Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami to smaczna wersja wegetariańskich gołąbków z kaszą duszoną a’la risotto.
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami to odmiana moich ukochanych gołąbków z kaszą i grzybami. Tym razem leśne grzyby zamieniłam na pieczarki, a kaszę dodałam suchą i udusiłam ją a’la risotto. Tak naprawdę to nie jest przepis lecz sposób, pomysł na inne gołąbki niż tradycyjne. Nie traktuj tych proporcji bardzo rygorystycznie, gdyż nie ma takiej potrzeby. Przypraw ten farsz według własnego smaku, aby to Tobie smakowały jak najlepiej. Możesz także maksymalnie zmodyfikować ten przepis zamieniając kaszę jęczmienną na swoją ulubioną, a pieczarki na leśne grzyby suszone lub mrożone.
Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Składniki:
- 1 kapusta
- 200 g kaszy jęczmiennej
- około 500 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- około 600 ml bulionu, rosołu lub wody
- 1 średnia cebula
- 1 średni ząbek czosnku
Jak zrobić gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami
Kapusta
- W dużym garnku zagotuj wodę – powinno jej być do około połowy wysokości.
- Z kapusty usuń brzydsze zewnętrzne liście i ostrym nożem obkrój głąb.
- Kapustę ostrożnie włóż do gotującej się (na małym ogniu) wody i parz ją, aby stopniowo udawało się zdejmować kolejne liście.
- Wyjęte z wrzątku liście odkładaj do lekkiego wystudzenia, a następnie ścinaj nożem grube nerwy. Tak przygotowane liście możesz ponownie wkładać do wrzącej wody, aby lepiej się sparzyły. Powinny jednak stać się tylko lekko szkliste, a nie ugotowane do końca, bo wtedy rozpadną się podczas duszenia.
- Podczas studzenia liści przygotuj farsz.
Farsz do gołąbków
- Pieczarki oczyść i pokrój w dowolnej wielkości kawałki – ja pokroiłam w drobniejszą kostkę, aby lepiej połączyły się z kaszą.
- Cebulę i czosnek obierz i pokrój: cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj
- Głębszą dużą patelnię lub garnek z grubszym dnem rozgrzej, wlej olej i na średnim, mieszając zeszklij cebulę.
- Następnie zwiększ ogień i dodaj pieczarki oraz czosnek- smaż wszystko razem często mieszając. Można robić to partiami, czyli wrzucić najpierw połowę, podsmażyć, a potem dorzucić resztę. Pieczarki nie powinny jednak być zbyt mocno wysmażone.
- Do podsmażonych pieczarek wsyp suchą kaszę. Wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez około 1 minutę. Następnie wlewaj partiami bulion lub wodę, ciągle mieszając.
- Kiedy kasza wchłonie wodę i będzie prawie miękka, dodaj masło i przypraw do smaku solą i pieprzem lub swoim zestawem przypraw do grzybów. Farsz odstaw do lekkiego przestygnięcia.
- Wystudzony farsz nakładaj na liście kapusty. Liście najpierw wzdłuż zakładaj do środka, a potem zwijaj.
- Zawinięte gołąbki układaj w formie – ja polecam sposób z wyłożeniem jej najpierw papierem do pieczenia. Wlej około pół szklanki wody i przykryj górę – tu również dobrze spisuje się papier do pieczenia.
- Gołąbki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni i zapiekaj przez około 40-50 minut.
- Następnie wlej sos z pomidorów, ponownie przykryj i wstaw do piekarnika. Powinny piec się do całkowitej miękkości kapusty.
Przepis na sos z pomidorów do gołąbków
Składniki:
- około 400-500 g pomidorów lub około 400-500 ml passaty pomidorowej
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- duża szczypta cukru
- świeżo mielony pieprz
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków na dwa sposoby
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz z skóry i wytnij ewentualne zielone środki od szypułki – pokrój je w kostkę. Jeśli masz passatę pomidorową to pomiń ten krok – co zrozumiałe.
- Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- W garnku stop masło i na średnim ogniu zeszklij czosnek.
- Do masła z czosnkiem przełóż pokrojone pomidory lub wklej passatę pomidorowa.
- Całość gotuj przez 3-5 minut. Na koniec przypraw solą, odrobiną cukru (podkreśla słodycz pomidorów) i pieprzem.

Inne przepisy na proste i smaczne gołąbki bez mięsa
Gołąbki z kaszą i kurkami – pozycja obowiązkowa dla lubiących gołąbki z grzybami.

Wegańskie gołąbki z młodej kapusty z ryżem, marchewką i wędzoną papryką – ich trzeba spróbować po prostu.

Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem – pyszne przez cały rok.

Nie wytrzymałam! Pogoniłam męża po pieczarki i kapustę i Twoje gołąbki już się pieką! Zaraz robię sos pomidorowy i wykańczam danie. Mniam! ? Dziękuję za przepis ?.
Tereso, niezmiernie się cieszę 🙂 Mam nadzieję, że będą smakować 🙂
Pozdrawiam najserdeczniej!
Super odmiana gołąbków. Zdecydowanie mi się podoba. I sos mnie zachwyca. Mi często wychodzi jakiś taki za rzadki. Grr
W moim rodzinnym domu zazwyczaj gościły takie tradycyjne mięsne gołąbki , ta wersja bardzo mi się podoba ze względu na jej lekkostrawność. Na pewno zanotuję i zrobię na jakiś weekend. Ciekawie jak zawsze u Ciebie 🙂
Chę tylko napisać, że jestem fanką gołąbków i pisząąc komentarz, siędzę głodna, a kuchnia na piętrze….
Uwielbiam Twoją fotografię kulinarną, to tak na marginesie 🙂
Pyszności! Same dobre rzeczy w tych gołąbkach. Chętnie zrobię taką wegetariańską wersję <3
Gołąbki uwielbiam, ale przyznam szczerze, że w tej postaci jeszcze nie miałam okazji spróbować. Jednak chyba mnie namówiłaś ! Mam nadzieję, że i mojemu mężowi przypadną do gustu
Takie gołąbki biorę w ciemno ponieważ zawierają samo dobro. Ostatnio uważnie przyglądał się temu co jem wolę zjeść mniej ale żeby to miało jakąś treść i żeby przyniosło jakiś dobroczynny wpływ. Ulegam niestety pokusom od czasu do czasu ale lubię również i mam dziką satysfakcję wykombinować coś konkretnego na przykład takie gołąbki!
Pyszna wersja gołąbków. Też czasami robię z podobnym farszem. Cudowności!
Zapisuję się do klubu wielbicieli gołąbków.
Kocham gołębie z każdym farszem.
Twoja wersja pyszna, a jak patrzę na zdjęcia, to kulinarne cudo widzę.
Znakomity pomysł z kaszą i pieczarkami 🙂
Gołąbki to ja mogę jest non stop 🙂 z kasza jęczmienna i tarkowabymi ziemniakami mama moja robi ) są pyszne…
I takie gołąbki do mnie przemawiają. Kaszę jęczmienną uwielbiam i chętnie zrobię taką wersję. Takiej ochoty mi na nie narobiłaś, ze zaraz ruszam6na zakupy po kapustę i pieczarki… 🙂
Uwielbiam gołąbki pod każdą postacią. Robiłam z kasza gryczana ale z jęczmienna jeszcze nie, chętnie zrobię taką wersje.
Uwielbiam gołąbki w każdej postaci.
Oj ale mi smaka narobiłaś. Uwielbiam gołąbki, tego przepisu nie znałam, ale wypróbuję ma pewno ?