DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
CiastaSłodko

Najlepsze proste ciasto orzechowe

by Małgorzata Kijowska 26 marca 2015
Napisane przez Małgorzata Kijowska 26 marca 2015
Przepis na najlepsze ciasto orzechowe

Najlepsze proste ciasto orzechowe – szybkie i proste. Ze zmielonymi lub drobno posiekanymi orzechami, smakuje każdemu i zawsze się udaje.

Najlepsze proste ciasto orzechowe – ten przepis mam od wielu lat. Choć takie proste i smaczne, to ja dawno go nie piekłam. Jakoś chyba zapomniałam o nim. A szkoda, bo jest smaczne – niezbyt słodkie i mocno orzechowe. W związku z tym, że przygotowuje się je błyskawicznie, jest idealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się “za pięć minut” goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je 😊

Przepis na najlepsze proste ciasto orzechowe

Składniki*:

  • 3/4 szklanki mąki *
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka orzechów bardzo drobno posiekanych lub zmielonych 
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

*masz problem z przeliczaniem miar i wag? zajrzyj do blogowego przelicznika

Jak zrobić szybkie ciasto orzechowe – krok po kroku

  • Blachę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub drobną bułką tartą.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C, grzanie góra-dół.
  • Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
  • Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem).
  • Do utartych żółtek dodać mleko i olej – zmiksować.
  • Następnie dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – utrzeć lub zmiksować mikserem na mniejszych obrotach.
  • Na końcu dodać rozdrobnione orzechy i wszystko razem wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.)
  • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. (Ponieważ ciasto jest dość gęste, najpierw dodawać po łyżce piany aż ciasto nieco się rozrzedzi.)
  • Przełożyć do formy. Piec przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Lekko przestudzone polałam polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym kawałkiem ciasta, który ułamał się podczas wyjmowania z blaszki 😊   Skusicie się, aby upiec to najlepsze proste ciasto orzechowe? 😊


*podane proporcje idealnie sprawdzają się na średnią tortownicę lub średnią prostokątną blaszkę  

Przepis na proste ciasto z orzechami

Bezsprzecznie wypieki z orzechami są lubiane przez znaczną większość z nas. Dlatego zachęcam do spróbowania także innych orzechowych ciast i nie tylko. Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.

Ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi – pyszne i bardziej wilgotne jak klasyczne drożdżowe ciasto.

Ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi

Muffinki marchewkowe z orzechami. Bez wątpienia ciasto marchewkowe i orzechy to doskonałe połączenie, nawet z muffinach.

Przepis na muffiny z ciasta marchewkowego

Bułki pszenno-orzechowe – drożdżowe, smaczne i pachnące orzechami

Przepis na bułki drożdżowe z orzechami

Ciekawostka

Mój przepis na ciasto orzechowe stał się inspiracją do powstania bajki “Kakaowy Orzech”. Bajka ta została napisana przez wychowanki Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Warszawie w ramach projektu “Opowieści smacznej treści”. Jeśli jesteście ciekawi samego projektu, to zapraszam Was do przeczytania o nim i o autorkach: Natalii Wójcik, Weroniki Stawiszyńskiej i Natalii Jankowskiej.

Szukasz przelicznika miar i wag? Wypróbuj blogową aplikację

Przelicznik kulinarny - kalkulator kuchenny - aplikacja

orzechy
60 komentarzy
4
FacebookTwitterPinterestEmail
Małgorzata Kijowska

poprzedni wpis
Zdrowe batoniki z płatkami owsianymi, orzechami, amarantusem i sezamem
następny wpis
Marmurkowe i marynowane jajka wielkanocne

Podobne wpisy

Ciasto dyniowe z gruszkami

10 lutego 2021

Lawendowe kruche ciasteczka cytrynowe

23 listopada 2020

Kruche ciasteczka z cukrem

14 listopada 2020

Puszyste gofry słodkie i wytrawne

4 listopada 2020

Jagodzianki – bułeczki drożdżowe z jagodami

2 sierpnia 2020

Szybkie ciasto jogurtowe z jabłkami

4 czerwca 2020

Waniliowo-czekoladowe ciasto Zebra – najlepsze

30 marca 2020

Salceson, czyli czekoladowe ciasto z jabłkami

10 lutego 2020

Seromakowiec z żurawiną – najlepszy nie tylko na...

