4,1K
Śniadanie to podstawa, wie o tym chyba każdy. Nie możemy jednak zapominać o drugim śniadaniu, zwłaszcza wtedy, kiedy idziemy do pracy. Nie da się przecież sprawnie funkcjonować bez posiłku. Odstęp między śniadaniem, a obiadem jest dość długi. I tak samo, jak samochód bez paliwa nie pojedzie, tak i my nie będziemy zbyt wydajni, kiedy w brzuchu burczy. Przygotowałam dla Was dzisiaj propozycję śniadania, jakie możecie zjeść rano przed wyjściem z domu lub zabrać ze sobą do pracy. Dostarczy Wam ono sporo energii, a jednocześnie zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. No i jest naprawdę smaczne, obiecuję ?
Składniki na 1 porcję:
1 twarożek wiejski
1 średni świeży ogórek
5-7 średnich rzodkiewek
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżeczka posiekanego koperku
gruby świeżo mielony pieprz lub mielone płatki chilli
sól do smaku
1 jajko
Jajko ugotować na twardo. Wystudzić.
Ogórek obrać ze skórki – gruntowych nie trzeba. Pokroić dowolnie, np. w plasterki lub grubszą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plasterki lub w kostkę.
Twarożek przełożyć do miseczki, dodać szczypiorek, koperek, ogórek i rzodkiewki. Przyprawić do smaku i wymieszać. Opcjonalnie można dodać odrobinę drobno posiekanego czosnku. Na końcu dodać obrane ze skorupki jajko pokrojone w cząstki. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Wersja do zabrania z domu
Przygotować odpowiednio duże pudełeczko, aby wszystkie składniki zmieściły się w nim. Do pudełeczka włożyć pokrojone rzodkiewki i ogórek. Dodać szczypiorek i koperek.
Jajko można obrać ze skorupki i również zapakować do pudełka. Serek wiejski zabrać bez otwierania. Ewentualne przyprawy wysypać na kawałek folii spożywczej. Nie dodawać ich do warzyw przed jedzeniem (chodzi głównie o sól), gdyż podejdą one wodą i staną się mniej apetyczne. Pieczywo owinąć szczelnie folią spożywczą.
Bezpośrednio przed jedzeniem twarożek otworzyć i dodać do warzyw znajdujących się w pudełku. Całość przyprawić i wymieszać.
Pycha!
Aniu, zgadza się. Pycha!