Prosty chłodnik z botwinką, rzodkiewką i gotowanym jajkiem. Prosta, letnia zupa ze świeżych warzyw, doskonała na upalny dzień, pełna mikroelementów i witamin.
Prosty chłodnik z botwinką, rzodkiewką i ugotowanym na twardo jajkiem. Obiad-marzenie na upalny dzień. Lato to idealna pora roku właśnie na zimne zupy: owocowe i chłodniki. O ile za owocowymi zupami nie przepadam, to uwielbiam chłodniki na bazie kefiru, jogurtu naturalnego, czy dobrej śmietany. Nie trzeba do nich wiele, aby uzyskać wspaniały smak. Niezaprzeczalną zaletą takich zup jest czas przygotowania i – oczywiście – niska temperatura potrawy. Podczas upałów gorąca zupa chyba nie przemawia do nikogo? Dzisiaj zapraszam na chłodnik z dodatkiem botwinki, rzodkiewki i kopru. Najwięcej czasu podczas przygotowywania go zajmuje mycie liści botwinki. Reszta idzie już błyskawicznie.
Przepis na prosty chłodnik z botwinką, rzodkiewką i jajkiem
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 pęczek botwinki
- 3 większe ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka wody
- duży kubek naturalnego jogurtu (około 400 g)
- 1/2 pęczka koperku
- 1 pęczek rzodkiewek
- jajka (1-2 na porcję)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób wykonania:
- Botwinkę dokładnie opłukać i osuszyć, a jeśli buraczki nie są bardzo małe, to odciąć je, obrać i zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej.
- Botwinkę (liście i łodyżki) posiekać drobno.
- Czosnek obrać i posiekać jak najdrobniej, zeszklić w garnku na oleju, dodać botwinkę i przez kilka minut na średnim ogniu podsmażyć.
- Podlać wodą, dodać ewentualne starte buraczki i udusić do miękkości – odstawić do wystudzenia.
- Jajka ugotować na twardo, obrać i podzielić na cząstki.
- Rzodkiewkę opłukać i pokroić w plasterki, a koperek opłukać i posiekać.
- Wystudzony wywar z botwinką dodać do jogurtu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie.
- Na talerzach układać cząstki jajek, wlać zupę, a na koniec dodać rzodkiewki i koperek – Twój prosty chłodnik z botwinką jest gotowy. Smacznego.
Dania na upalne dni – idealne obiady na lato
Podczas letnich upałów najlepiej jeść chłodne dania, lekkie i orzeźwiające. Warto zwrócić uwagę na dostateczną ilość witamin i minerałów, bo pocąc się tracimy je. Bez wątpienia warzywne i owocowe chłodniki doskonale te braki uzupełniają. Sprawdź jak smakuje ogórkowy chłodnik z koperkiem i rzodkiewkami, zrobiony na bazie naturalnego jogurtu. Oczywiście zamiast jogurtu można użyć kwaśnego mleka, maślanki czy kefiru.