29 grudnia 2019

Drożdżowe bułeczki wyrastające na zimno

13 listopada 2019

Ciasto drożdżowe z cynamonem i kardamonem

23 października 2019

Lekkie biszkoptowe ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką...

5 października 2019

60 komentarzy

Żaneta 1 listopada 2020 - 18:31

Ciasto łatwe i szybkie w zrobieniu ( przy 2 maluszkach to dla mnie świetna opcja 😁😁) !
Co do samego ciasta to skradło nasze serce i napewno nie raz do niego wrócimy 💓💞 Còrka kocha orzechy a w tym wydaniu to już zakochana po uszy ! Pozdrawiamy !:)

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 2 listopada 2020 - 11:07

Żaneta, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko :*

Odpowiedź
Kasiaa PB 26 października 2020 - 15:53

Czy tortownica o śr 24cm bedzie ok ?

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 26 października 2020 - 16:14

Kasiaa, myślę że tak. Przy mniejszych formach ciasto będzie wyższe. Przy większych niższe. Pamiętać jednak trzeba, że przy większej formie ciasto trochę szybciej upiecze się.

Odpowiedź
Kasiaa PB 26 października 2020 - 19:13

Dziękuję bardzo, na weekendzie spróbuję zrobic 🙂

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 26 października 2020 - 21:20

życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
Kasiaa PB 29 października 2020 - 10:57

Jeszcze mam jedno pytanie, szklanka jest o pojemności 250ml ?

Małgorzata Kijowska 29 października 2020 - 11:00

Kasiaa, dokładnie tak 🙂 Zachęcam do skorzystania z kalkulatora blogowego :
https://daylicooking.pl/przelicznik-kulinarny-kalkulator
Pozdrawiam! 🙂

Magdalena 15 października 2020 - 11:18

Zrobiłam! I jeszcze nie raz zrobię! Nie dość że dziecinnie proste to w dodatku niesamowicie pyszne!
Pomysł z whisky też może kiedyś wykorzystam, bo uwielbiam ten trunek 😁

Odpowiedź
Małgorzata Kijowska 15 października 2020 - 13:18

Magdalena, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!

Odpowiedź
Ewelina 31 maja 2020 - 10:34

Ciasto pyszne 🙂 Wilgotne, mięciutkie, orzechowe… bardzo proste w wykonaniu i szybkie 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 3 czerwca 2020 - 20:57

Ewelina, to ciasto zachwyca chyba wszystkich. Cieszę się, ze i Twoja uwagę zwróciło 😊

Odpowiedź
Julita 25 września 2020 - 16:51

Pyszne! Zrobiłam z pozostałoścìą po zrobieniu napoju laskowego (tzw. ,,mleka”). Nie dodałam już krowiego mleka, bo miazga orzechowa była dość wilgotna. Ciasto nie urosło zbytnio i niestety, miejscami wyszło jakby zakalcowate (dziwne, bo patyczek był suchy). Czy ma Pani jakiś pomysł jak temu następnym razem zapobiec? Na pewno zrobię znów, bo nawet z zakalcem smakuje nieziemsko!

