2,1K
Jajko poszetowe (pochette), to inaczej jajko w koszulce. W moim rodzinnym domu mówiło się na nie jajko z falbanką. Gotuje się je bez skorupki we wrzącej wodzie, najczęściej lekko zakwaszonej. Takie jajko można podawać na wiele sposobów. Może być dodatkiem śniadaniowym lub obiadowym. Przygotowanie go wymaga odrobiny wprawy, ale nie jest trudne. Nie poddawajcie się, kiedy na początku trudno będzie uzyskać ładny kształt. Ja trochę ich już ugotowałam, ale nadal nie są tak piękne, jakbym tego chciała.
Zapraszam do stołu, czeka pyszna i sycąca kanapka.
Zapraszam do stołu, czeka pyszna i sycąca kanapka.
Składniki na 1 porcję:
2 kromki tostowego pełnoziarnistego pieczywa
40-50 g ulubionego sera pleśniowego
2 jajka
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
odrobina masła do posmarowania pieczywa
Kromki chleba posmarować cienko masłem. Na pierwszej ułożyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Przykryć drugą – masłem do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez kilka minut. W tym czasie przygotować jajka.
Jajko wbić do filiżanki. W garnuszku zagotować wodę. Na około litr dodać 2 łyżki octu (spirytusowego, winnego lub soku z cytryny.) Zmniejszyć ogień aby woda delikatnie wrzała, zrobić łyżką wir i w jego środek wlać jajko. Nie mieszać już. Gotować na niewielkim ogniu przez 2-4 minuty w zależności jak bardzo lubimy ścięte jajko. Należy jednak pamiętać, ze żółtko powinno być płynne.
Ugotowane jajko wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć z wody (najlepiej na ręczniku papierowym) i ułożyć na wyjętej z piekarnika grzance. Posypać solą i pieprzem.
Moja kanapka została podana z salsą pomidorową.
Składniki salsy:
1 większy pomidor
1/3 papryczki chili
2 ząbki czosnku
szczypiorek
natka pietruszki
natka pietruszki
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie składniki posiekać bardzo drobno. Dodać oliwę i wymieszać. Przyprawić solą do smaku.
Takie kanapki/grzanki/tosty zasmakują każdemu, jestem tego pewna. Można się nimi najeść do syta, a przy tym jest do bardzo wartościowy, pod względem składników odżywczych, posiłek.