Domowe batoniki z płatkami owsianymi
Dzisiaj postanowiłam zaprosić Was na batoniki, jakie można szybko samemu przygotować w domu. Nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku, barwników czy innych sztuczności. Co ważne dla takich łasuchów jak ja, są bardzo smaczne. Jeśli jesteście łasuchami, macie w domu słodyczoholika, który nie wyobraża sobie dnia bez słodkiej przekąski, spróbujcie zastępować kolorowe i pięknie opakowane cukierki, ciasteczka i batoniki, własnoręcznie przygotowanymi. Tracicie niewiele czasu, a zyskujecie na zdrowiu przemycając przy okazji sporą dawkę cennych składników.
Przepis na zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem
Składniki:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka cynamonu mielonego
- 1 szklanka ekspandowanego amarantusa
- 2/3 szklanki łuskanego słonecznika
- 2 jajka
dodatkowo:
- polewa czekoladowa,
- ziarna sezamu
Jak zrobić domowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami i sezamem
Mleko wraz z masłem i cukrem zagotować na niewielkim ogniu, dodać masło orzechowe i cynamon – wymieszać. Na suchej patelni uprażyć słonecznik, lekko przestudzić. Do miski wsypać: płatki owsiane, amarantus, orzechy i uprażony słonecznik. Całość połączyć z przestudzonymi płynnymi składnikami. Jajka roztrzepać, dodać do masy i wymieszać dokładnie.
Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia, przełożyć na niego masę i dłońmi uformować równą, około 2 cm warstwę. Do rąk masa się przykleja i jest dość trudno to zrobić. Polecam ubrać rękawiczkę jednorazową lub wsunąć dłoń w czysty woreczek. (Można też od razu, przed upieczeniem, formować wałeczki, kuleczki, kwadraciki – jakie formy nam odpowiadają. )
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180 stopni i zapiekać przez około pół godziny. Po upieczeniu i przestudzeniu pokroić w dowolne kształty. Batoniki można oblać czekoladą i obsypać uprażonymi ziarnami sezamu
Domowe batoniki z płatkami owsianymi można zabrać ze sobą do pracy czy szkoły
Można je fantazyjnie opakować i podarować komuś. Można również podać na stół do kawy, kiedy odwiedzą nas goście. Nie są twarde, więc nawet dzieci nie będą miały kłopotu ze zjedzeniem takiego batonika.
Są pyszne i zdrowe, bo zawierają sporo wartościowych składników. Orzechy, amarantus, sezam – to kwintesencje zdrowia, wie o tym każdy, kto zwraca uwagę na to, co je.
Pestki słonecznika
Zawierają witaminę E oraz witaminy z grupy B, są bogate w magnez, który pomaga radzić sobie ze stresem. Pestki słonecznika to również doskonałe źródło błonnika, który przyspiesza trawienie.
Płatki owsiane
Bogate w białko i aminokwasy, witaminy z grupy B, magnez i selen. Zawierają rekordowe ilości błonnika i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Według najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, zawarty w produktach owsianych, chroni nas przed nowotworami.
Orzechy włoskie
Symbol mądrości i dobrej pracy mózgu. Ich kształt przypomina własnie ludzki mózg. Zawierają duże ilości Niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), magnez, fosfor, potas, witaminę E. Nukowcy dowiedli, że osoby jadające orzechy w różnej postaci pięć razy w tygodniu są o ponad 20% mniej narażone na choroby serca i nowotwory.
Sezam
Źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, lecytyny. Jego wartość odżywcza jest zbliżona do wartości białka jaja kurzego. Ziarna sezamowe są również źródłem witamin A, E, grupy witamin B, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz nisko cholesterolowych tłuszczy z grupy omega 3 i przeciwutleniaczy.
Amarantus (czyli inaczej szarłat)
Jest to zboże o bardzo cennych właściwościach, przede wszystkim nie zawiera glutenu. W zamian za to jest źródłem białka o bardzo wysokim stopniu przyswajalności, którego wartości nie obniżają procesy technologiczne. Zawiera się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym bardzo cenionych ze względów zdrowotnych kwasów GLA, obniżającego między innymi poziom tzw. złego cholesterolu. Oprócz tego błonnik, wapń, fosfor, magnez, potas i żelazo. Z powodzeniem można stosować go w żywieniu osób z hiperlipidemią, anemią, miażdżycą, cukrzycą, chorobami układu nerwowego, krążenia i kostnego.
Domowe słodycze z płatkami owsianymi – sprawdź inne przepisy
Bez wątpienia płatki owsiane są z jednej strony zdrowe dla organizmu, a z drugiej to doskonała baza do domowych słodyczy. Możesz je wykorzystać nie tylko do zrobienia owsianek, ale i najróżniejszych ciasteczek, ciastek i słodkich przekąsek. Kliknij w zdjęcie, aby przejść od konkretnego przepisu.
Ciasteczka owsiane z bakaliami
Miękkie ciastka owsiane z daktylami
Czekoladowa owsianka z bakaliami
Wyślij mi trochę tych pyszności Mamuś :***
Oleńko, jak będę następnym razem robić to wyślę :****
Witam, bardzo podoba mi się przepis jednak nie posiadam masła orzechowego, czym mogę je zastąpić? czy mogę dodać więcej masła albo miód? pozdrawiam
mało orzechowe można pominąć, nie zaszkodzi to w żaden sposób tym batonikom 🙂
gdybym miała wybierać co dodać, to zdecydowanie miód 🙂
Cudownie wyglądają. Sto razy bardziej apetycznie, niż sklepowe!
i zdrowsze, bo bez chemii 🙂
wspaniałe batoniki!
też tak myślę ;)))
Wspaniałe batoniki i akcja warta polecenia. Bardzo lubię zdrowe słodycze 🙂
Marzenko, przyłącz się 🙂
Świetne te batoniki i super akcja 🙂 Idealne na cały dzień na uczelnie, zdrowa przekąska i odżywiająca mózg 🙂
smacznie i zdrowo 🙂 przyjemne z pożytecznym ;)))
genialne! muszą być pyszne
i są 🙂
Fajna akcja! Gdyby nie to, że nie przepadam za słodkościami to bym je zrobiła, bo tak to zjadłabym jeden może dwa a reszta by przepadłą, bo nikt inny by ich raczej u mnie nie zjadł.
to trzeba w małych ilościach 🙂
Gosia, fajna ta akcja! Super!
każda akcja mająca na celu zmianę nawyków na zdrowsze jest super 🙂
Takie batoniki, to pyszny przysmak! Sama jak robir takie smakolyki, to wlasnie tez dodaje platki owsiane, zarodki pszeniczne i inne nie cukrzane dodatki, aby byly bardziej zdrowe. O amarancie wele slyszalam i koniecznie musze go kupic. dziekuje za przypomnienie i serdecznie Cie pozdrawiam:)
kiedyś płatki owsiane kojarzyły mi się z niesmacznymi owsiankami ;)))) teraz ze zdrowymi przekąskami 🙂
Niestety ja bym zjadła ich ze dwadzieścia, więc nie byłoby to zdrowe;).
no niestety, nic w nadmiarze nie wychodzi nam na zdrowie ;)))
Na pewno je zrobię, na pewno! 🙂
trzymam za słowo 😉
Bardzo fajne ciasteczka!
dziękuję 🙂