Odpowiedź
Małgorzata 25 września 2020 - 20:09

Pani Julito, na mój “nos” to chyba po prostu masa była zbyt wilgotna. Proszę spróbować dodać więcej mąki do takiej kombinacji. Myślę, że to powinno zapobiec nadmiernej wilgoci ciasta 🙂 Czekam na wieści i życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
Kasia z polisaturystyczna.pl 25 maja 2020 - 14:01

Teraz nie jest jeszcze dobra pora, żeby łazić po knajpkach, cukierniach i kawiarniach. Idealny czas, żeby rozbudzić w sobie miłość do pieczenia ciast. Ten przepis wydaje się tak prosty, że nawet z moimi zdolnościami podziałam ( mam nadzieję ! )

Odpowiedź
Małgorzata 25 maja 2020 - 14:31

Kasiu, dobrze trafiłaś! To jest idealny przepis na obudzenie w sobie miłości do pieczenia 😉 Na pewno dasz radę i będziesz zadowolona!

Odpowiedź
Magda 15 lipca 2015 - 10:39

Wygląda naprawdę super 🙂 Szukam ciekawego przepisu, żeby upiec coś rodzicom na rocznicę ślubu i to chyba będzie ciasto idealne. Zastanawiam się tylko czy lekko nie aromatyzować ciasta odrobiną jakiejś delikatnej whisky. Co myślisz? Tata kocha ją w każdej postaci a chyba nieźle będzie komponowała się z orzechami

Odpowiedź
Małgorzata 15 lipca 2015 - 12:05

myślę, że dobrze kombinujesz 🙂 sama chętnie skorzystam z Twojego pomysłu 😉

Odpowiedź
Unknown 16 kwietnia 2015 - 17:51

Wow, ale ekstra! 😀

Odpowiedź
Małgorzata 15 lipca 2015 - 12:04

bardzo ekstra 😉

Odpowiedź
Anna 30 marca 2015 - 07:51

Mam duuużo orzechów włoskich więc już wiem jak je wykorzystam 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 30 marca 2015 - 12:41

życzę smacznego :*

Odpowiedź
madlene17 29 marca 2015 - 16:27

Mój tata by się ucieszył, jakbym podała mu takie ciasto – jest fanem orzechowych wypieków 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 30 marca 2015 - 12:40

no to już wiesz co upiec dla taty 🙂

Odpowiedź
www.natalia-i-jej-świat.pl 28 marca 2015 - 13:43

Zrobiłam to ciasto i powiem tak: Jest przepyszne, nie za słodkie, takie w sam raz.
Zrobiłam tak samo jak pisałaś, ale polewę zrobiłam pół na pół z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wyszła zrównoważona. Na sam wierzch przesiałam sitem resztę orzechów na wierzch i wyszło jeszcze lepsze. Szkoda, że nie masz takiej opcji dodaj zdjęcie w komentarzach. Ps. przepis dodaje u siebie na blogu, ale oczywiście będzie adnotacja, że pochodzi od ciebie 🙂

Pozdrawiam

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:27

jak dodasz przepis, to podkradnę zdjęcie i wrzucę do galerii i na fanpage'a bloga 🙂
bardzo się cieszę, że smakowało Ci, ten przepis nie zawodzi jak widać 🙂

Odpowiedź
Marzena Makeup&Beauty 28 marca 2015 - 11:25

Mmmmm na pewno pyszne ♥ Uwielbiam ciasta z orzechami.

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:25

ja też 🙂

Odpowiedź
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/ 28 marca 2015 - 00:17

Smakowita prostota!

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:25

lubię proste potrawy 🙂

Odpowiedź
nat. 27 marca 2015 - 20:46

Ciacho wygląda prze apetycznie Małgosiu! Może i ja się skusze i upiekę.. :)) ;*

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:25

jestem ciekawa Twojej opinii 🙂

Odpowiedź
modnykask 27 marca 2015 - 14:33

Nie oszukujmy się drogie panie, te kalorie same się nie spalą 🙂 Po takich przyjemnościach wskazana jest aktywność fizyczna. Osobiście polecam jazdę na rowerze 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:24

żadne kalorie nie spalą się same 😉

Odpowiedź
Ola 27 marca 2015 - 13:16

przekonują mnie takie mniej słodkie ciasta, z chęcią bym zjadła do herbaty:)

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:23

w takim razie częstuj się, jeszcze kawałek został ;)))

Odpowiedź
Moja pasja smaku 27 marca 2015 - 12:21

Prezentuje się obłędnie 🙂 Uwielbiam takie szybkie ciasta 🙂 !

