Lekkie biszkoptowe ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką na oleju – proste i smaczne. Zamiast jagód można użyć dowolnych sezonowych owoców.
Lekkie biszkoptowe ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką na oleju – przepis na nie dostałam od mojej koleżanki Danusi. Ponieważ ciasto zniknęło bardzo szybko, więc na zdjęciu widzicie tylko dwa malutkie kawałeczki. Możecie użyć dowolnych owoców, bo jagody w tym roku nie dopisały nam, w przeciwieństwie do grzybów, prawda? W zasadzie na grzyby mam jeszcze jeden przepis, ale to grzybowe szaleństwo postanowiłam przerwać na moment przepisem na ciasto ?
Przepis na ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką na oleju
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 9-10 jajek
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki jagód + 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/5 łyżki oleju
Przygotowanie ciasta jogurtowego z owocami
- Na początek przygotować kruszonkę: wszystkie składniki rozetrzeć palcami do połączenia i odstawić w chłodne miejsce.
- Białka jajek ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści, dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodać olej i maślankę lub jogurt, wymieszać niezbyt energicznie.
Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Przesianą mąkę dodawać stopniowo do jajek z maślanką (lub jogurtem) – delikatnie mieszać, najlepiej większą drewnianą łyżką. - Blachę wyłożyć papierem, przełożyć na nią ciasto.
Jagody oprószyć mąką – najlepiej w miseczce potrząsając nią delikatnie. - Na ciasto rozłożyć jagody z mąką, a na wierzchu posypać kruszonką.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut – grzanie góra-dół, ale przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze upieczone.
- Po upieczeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem lub oblać lukrem.
*Ciasto piekłam w formie o wymiarach 34 cm X 28 cm.
Jeśli lubisz takie lekkie ciasta z owocami, to spróbuj także maślankowego ciasta ze śliwkami. Śliwki można zastąpić dowolnymi owocami, gdyż jest to ciasto bardzo uniwersalne.

Ponieważ każdy z nas lubi odmierzać produkty “po swojemu”, na blogu dostępna jest aplikacja – kuchenny przelicznik miar i wag. Zapraszam do korzystania przy pieczeniu i gotowaniu nie tylko z moich przepisów.