Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach to proste, ale smaczne i bardzo pożywne danie. Sprawdź jak szybko możesz zrobić szakszukę na sniadanie.
Szakszuka, jajka gotowane w pomidorach, taka prawie nasza polska jajecznica z pomidorami, którą zna chyba każdy. Różnią się tym, że do szakszuki dodajemy jeszcze paprykę (i nie tylko), a jajek nie roztrzepujemy. Jest to danie proste do zrobienia i sycące, w sam raz na śniadanie lub wczesną kolację. Lato dodaje smaku i aromatu temu daniu, bo mamy naprawdę świeże pomidory, prosto z pola, cudownie pachnące i pyszne. Warto eksperymentować z przyprawami, dosmaczając po swojemu.
Szakszuka – jajka gotowane w pomidorach – przepis
Składniki na 2 porcje:
- 2 większe pomidory
- 3 większe ząbki czosnku
- 1 niewielka papryczka chilli
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka słodkiej papryki
- szczypta cukru
- sól do smaku
- 1 średnia papryka – może być po pół różnokolorowej
- płaska łyżeczka mielonego kuminu (można z niego zrezygnować, ale fajnie podkręci smak potrawy)
Szakszuka – jak ją zrobić
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wyciąć środek, a potem pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Z papryki wyciąć gniazdo nasienne – pokroić ją w kostkę.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Oliwę rozgrzać na głębszej patelni lub w płaskim rondlu.
- Dodać czosnek i zeszklić go na średnim ogniu.
- Dołożyć pokrojoną paprykę i całość poddusić przez chwilę.
- Następnie dodać pomidory i mieszając co jakiś czas udusić do miękkości, odparowując jednocześnie część wody.
- Przyprawić kuminem, solą, cukrem i słodką papryką.
- Na wrzący sos wbić jajka, lekko je posolić i pod przykryciem gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż do pożądanego stopnia ścięcia.
- Podawać posypane szczypiorkiem lub dymką i świeżymi listkami bazylii. Idealnie pasuje do tego chrupiące pieczywo.
Szakszuka to uniwersalne danie, które możesz przygotować nie tylko z pomidorami. Najlepszy efekt uzyskuje się wtedy, jeśli używa się sezonowych produktów. Dlatego właśnie polecam Wam również jesienną wersję szakszuki, czyli zgrzybami.
Szakszuka – jajka gotowane w grzybach leśnych
Do przygotowania grzybowej szakszuki warto wykorzystać leśne grzyby. W sezonie, kiedy te grzyby trafiają z lasu prosto do kuchni, to danie jest przepyszne.
Pysznie. Bardzo lubię szakszukę, to dla mnie idealne śniadanie na weekendowy poranek. 🙂
Tak szakszuka jest idealna na na taki spokojny poranek 🙂