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:23

musisz je upiec 🙂

Odpowiedź
Unknown 27 marca 2015 - 12:11

a Gosia nas jak zwykle rozpieszcza 😉

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:22

:***

Odpowiedź
Magda C. 27 marca 2015 - 10:12

Świetne ciasto 🙂 Lubię takie pełne orzechów 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 28 marca 2015 - 18:17

w tym cieście wyraźnie czuć orzechy, więc na pewno zasmakowałoby Ci 🙂

Odpowiedź
Definiująca 27 marca 2015 - 09:45

Mam jeszcze orzechy włoskie, więc już mam dla nich zastosowanie! 🙂 Tylko jeszcze teraz czas trzeba znaleźć 😉

Odpowiedź
Małgorzata 27 marca 2015 - 09:54

samo przygotowanie ciasta zajmie Ci maksymalnie 10 minut 🙂 plus czas pieczenia, oczywiście 🙂

Odpowiedź
Anonimowy 27 marca 2015 - 07:26

skuszę 🙂 tylko mogę prosić jeszcze o wymiary blaszki w jakiej piekłaś?

Odpowiedź
Małgorzata 27 marca 2015 - 09:52

upiekłam je w średniej tortownicy
moja ma 24 cm średnicy
życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
Karmel-itka 26 marca 2015 - 23:07

ale wygląda! zabójczo. Mam ochotę. ogromną!

Odpowiedź
Małgorzata 27 marca 2015 - 09:53

upiecz 🙂 nie zawiedziesz się 🙂

Odpowiedź
spinkiiszpilki 26 marca 2015 - 21:06

Efektowne, szybkie, proste i dość tanie;). Czad!

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:14

bo lubimy takie proste rzeczy, prawda? 🙂

Odpowiedź
www.natalia-i-jej-świat.pl 26 marca 2015 - 20:20

Mam pół kilo orzechów włoskich i nie wiedziałam do jakiego ciasta je zuzyc. Dzięki za przepis, a jutro chyba zrobię je.

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:14

polecam Ci jeszcze ten przepis na ciastka:
https://www.daylicooking.pl/2014/12/ciasteczkowe-choinki.html
nie musisz kleić choinek, wystarczy powykrawać najprostsze ciastka, gwarantuję, ze się w nich zakochasz 🙂

Odpowiedź
Unknown 26 marca 2015 - 20:00

Wygląda bajecznie, na pewno wypróbuje 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:12

nie zawiedziesz się, jestem tego pewna 🙂

Odpowiedź
babka z rodzynkiem 26 marca 2015 - 18:44

Bardzo apetyczne:-)

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:11

dziękuję 🙂

Odpowiedź
Unknown 26 marca 2015 - 18:06

Myślę, że się skuszę. 😉

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:11

życzę smacznego 🙂

Odpowiedź
AngelikaK 26 marca 2015 - 18:03

Pewnie, że się skuszę i to jutro! 🙂

Odpowiedź
Małgorzata 26 marca 2015 - 22:10

daj znać jak wyszło 🙂 i może zdjęcia podeślesz? 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz Usuń odpowiedź

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych przez tę stronę internetową.

Przelicznik miar i wag

Kulinarny kalkulator, przelicznik miar i wag kuchennych

PRAWA AUTORSKIE

Wszystkie teksty i podpisane zdjęcia są moja własnością. Nie zgadzam się na używanie ich bez mojej wiedzy i zgody. Uszanuj moją pracę i nie kradnij.

Zdjęcia bez mojego podpisu pochodzą ze źródeł legalnych i są albo przeze mnie kupione, albo wykorzystywane na zasadach licencji CC0.

Newsletter DayliCooking.pl

Nie chcesz przegapić nowych wpisów?

Zapisz się na newsletter.

Jeszcze chwileczkę...

