2,5K
Fast food to coś, za czym generalnie nie przepadam. W każdym razie w wersji kupowanej. Choć nie przeczę, ostatnio mam napady właśnie na takie jedzenie i zdarza mi się zawitać do restauracji fast food’owej. To jednak związane jest ze zmianami, jakie nadchodzą w naszym życiu i moim zabieganiem totalnym. Niebawem zdradzę Wam szczegóły tych zmian, wytrzymajcie jeszcze troszkę ? Tymczasem ścigam się z czasem, żeby nie zaniedbać niczego i łapię się na tym, że jak byłam młodsza, to jakoś chyba bardziej umiałam się zorganizować. Całkiem niedawno rozmawiałam z koleżanka, z którą umawiamy się na kawę od wielu miesięcy (a może lat?…) I, kiedy nie wyszło nam kolejne spotkanie, Edyta stwierdziła, że jak miałyśmy małe dzieci, to łatwiej nam było. Teraz czas jakby się skurczył… To jest straszne ?
Wracając jednak do fast food’ów, mam dla Was dzisiaj taki domowy zestaw hamburgera z frytkami. Zjedzony od czasu do czasu smakuje wybornie. Przy okazji zdradzę Wam sekret idealnych frytek ?
Hamburger
Składniki na 4 sztuki:
4 bułki
500 g wołowiny
1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon
gruby, świeżo mielony pieprz do smaku
3-5 łyżek zimnej wody
dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc.
musztarda, ketchup
Mięso posiekać ostrym nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości. Uformować 4 kotlety, wielkością dopasowaną do wielkości bułek. Smażyć z obu stron po około 4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, natłuszczonej lekko olejem (lub na grillu, patelni grillowej.) Podczas smażenia każdy kotlet dociskać lekko łopatką.
Bułki przekroić, opiec lekko – na grillu, patelni, w tosterze lub piekarniku. Dolną część posmarować lekko musztardą, położyć sałatę, plastry pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki.
Frytki
Składniki:
ziemniaki
olej rzepakowy do smażenia
sól do smaku
ketchup, majonez
Ziemniaki obrać, pokroić w dowolnej grubości słupki. Wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą bawełnianą ściereczką.
W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany wkładać osuszone frytki. Kiedy zaczną się rumienić wyjąć je z tłuszczu, przełożyć do pustego garnka i przykryć. Po około 4-5 minutach, frytki z powrotem włożyć do gorącego tłuszczu i dosmażyć. W taki sposób uzyskacie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku frytki, które nie będą ani twarde, ani suche.
Frytki po wyjęciu i odsączeniu na papierowym ręczniku, lekko posolić. Do frytek podać majonez i ketchup.
Lubicie burgery? Robicie je samodzielnie, czy raczej wolicie kupić gotowe?