Chłodnik ogórkowy z koperkiem i rzodkiewką to idealny pomysł na letni obiad. Kiedy słońce przygrzewa i nie chce się jeść nic ciepłego, taki chłodnik jest idealny.
Na skróty
Chłodnik ogórkowy z koperkiem, rzodkiewką i naturalnym jogurtem. Cóż lepszego na letni obiad niż taki orzeźwiający chłodnik? Na upalne, letnie dni, kiedy temperatury sięgają wyżyn termometrów to strzał w dziesiątkę. Danie lekkie, pożywne, pełne mikroelementów, prawdziwa bomba witaminowa. Chłodnik można zrobić z najprostszych sezonowych produktów, do tego odrobina naturalnego jogurtu i obiad gotowy. Oczywiście można go przygotować z podwójnej porcji i mieć na dwa dni, bo przechowa się w lodówce bez problemu. Ja najczęściej robię chłodnik z botwinką, ale to dlatego, że uwielbiam buraczki pod każdą postacią. Dla Was dzisiaj przygotowałam chłodnik z ogórkami, rzodkiewką i koprem – naprawdę pycha!
Przepis na chłodnik ogórkowy z koperkiem i rzodkiewką
Składniki na 3-4 porcje:
- 2 duże kubki naturalnego jogurtu (każdy po ok. 400 g)
- około 250-350 ml wody
- 2- średnie świeże ogórki
- 1 mały pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczku koperku
- sól i pieprz do smaku
- 2 średnie ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ulubionej musztardy (byle bez ziaren gorczycy)
- po 1 jajku na porcję
Jak zrobić chłodnik ogórkowy z koperkiem i rzodkiewką
- Ogórki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.
- Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki lub słupki.
- Koperek opłukać i posiekać.
- Czosnek obrać, pokroić drobno, a następnie rozetrzeć z odrobiną soli.
- Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek.
- Jogurt wymieszać z musztardą i czosnkiem, dodać ogórki, rzodkiewkę, koperek.
- Następnie dolać wody w takiej ilości, aby uzyskać odpowiednia konsystencje chłodniku.
- Wszystko razem wymieszać i przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
- Podawać z jajkiem.
Chłodniki to najlepsze zupy na lato
Prosty, ale pyszny chłodnik z botwinką
Ma piękny kolor, zdecydowany i orzeźwiający smak. Bez wątpienia jest to jedna z pyszniejszych zup ze świeżych, letnich warzyw. Doskonale uzupełnia mikroelementy i witaminy – to jest prawdziwa bomba pod tym względem.
Jogurtowy chłodnik wiśniowy
Orzeźwiający naturalny jogurt, wiśnie, nasiona chia – bogactwo smaku, witamin i minerałów. To jest idealne danie dla łasuchów, którzy także na obiad lubią zjeść coś słodkiego 😉