Rejestracja udana. Od teraz będę informować Cię o nowych wpisach na blogu!

Wędliny, wędzone ryby i przetwory

Oliwa najlepszej jakości

Archiwum

Instagram

daylicooking

Małgorzata Kijowska
Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pysz Sąsiadka przyniosła mi ser własnej roboty. Pyszny! Smakował i wyglądał zupełnie jak  ricotta. Okazało się, że zrobiła go z mleka, śmietany i...jajek! To, co zostało po naszej degustacji pokroiłam i zalałam oliwą od @oliwaimiod . Coś pysznego! 🤩 Jutro nastawię mój serek 😉😁
__________________________
#ser #domowyser #serek #domowyserek #ricotta #homemade #tojestpyszne #blogerkakulinarna #blogkulinarny #skwierzyna #daylicooking #foodie
Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zak Mój pierwszy chleb na pierwszym moim własnym zakwasie. 
Pieczenie na zakwasie jest trochę inne niż na drożdżach. Jest to także inne pieczywo. Przede wszystkim drożdżowe znacznie szybciej traci świeżość, a smak też jest inny. Sam zakwas robi się około tygodnia i przyznam się, że długo zbierałam się do niego. W końcu jednak powstał! Mój własny zakwas od początku do końca 🤩 Tak oto wieczorem upiekłam chleb żytni z pestkami dyni, kminkiem i kolendrą. Pyszny i pachnący 🤩
_____________________
#chleb #swiezepieczywo #swojskichleb #pieczywo #nazakwasie #zakwas #zakwasnachleb #tojestpyszne
Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać s Jutro tłusty czwartek, więc będziemy zajadać się pączkami i faworkami. A może spróbujecie jak smakują tureckie mini pączki w syropie? Ciasto jogurtowe na proszku do pieczenia sprawdza się rewelacyjnie 👍😍 a do tego szklaneczka dobrej herbaty po turecku i mamy pyszną ucztę 🤩 smacznego! Link do przepisu w bio 😉
________________________
#pączki #tureckie #tureckieprzysmaki #tureckaherbata #herbatapoturecku #herbata #szklaneczki #tulipanki #tojestpyszne
Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszk Latkes z kwaśnego mleka, czyli po prostu placuszki według przepisu Fani Lewando z bestsellerowej książki "Dietojarska kuchnia żydowska". Książka dość długo leżała na mojej półce w oczekiwaniu na recenzję. Jest niesamowicie starannie wydana, ma ciekawą szatę graficzną, która doskonałe pasuje do tematyki. Książka wydana pod koniec roku zniknęła błyskawicznie. W chwili obecnej można chyba jeszcze dostać jej drugie wydanie. Bardzo polecam 👍☺️
__________________________
#książka #książki #stareprzepisy #fanialewando #dietojarskakuchniażydowska #polecam #blogkulinarny #blogerkakulinarna #ksiazkazprzepisami #kuchniażydowska #znakliteranova #dobraksiążka #latkes #placki #placuszki #nowywpis #nowyprzepisnablogu
#domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w #domowy #ocet jabłkowy sprawdza się nie tylko w kuchni. To także doskonały preparat #kosmetyczny. Ocet jabłkowy można kupić, ale znacznie lepiej jest go zrobić w domu. 
🔜 Przepis na domowy ocet jabłkowy
Składniki:
🔺 #jabłka
🔺 woda
🔺 miód lub cukier.
Potrzebne przedmioty:
🔺słoik przynajmniej litrowy
🔺 naczynie do wymieszania wody z miodem lub cukrem
🔺gaza lub cienka bawełniana tkanina ze sznurkiem lub gumką recepturką do przewiązania słoika.
🔜 Jak zrobić #ocetjabłkowy ?
Wszystkie naczynia i łyżki, czyli umyć i wyparzyć.
Wodę zagotować i wystudzić, aby była lekko ciepła.
#jablka dokładnie umyć i sunąć ewentualne nadpsute miejsca. Pokroić na mniejsze kawałki. Można pozostawić gniazda nasienne, ale usunąć ogonki. Do przygotowania octu można także użyć jabłkowych obierek.
Kawałki jabłek przełożyć do słoika. Należy pozostawić około 2-3 cm do brzegu słoika, aby woda mogła dokładnie zalać owoce.
W wystudzonej wodzie rozpuścić miód lub cukier. Na 1 litr wody dodać 4-5 łyżek miodu lub cukru.
Wodą z miodem (lub cukrem) zalać jabłka w słoiku. Wody powinno być więcej niż jabłek, gdyż jabłka muszą być całkowicie zanurzone. Jeśli będą wystawać poza ponad poziom wody, wtedy mogą spleśnieć.
Słoik przykryć gazą i obwiązać sznurkiem lub zacisnąć gumką recepturką. Słoik odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 tygodni.
Codziennie należy drewnianą łyżką wymieszać jabłka, ale aby nie wprowadzić niepożądanych bakterii, za każdym razem najpierw przelać wrzątkiem łyżkę. Mieszanie zapewni równomierne “dotlenianie” owoców i przyspieszy fermentację. Po wymieszaniu ponownie dociążyć lekko jabłka i obwiązać słoik gazą. (Metal wchodzi w reakcje z kwasem, dlatego zaleca się używanie do mieszania drewnianej lub w ostateczności plastikowej łyżki.)
