Najlepsze proste ciasto orzechowe – szybkie i proste. Ze zmielonymi lub drobno posiekanymi orzechami, smakuje każdemu i zawsze się udaje.
Najlepsze proste ciasto orzechowe – ten przepis mam od wielu lat. Choć takie proste i smaczne, to ja dawno go nie piekłam. Jakoś chyba zapomniałam o nim. A szkoda, bo jest smaczne – niezbyt słodkie i mocno orzechowe. W związku z tym, że przygotowuje się je błyskawicznie, jest idealne w sytuacji, kiedy szybko trzeba przygotować coś do kawy, bo na przykład zapowiedzieli się “za pięć minut” goście. Lekko ciepłe ciasto można podać na stół, wystarczy polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Zresztą, sami skuście się i upieczcie je ?
Na skróty
Przepis na najlepsze proste ciasto orzechowe
Składniki*:
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka orzechów bardzo drobno posiekanych lub zmielonych
- 4 jajka
- 1/3 szklanki oleju
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przelicznik kulinarny miar i wag
Jeśli korzystasz z innych miar produktów, skorzystaj z poniższego przelicznika.
Jak wprowadzasz wartości ułamkowe, wpisuj kropkę zamiast przecinka - na przykład 1.5,
a nie 1,5
na
Jak zrobić szybkie ciasto orzechowe – krok po kroku
- Blachę lub formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać mąką lub drobną bułką tartą.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 170°C, grzanie góra-dół.
- Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem (można mikserem).
- Do utartych żółtek dodać mleko i olej – zmiksować.
- Następnie dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – utrzeć lub zmiksować mikserem na mniejszych obrotach.
- Na końcu dodać rozdrobnione orzechy i wszystko razem wymieszać. (Na tym etapie ciasto jest dość gęste.)
- Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem. (Ponieważ ciasto jest dość gęste, najpierw dodawać po łyżce piany aż ciasto nieco się rozrzedzi.)
- Przełożyć do formy. Piec przez około 40-50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Lekko przestudzone polałam polewą zrobioną z tabliczki czekolady i kilku łyżek mleka. Wierzch ciasta posypałam pokruszonym kawałkiem ciasta, który ułamał się podczas wyjmowania z blaszki ? Skusicie się, aby upiec to najlepsze proste ciasto orzechowe? ?
*podane proporcje idealnie sprawdzają się na średnią tortownicę lub średnią prostokątną blaszkę

Inne przepisy na ciasta z orzechami
Bezsprzecznie wypieki z orzechami są lubiane przez znaczną większość z nas. Dlatego zachęcam do spróbowania także innych orzechowych ciast i nie tylko. Aby otworzyć przepis, kliknij w nazwę lub zdjęcie.
Ciasto drożdżowe z orzechami laskowymi
Proste, pyszne i bardziej wilgotne jak klasyczne drożdżowe ciasto.

Muffinki marchewkowe z orzechami
Bez wątpienia ciasto marchewkowe i orzechy to doskonałe połączenie, nawet z muffinach.

Bułki pszenno-orzechowe
Drożdżowe, smaczne i pachnące orzechami. Pasują zarówno do wytrawnych dodatków (szynka, sery, pasty…) jak i słodkich.

Ciekawostka
Mój przepis na ciasto orzechowe stał się inspiracją do powstania bajki “Kakaowy Orzech”. Bajka ta została napisana przez wychowanki Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Warszawie w ramach projektu “Opowieści smacznej treści”. Jeśli jesteście ciekawi samego projektu, to zapraszam Was do przeczytania o nim i o autorkach: Natalii Wójcik, Weroniki Stawiszyńskiej i Natalii Jankowskiej.
Przygotowanie tego ciasta było łatwe i przyjemne. Składniki były łatwo dostępne, a proces pieczenia był prosty do wykonania. Kiedy ciasto wędrowało do piekarnika, rozchodził się po domu przepiękny zapach orzechów, który wzbudzał apetyt.
