać go według własnego upodobania.
- Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą – ja soli nie dodaję, wystarczy mi ta, która jest w majonezie i serze feta.
- Na koniec dodać pokrojone niezbyt drobno listki świeżej melisy, które orzeźwiająco podkręcą smak sałatki.
Lubisz sałatki? Spróbuj także tych:
Kolorowa sałatka z kaparami, oliwkami, fetą i sosem vinaigrette
Ponieważ – jak pisałam – lubię takie skrajne smaki łączyć sałatka z ananasem, gruszką, szynką szwarcwaldzką i fetą, z dodatkiem pestek granatu również należy do moich ulubionych.
Kultowa amerykańska sałatka Cobb
Bez wątpienia sałatki to takie potrawy, które lubią różnorodność. Dlatego właśnie warto eksperymentować ze składnikami i smakami, które pozornie wydają się sprzeczne. Smacznego!