Kiedy jabłka zaczną fermentować, wtedy w słoiku pojawi się piana, a przy mieszaniu zaczną się uwalniać malutkie bąbelki powietrza. Proces fermentacji trwa tak długo, jak widać pianę i “bąbelkowanie” wody.
Kiedy skończy się wtedy gotowy ocet należy przecedzić przez gazę do umytych i wyparzonych buteleczek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Co jakiś czas odkręcać i lekko potrząsać aby uwolnić gaz z ewentualnej dalszej fermentacji.
W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Daw W piekarniku wygrzewa się ciasto na kajzerki. Dawno już nie piekłam czysto pszennego pieczywa. Kajzerki chodziły za mną od parunastu dni. Przepis jest doskonały i zawsze się sprawdza 👍🤩 Już nie mogę się doczekać tego smaku i zapachu 🥰😍🤩
________________________
#piekarnik #domowapiekarnia #domowepieczywo #pieczywo #pieczywodrożdżowe #pszennebułki #bulki #buleczki #bułki #bułeczki #kajzerki
#zapraszam na #nowy #przepis 🆕 Ponieważ zimę #zapraszam na #nowy #przepis 🆕
Ponieważ zimę mamy ma całego, to dzisiaj proponuję rozgrzewające i aromatyczne danie #jednogarnkowe: wołowinę z czerwoną fasolą i kawałkami świeżej papryki. Może być zupą - wtedy trzeba wlać więcej wody - lub gęstym daniem w rodzaju gulaszu. Danie jest aromatyczne i dobrze przyprawione, ale jeśli lubisz naprawdę ostre smaki, wtedy wystarczy zwiększyć nieco ilość przypraw. Zapraszam po przepis i życzę #smacznego 🥰 aktywny link w bio 👍
_________________________
#nowywpis #nowyprzepis #daniejednogarnkowe #cospysznego #mniam #obiad #foodblog #conaobiad #pomyslnaobiad #narozgrzewkę
Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszc Domowy chleb pszenno-żytni na zakwasie 🤩 Jeszcze długa droga przede mną do doskonałości, ale od czegoś trzeba zacząć ☺️ 
_________________________
#domowychleb #chleb #domowapiekarnia #pieczywo #blogerkakulinarna #blogkulinarny #swiezepieczywo #daylicooking
Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna nie Zupa szpinakowa z sadzonym jajkiem 🤩 Pyszna niesamowicie! Taką zupą można odczarować szpinak 🥰
____________________________
#zupa #zupaszpinakowa #szpinak #jajko #jajkosadzone #obiad #tojestpyszne #lubieszpinak #szpinakowelove #wtorek #instasoup #foodie #foodies #foodofinstagram #foodofinsta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciow Fotka zza pleców, czyli backstage sesji zdjęciowej w moim niedawno powstałym wymarzonym studiu. Dzisiaj pierwszy przepis z oliwami z fantastycznego sklepu internetowego @oliwaimiod 🤩 Doskonałej jakości oliwy generalnie bronią się same, jednak nie każdy zna akurat ten sklep. Ja znam od jakiegoś czasu, więc mogę i chcę polecać. Jutro na blogu przepis i bazyliowa oliwa 👍🤩 
_____________________________
#backstage #oliwa #oliwaimiod #najlepszaoliwa #polecam #fotostudio #fotografowanie #aparatfotograficzny #instafood #instafoto #foodphoto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drob Takie ciacho machnęłam sobie dzisiaj 😎 Z drobnymi perturbacjami, ale finalnie wyszło genialne w smaku. Ciasto dyniowe z kawałkami gruszki, z kremową polewą z twarożku śmietankowego 🤩☺️ Po niedzieli wracam na blog pełną parą, więc wypatrujcie nowości 👍☺️
_______________________________________
#ciasto #dyniowe #pumpkincake #ciastodyniowe #dynioweciasto #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking #zgruszkami #domoweciasto #tojestpyszne #foodstyling #foodie
Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i Domowy makaron - wbrew pozorom szybko, sprawnie i bez większego bałaganu. Dawno już go nie robiłam, ale postanowiłam wrócić do tego nawyku. On nie zawsze jest równiutko pokrojony, ale zawsze pysznie smakuje. Kto z Was robi makaron w domu? ☺️
_____________________
#makaron #domowymakaron #swojskimakaron  #walekdociasta #wałekdociasta #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking
To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy pu To moje miejsce i koniec 🤦😎🐱 Najlepszy punkt obserwacyjny bez szans na oddanie komukolwiek. To nic, że pierwotnym przeznaczeniem tego miejsca było coś innego. Ten facet ze swoim charakterkiem zawsze postawi na swoim 😁
_______________