Dziękuję za tę wyczerpującą recenzje 😉
Już kilka razu upiekłam to proste ciasto z orzechami. Teraz w piekarniku siedzi kolejne. Bardzo smaczne i zawsze mi się udało. Dziękuję za przepis a Autorkę przepisu pozdrawiam i dziękuję 🙂
A teraz czekam na ciastko chociaż jest późno ale i tak je zjem – będzie upieczone za 14 minut – potem do ganku na studzenie i super kolacja :)))
Cali, dziękuję za miłe słowa i życzę zawsze smacznego 🙂
Coś dla mnie, uwielbiam dodatek orzechów w ciastach. Pamiętam jak robiłam moje marchewkowe tam dałam orzechy zamiast mąki. Sama połowę pożarłam ?
Elu, ja nawet bułki lubię piec z dodatkiem mąki orzechowej. Petarda!
narobiłaś mi takiego apetytu na to ciasto, ze już wiem, co będę piekła na weekendzie 🙂
to ciasto jest wyjątkowe i mam nadzieję, ze smakowało 🙂
Ciasto naprawdę bardzo dobre i proste, można je śmiało przekazywać Pozdrawiam
Dziękuję za polecenie 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Ciasto łatwe i szybkie w zrobieniu ( przy 2 maluszkach to dla mnie świetna opcja ??) !
Co do samego ciasta to skradło nasze serce i napewno nie raz do niego wrócimy ?? Còrka kocha orzechy a w tym wydaniu to już zakochana po uszy ! Pozdrawiamy !:)
Żaneta, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko :*
Czy tortownica o śr 24cm bedzie ok ?
Kasiaa, myślę że tak. Przy mniejszych formach ciasto będzie wyższe. Przy większych niższe. Pamiętać jednak trzeba, że przy większej formie ciasto trochę szybciej upiecze się.
Dziękuję bardzo, na weekendzie spróbuję zrobic 🙂
życzę smacznego 🙂
Jeszcze mam jedno pytanie, szklanka jest o pojemności 250ml ?
Kasiaa, dokładnie tak 🙂 Zachęcam do skorzystania z kalkulatora blogowego :
https://daylicooking.pl/przelicznik-kulinarny-kalkulator
Pozdrawiam! 🙂
Zrobiłam! I jeszcze nie raz zrobię! Nie dość że dziecinnie proste to w dodatku niesamowicie pyszne!
Pomysł z whisky też może kiedyś wykorzystam, bo uwielbiam ten trunek ?
Magdalena, bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam Cię serdecznie!
Ciasto pyszne 🙂 Wilgotne, mięciutkie, orzechowe… bardzo proste w wykonaniu i szybkie 🙂
Ewelina, to ciasto zachwyca chyba wszystkich. Cieszę się, ze i Twoja uwagę zwróciło ?
Pyszne! Zrobiłam z pozostałoścìą po zrobieniu napoju laskowego (tzw. ,,mleka”). Nie dodałam już krowiego mleka, bo miazga orzechowa była dość wilgotna. Ciasto nie urosło zbytnio i niestety, miejscami wyszło jakby zakalcowate (dziwne, bo patyczek był suchy). Czy ma Pani jakiś pomysł jak temu następnym razem zapobiec? Na pewno zrobię znów, bo nawet z zakalcem smakuje nieziemsko!
Pani Julito, na mój “nos” to chyba po prostu masa była zbyt wilgotna. Proszę spróbować dodać więcej mąki do takiej kombinacji. Myślę, że to powinno zapobiec nadmiernej wilgoci ciasta 🙂 Czekam na wieści i życzę smacznego 🙂
Teraz nie jest jeszcze dobra pora, żeby łazić po knajpkach, cukierniach i kawiarniach. Idealny czas, żeby rozbudzić w sobie miłość do pieczenia ciast. Ten przepis wydaje się tak prosty, że nawet z moimi zdolnościami podziałam ( mam nadzieję ! )
Kasiu, dobrze trafiłaś! To jest idealny przepis na obudzenie w sobie miłości do pieczenia ? Na pewno dasz radę i będziesz zadowolona!
