Omlet ze szparagami i garścią zieleniny to proste i szybkie danie na śniadanie i ciepła kolację. Wykorzystaj kilka szparagów i zrób ten pyszny omlet.
Omlet ze szparagami i ziołami usmażyłam dzisiaj na mieszance masła i łagodnej w smaku oliwy. Możesz jednak zamiast oliwy użyć oleju, nawet bez dodatku masła. Tak naprawdę wszystko zależy o d Ciebie i Twojego smaku. Jest to danie dość łagodne w smaku, ale pachnące – użyj takich ziół, jakie lubisz najbardziej. Ja wykorzystałam to, co akurat miałam pod ręką, a raczej w ogródku, czyli natkę pietruszki, nieco koperku i szczypiorek. Oczywiście, jeśli lubisz bazylię, oregano, czy jakiekolwiek inne zioła, użyj ich. Pamiętaj, że to Tobie ma smakować 🙂 A omlet ze szparagami nie jest daniem z gatunku tych, gdzie trzeba sztywno trzymać się przepisu.
Na skróty
Przepis na omlet ze szparagami i ziołami
Składniki na 1 porcję:
- kilka szparagów – 5-10-15, ile chcesz
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 1/2 niedużej cebuli
- 1 średni ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- sól i pieprz według smaku
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka masła – możesz użyć klarowanego, ja wolę zwykłe
Jak przygotować omlet ze szparagami i ziołami
Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek obierz i posiekaj.
Szparagi opłucz, osusz i usuń zdrewniałe części. Poniżej znajdziesz wskazówkę jak zrobić to najszybciej. Możesz je pokroić w mniejsze kawałki lub zostawić w całości – jak wolisz.
Jajka wbij do kubka, dodaj mleko, sól i świeżo zmielony pieprz – wszystko razem roztrzep jak najdokładniej. Możesz użyć trzepaczki rózgowej, widelca lub końcówki od ręcznego miksera.
Rozgrzej patelnię i dodaj olej wraz z masłem i na średnim ogniu podsmaż lekko cebulę. Kiedy zacznie się złocić, dodaj posiekany czosnek i szparagi.
Lekko mieszając lub potrząsając patelnią podsmażaj wszystko przez około 1 minutę. Rób wszystko na średnim ogniu, aby nie przypalić i nie zepsuć smaku.
Następnie na patelnię wlej roztrzepane jaja, a na nie wsyp posiekane zioła. Możesz jednak ich część zostawić do posypania omletu po usmażeniu.
Smaż omlet przez kilka minut aż zacznie się ścinać po brzegach, a środek nie będzie już płynny, ale jeszcze nie do końca ścięty.
Teraz masz dwie opcje:
- zsuń swój omlet na duży talerz lub płaską pokrywkę, a następnie z talerz nakryj patelnią i energicznym ruchem odwróć w taki sposób, aby omlet “spadł” na patelnię górną stroną do spodu;
- przykryj patelnię pokrywką i pod przykryciem dosmaż, aby omlet był ścięty w odpowiedni dla Ciebie sposób.
Usmażony omlet podawaj od razu, gdyż najpyszniejszy jest na gorąco. Możesz górę posypać świeżymi ziołami, marynowanymi kaparami, dodać pomidory.
Jak w prosty i szybki sposób usunąć zdrewniałe części szparagów
Białe szparagi trzeba niestety obierać i najwygodniej zrobić to używając zwykłej obieraczki do warzyw.
Natomiast zielonych szparagów nie trzeba obierać. Chwyć szparag za obie końcówki i po prostu przełam go. Bez wątpienia złamie się w tym miejscu, gdzie kończy się zdrewniała część.
Lubisz szparagi? Sprawdź także inne przepisy ze szparagami w roli głównej
Szparagi z sosem holenderskim to klasyka, a przygotowanie sosu nie jest wcale trudne.
Sałatka z truskawkami, szparagami i szpinakiem – tym razem w roli głównej szparagi zielone. Wydawałoby się, że surowe szparagi, a tym bardziej w towarzystwie owoców, nie mogą smakować dobrze. Nic bardziej błędnego! To bardzo świeża sałatka, łącząca piękne kolory i kontrastowe smaki.
A może tarta z ciasta francuskiego ze szparagami? Szparagi są lekko zgrillowane i zapieczone z suszonymi pomidorami z oliwy oraz kawałkami sera camembert. Danie jest proste, szybkie i bardzo pyszne.

Wybornie. Omlet ze szparagami często robię w sezonie na to wyjątkowe warzywo. Wczoraj właśnie jedliśmy podobną wersję. Co za uczta!
Dla mnie szparagowy sezon zawsze jest zbyt krótki 😉 Trzeba więc korzystać 🙂
Omlet jak dla mnie. To moja ulubiona wersja – ze szparagami. Po prostu omlet de luxe.
Szparagi mają w sobie coś luksusowego przecież 😉
Pyszny, sezonowy omlet. Bardzo lubię takie dania – na śniadanie, lunch lub obiad. Mamy teraz mnóstwo świeżych warzyw i ziół, które smakują tak świeżo . Warto korzystać ile wejdzie.
Aniu, dla mnie to początek najlepszego sezonu w kuchni 🙂
Bardzo lubię szparagi i chętnie wykorzystam kolejny przepis na ich wykorzystanie. W takim wydaniu jeszcze ich nie próbowałam, a omlet wygląda przepysznie!
Ja najchętniej sięgam po szparagi “z wody” z dodatkiem bułki przyrumienionej na maśle. Jednak zdarza mi się stworzyć coś innego 😉
No to będę robiła omlet 🙂 mam akurat szparami tylko ze białe, ale to chyba nie ma znaczenia jakie 🙂 zielenina też się znajdzie.
Aniu, rób z białymi 🙂
Takiego omletu nie próbowałam. Dawno szparagów nie jadłam. Myślę, że spróbuję
Szparagi są bardzo uniwersalne. W omlecie smakują wybornie.