1,6K
Co zrobić z resztką rosołu, która została po niedzielnym obiedzie? Nie, dzisiaj nie będzie pomidorowej ? Dzisiaj będzie nieco inaczej, kolorystycznie i smakowo znacznie delikatniej.
W wielu domach panuje tradycja niedzielnego rosołu. W poniedziałek faktycznie zastanawiamy się co zrobić z jego resztką. Pomidorowa? Owszem, bardzo chętnie. Lubię pod każda postacią i trzeba przyznać, że to najszybsze rozwiązanie. Jednak z takiego dobrego rosołu można zrobić znacznie więcej pysznych zup. Ja przygotowałam zupę śmietanową z zielonym groszkiem i nutą mięty. Do tego odrobina mięsa z rosołu i naprawdę mamy pyszny obiad. Gwarantuję, że najecie się nim.
Składniki:
1 litr rosołu (lub dowolnego bulionu)
ok. 400 ml dobrej kwaśnej śmietany
1 szklanka zielonego groszku (świeży lub mrożony)
1 łyżka posiekanej świeżej mięty
sól i pieprz do smaku
gotowane mięso z rosołu
Rosół zagotować. Dodać do niego groszek i na minimalnym ogniu gotować 3-5 minut. Można gotować go dłużej, jeśli lubi się bardzo miękki groszek.
Śmietanę przełożyć do miseczki lub niewielkiego garnuszka. Zahartować ją, aby nie zważyła się, czyli mieszając wlać stopniowo do niej około półtorej szklanki wrzącego rosołu. Następnie całość przelać do garnka z zupą. Na końcu dodać drobno posiekaną miętę, sól i pieprz do smaku oraz pokrojone w mniejsze kawałki mięso z rosołu.
Można podawać z drobnym makaronem lub kluseczkami.