#kot #naszkot #szogun #kuchnia #kotwkuchni #pieszczoch  #lovethiscat #czarnobiałykot #koteczek
Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Rosół z kaczki trochę inaczej niż tradycyjne. Według rady Oli z @czteryfajery.pl najpierw warzywa i kawałki kaczki opiekłam w piekarniku. Od pewnego czasu tak robię i muszę się przyznać, że lepszego rosołu do tej pory nie udało mi się stworzyć 🥰
_____________________________
#rosół #rosol #obiad #wolnowar #zwolnowaru #tojestpyszne #foodblog #foodgasm #instafood #gotowanie #gotujebolubie #kuchnia #mojakuchniamojezasady #smacznego
Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z Na blog wleciał nowy przepis. Zupa z soczewicy z kuleczkami wołowymi 🤩 Aromatyczna, rozgrzewająca, sycąca i bardzo pyszna. Polecam na chłodne dni 👍😍
_____________________________
#zupa #zupazsoczewicy #zuparozgrzewająca #nowyprzepis #nowywpis #nowe #juznablogu #zapraszam #polecam #tojestpyszne #blogkulinarny #blogerkakulinarna #foodblogger #foodblog #instasoup #instafood #foodgasm #daylicooking
Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca Kochani, w ostatnim dniu tego roku z całego serca życzę Wam na Nowy 2021 Rok przede wszystkim zdrowia, optymizmu i spokoju. Niech wszystkie złe chwile odejdą z tym starym 2020 rokiem. Wszystkiego pięknego na kolejne 12 miesięcy 🤩🍾🥂😍
_______________________________
#szczesliwegonowegoroku #happynewyear #happynewyear2021 #nowyrok #nowyrok2021 #sylwester #sylwester2020 #zfiltrem #idzienowe #31grudnia #31grudnia2020 #zaraznowyrok
Nowość wśród portugalskich win - tym razem z T Nowość wśród portugalskich win - tym razem z Tejo, samego serca tego kraju ♥️
Tejo jest jednym z najstarszych regionów Portugalii. Winorośl jest tam uprawiana od XII wieku. Krajobraz, klimat, a przede wszystkim ekonomię kształtuje rzeka Tag (port. Tejo). Czy wiecie, że Tejo to drugi co do wielkości teren z lasami korkowymi? Blisko połowa produkowanego korka pochodzi właśnie stamtąd. 
Białe wina Ponte Portugal powstają ze szczepu Fernao Pires i szczepu Arinto. Jasna barwa win, kwiatowy aromat z nutami tropikalnych owoców - to musi zachwycać 😍  Dlatego ja wybieram białe, choć i czerwone zasługują na uwagę 😉  Polecam 🤩
Wieczór z planszówką i w dobrym towarzystwie 🥰 to się nazywa miło zakończyć tydzień 🤩 Spokojnej nocy, kochani 😘
__________________________
#viticulture #wino #dobrewino #gra #planszowka #planszówka #graplanszowa #toskania #wieczór #wieczor #kieliszek #czerwonewino #blogkulinarny #blogerkakulinarna #daylicooking #skwierzyna #zmiloscidowina #zmiłościdowina #passiamo
Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a cza Dzisiejszy dzień jest wyjątkowo pracowity, a czas leci jak szalony 🤷 W takich sytuacjach najlepszym obiadem są pieczone warzywa z dodatkiem sosów jogurtowo-ziołowych. Właśnie do piekarnika wjechała blacha z muszkatołową dynią, ziemniaczkami i czosnkiem 🤩 Wszystko skropione oliwą bazyliową od @oliwaimiod 🥰👍☺️ Cudownie intensywny smak, piękny aromat bez wątpliwości, że to na pewno bazylia 😉 Polecam Wam! Jeśli chcecie jej spróbować to weźcie udział w konkursie i wygrajcie jeden z voucherów na zakup oliwy 👍
______________________________
#dynia #warzywa #oliwa #najepszaoliwa #włoskaoliwa #wloskaoliwa #polecam #oliwaimiod #obiad #smacznego #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Na blogu czeka na Was #urodzinowy #konkurs ☺️👍 do wygrania aż 17 nagród 🤩 Zapraszam!
_________________________
#nagrody #konkursurodzinowy #urodziny #blogoweurodziny #urodzinybloga #urodzinowykonkurs #naurodziny #blogerkakulinarna #blogkulinarny #daylicooking
Zobacz więcej... Obserwuj

