1,6K
Sezon na szparagi dobiega końca. Trochę się zagapiłam i nie zagościły one na blogu tak, jak gościły na naszym stole. Szparagi bardzo lubimy i najczęściej zjadamy je ugotowane i polane bułką tartą z masłem. Czasem jednak chce się coś zmienić, zrobić inaczej. Tak własnie powstała tarta z grillowanymi szparagami. Jako dodatek, dla zaostrzenia smaku, szparagom towarzyszą suszone pomidory marynowane w oliwie z ziołami oraz ser camembert. Przygotowanie takiej tarty zajmuje niewiele czasu, więc jest do idealne danie z gatunku “na szybko”.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie
zielone szparagi
suszone pomidory w ziołowej zalewie z oliwy
ser camembert
odrobina oliwy
grubo mielony pieprz
Szparagi oczyścić, usuwając zdrewniałe końcówki, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przesmarować je delikatnie oliwą i zgrillować. Pod koniec grillowania można oprószyć grubo mielonym pieprzem.
Ciasto francuskie rozłożyć na blasze wyłożonej papierem. Na nim ułożyć szparagi, odsączone z zalewy suszone pomidory oraz kawałki sera camembert.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i zapiekać do lekkiego zrumienienia się.
Wolicie zielone czy białe szparagi?
O tak, to coś dla mnie. Buziaki!!!
Zjadłabym 🙂 Nie robiłam jeszcze na słono niczego z ciasta francuskiego oprócz parówek 🙂
szybko i na pewno pysznie, a przy tym lekko – pyszności 😉
Szybko i wykwintnie i oczywiście pysznie!
Danie nie dla mnie. Szparagów nie lubie, ale wygląda kusząco. 🙂
Pyszności Małgosiu 🙂 uwielbiam takie zestawienia smakowe 🙂
Co Ty, my jemy penne z sosem z sera pleśniowego i szparagów;).
Oj, jak pysznie wygląda, już czuję ten zapach 🙂
Oj zjadłabym 🙂
Jaka pyszna tarta, wspaniale wygląda 🙂
Zdecydowanie wole zielone szparagi, obok białych przechodzę obojętnie. Tarta bardzo smakowita:)
Też robię tartę ze szparagami:-) Pycha!
Wygląda przepysznie. Będę musiała wypróbować 😉