1,1K
Co domowe, to najlepsze, prawda? Sklepowe lody kuszą smakami i kolorami. Sama czasem po nie sięgam, przyznaję. Jednak domowe lody są zupełnie inne, bo bez wątpienia znacznie zdrowsze. Bez sztucznych barwników i aromatów, bez niepotrzebnej chemii. Przygotowanie ich zajmuje chwilę i nie jest skomplikowane. Moje dzisiejsze lody to tylko cztery składniki. Bez śmietany, bez jajek, sam naturalny jogurt, wanilia, odrobina cukru i truskawki. Jeśli macie pod ręką inne owoce, to wykorzystajcie je również.
Takie lody można śmiało podać dzieciom, choć dorośli też się nimi ze smakiem zajadają.
Składniki:
500 ml naturalnego jogurtu
1/2 laski wanilii
1 łyżka cukru pudru
truskawki
Truskawki opłukać i osuszyć. Usunąć szypułki. Pokroić w niezbyt drobne kawałki.
Wanilię przekroić wzdłuż. Końcówką noża zeskrobać ziarenka. Dodać je do jogurtu wraz z cukrem pudrem. Wymieszać dokładnie.
Truskawki ułożyć w pojemniczkach do lodów, zalać jogurtem. Zamrozić w zamrażarce.
Jeśli nie boicie się kalorii, zróbcie te lody z dobrą kwaśną śmietaną. Są rewelacyjne.
Pojemniczki do lodów na patyku można teraz kupić w większości sklepów spożywczych i z artykułami gospodarstwa domowego. Czasami kosztują kilka złotych, więc nie jest to wielki wydatek. Można jednak wykorzystać małe pojemniczki po serkach i jogurtach, a zamiast patyka wkładać łyżeczkę – to też jest dobry i sprawdzony sposób.