Wiejskie inspiracje

Najnowsze wpisy

  • Pasta i sałatka z makreli wędzonej

  • Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni

  • Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Email

@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia

DayliCooking|Małgorzata Kijowska
  • Śniadania i kolacje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Kanapki
      • Pieczywo
        • Bułki
        • Chleby
        • Na zakwasie
    • Jajka
  • Obiady
    • Zupy
    • Drugie dania
    • Mięso
    • Jarskie
    • Dodatki
    • Danią mączne
      • Naleśniki
      • Makaron
      • Placki
      • Kluski
      • Pierogi
    • Ryż
    • Zapiekanki
    • Fast food
  • Grzyby
  • Słodko
    • Napoje
      • Bezalkoholowe
      • Alkohol
    • Ciasta
      • Ciasta drożdżowe
    • Ciastka
    • Babeczki
    • Desery
  • Przetwory
    • Przyprawy
    • Wytrawne
    • Słodkie
  • Ryby
    • Śledzie
  • DayliHome
    • Recenzje
    • Porady
    • Aplikacja przelicznik kulinarny – kalkulator kuchenny
    • Domowa apteczka
  • Poza kuchnią
  • Kontakt
    • O blogu
    • Ja w mediach
    • Polityka prywatności
@2020 - Wszelkie prawa zastrzeżone | Hosting zapewnia