1,1K
Co zrobić z kawałkiem ryby, z którego nie da się zrobić więcej niż jednej porcji sensownego posiłku? Ano trzeba ten kawałek podzielić i wymyślić coś, gdzie ryba będzie dodatkiem. Z niewielkiej porcji surowego łososia wymyśliłam omlet. Ilość ryby można zwiększyć, bez obaw. Ja wykorzystałam tylko to, co miałam pod ręką. Wraz z dodatkami wyszło smaczne danie, a my wstaliśmy od stołu najedzeni.
Jest to fajna propozycja na letnie śniadanie, spożywane w wolny od pracy dzień. Jeśli macie przydomowe ogródki, tarasy czy balkony, to tam własnie będzie smakować idealnie.
Jest to fajna propozycja na letnie śniadanie, spożywane w wolny od pracy dzień. Jeśli macie przydomowe ogródki, tarasy czy balkony, to tam własnie będzie smakować idealnie.
Składniki na 1 porcję:
1 jajko
5 łyżek mleka
1 łyżka mąki pszennej
sól do smaku
niewielki kawałek surowego łososia
niewielki kawałek papryczki chili
1 łyżka oleju
Dodatkowo:
zielenina: rukola, roszponka, sałata itp.
pomidor
szczypiorek
Do mleka wsypać sól i mąkę, dokładnie rozmieszać. Dodać jajko i roztrzepać wszystko razem. Na końcu dodać posiekaną drobno papryczkę chili. Wymieszać. Wylać na patelnię z rozgrzanym olejem. Na wierzchu poukładać niewielkie kawałki łososia. Smażyć na średnim ogniu z obu stron.
Podawać z ulubioną zieleniną, pomidorkami i szczypiorkiem.
Z podobnym omletem zrobiłam również pyszną kanapkę z dodatkiem majonezowego sosu worcester.