3,3K
Jedno z najprostszych dań znanych chyba każdemu: jajka w sosie musztardowym. Aby nieco zaostrzyć smak dodałam zamiast tradycyjnej musztardy, musztardę chrzanową. Można jednak użyć tej zwykłej (sarepska, stołowa, kremska) i dodać odrobinę chrzanu. Chrzan nie powinien zdominować smaku i zapachu, powinien go jedynie delikatnie zaostrzyć i uszlachetnić.
Gotując jajka zwróćcie uwagę, aby gotowały się na bardzo wolnym ogniu. Wtedy białko jest delikatne, a nie zbite i twarde. Różnica naprawdę daje się łatwo zauważyć.
Składniki:
4 jajka
3 łyżki drobno posiekanego pora (białej części)
3 łyżki masła
200 ml dobrej kwaśnej śmietany
100-150 ml przegotowanej wody
2-3 łyżki musztardy chrzanowej (lub “zwykłej” musztardy i łyżeczki tartego chrzanu)
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
Jajka ugotować na półtwardo na bardzo wolnym ogniu. Powinno wystarczyć 5-6 minut. Wystudzić i delikatnie obrać ze skorupek.
Masło stopić w garnku. Dodać pora i na średnim ogniu przesmażyć go aż zacznie delikatnie rumienić się.
Śmietanę roztrzepać w osobnym naczyniu wraz z wodą i musztardą. Wlać do garnka i na wolnym ogniu mieszając podgrzać, aby sos był gorący. Jeśli sos się zagotuje, to musztarda może się zwarzyć. Doprawić solą, cukrem i pieprzem. Do sosu włożyć ugotowane i obrane ze skorupek jajka.
Podawać z gotowanymi ziemniakami utłuczonymi z odrobiną masła, śmietany i sporej szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej.
Lubicie takie proste dania??