Wygląda naprawdę super 🙂 Szukam ciekawego przepisu, żeby upiec coś rodzicom na rocznicę ślubu i to chyba będzie ciasto idealne. Zastanawiam się tylko czy lekko nie aromatyzować ciasta odrobiną jakiejś delikatnej whisky. Co myślisz? Tata kocha ją w każdej postaci a chyba nieźle będzie komponowała się z orzechami
myślę, że dobrze kombinujesz 🙂 sama chętnie skorzystam z Twojego pomysłu 😉
Wow, ale ekstra! 😀
bardzo ekstra 😉
Mam duuużo orzechów włoskich więc już wiem jak je wykorzystam 🙂
życzę smacznego :*
Mój tata by się ucieszył, jakbym podała mu takie ciasto – jest fanem orzechowych wypieków 🙂
no to już wiesz co upiec dla taty 🙂
Zrobiłam to ciasto i powiem tak: Jest przepyszne, nie za słodkie, takie w sam raz.
Zrobiłam tak samo jak pisałaś, ale polewę zrobiłam pół na pół z czekolady gorzkiej i mlecznej. Wyszła zrównoważona. Na sam wierzch przesiałam sitem resztę orzechów na wierzch i wyszło jeszcze lepsze. Szkoda, że nie masz takiej opcji dodaj zdjęcie w komentarzach. Ps. przepis dodaje u siebie na blogu, ale oczywiście będzie adnotacja, że pochodzi od ciebie 🙂
Pozdrawiam
jak dodasz przepis, to podkradnę zdjęcie i wrzucę do galerii i na fanpage'a bloga 🙂
bardzo się cieszę, że smakowało Ci, ten przepis nie zawodzi jak widać 🙂
Mmmmm na pewno pyszne ♥ Uwielbiam ciasta z orzechami.
ja też 🙂
Smakowita prostota!
lubię proste potrawy 🙂
Ciacho wygląda prze apetycznie Małgosiu! Może i ja się skusze i upiekę.. :)) ;*
jestem ciekawa Twojej opinii 🙂
Nie oszukujmy się drogie panie, te kalorie same się nie spalą 🙂 Po takich przyjemnościach wskazana jest aktywność fizyczna. Osobiście polecam jazdę na rowerze 🙂
żadne kalorie nie spalą się same 😉
przekonują mnie takie mniej słodkie ciasta, z chęcią bym zjadła do herbaty:)
w takim razie częstuj się, jeszcze kawałek został ;)))
Prezentuje się obłędnie 🙂 Uwielbiam takie szybkie ciasta 🙂 !
musisz je upiec 🙂
a Gosia nas jak zwykle rozpieszcza 😉
:***
Świetne ciasto 🙂 Lubię takie pełne orzechów 🙂
w tym cieście wyraźnie czuć orzechy, więc na pewno zasmakowałoby Ci 🙂
Mam jeszcze orzechy włoskie, więc już mam dla nich zastosowanie! 🙂 Tylko jeszcze teraz czas trzeba znaleźć 😉
samo przygotowanie ciasta zajmie Ci maksymalnie 10 minut 🙂 plus czas pieczenia, oczywiście 🙂
skuszę 🙂 tylko mogę prosić jeszcze o wymiary blaszki w jakiej piekłaś?
upiekłam je w średniej tortownicy
moja ma 24 cm średnicy
życzę smacznego 🙂
ale wygląda! zabójczo. Mam ochotę. ogromną!
upiecz 🙂 nie zawiedziesz się 🙂
Efektowne, szybkie, proste i dość tanie;). Czad!
bo lubimy takie proste rzeczy, prawda? 🙂
Mam pół kilo orzechów włoskich i nie wiedziałam do jakiego ciasta je zuzyc. Dzięki za przepis, a jutro chyba zrobię je.
polecam Ci jeszcze ten przepis na ciastka:
https://www.daylicooking.pl/2014/12/ciasteczkowe-choinki.html
nie musisz kleić choinek, wystarczy powykrawać najprostsze ciastka, gwarantuję, ze się w nich zakochasz 🙂
Wygląda bajecznie, na pewno wypróbuje 🙂
nie zawiedziesz się, jestem tego pewna 🙂
Bardzo apetyczne:-)
dziękuję 🙂
Myślę, że się skuszę. 😉
życzę smacznego 🙂
Pewnie, że się skuszę i to jutro! 🙂
daj znać jak wyszło 🙂 i może zdjęcia podeślesz? 🙂