Ciastka owsiane z bakaliami to sprytna przekąska dla łasuchów. Tylko cztery składniki i bez dodatku cukru, bez jajek, bez mąki. Słodycze, na które można sobie pozwolić nawet będąc na diecie.
Ciastka owsiane z bakaliami są mięciutkie i delikatne w swojej strukturze. Nie dodaję do nich cukru czy innych słodzików, a całą swoją słodycz biorą z musu owocowego i dodanych bakalii. Właściwie można powiedzieć, że to są jedne z tych ciastek, na które nie potrzeba przepisu. I bez wątpienia nie ma konieczności trzymania się sztywno proporcji podanych przeze mnie poniżej. Te ciastka zawsze wyjdą i każdemu, bez względu na to, jak pewnie czuje się w kuchni.
Przepis na ciastka owsiane z bakaliami
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych (szklanka o pojemności 250 ml.)
- około 400 ml dowolnego musu owocowego (bez dodatku cukru, tylko zmiksowane owoce)
- około 10 łyżek mąki kokosowej
- 1 szklanka ulubionych bakalii – u mnie mieszanka rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej
Jak zrobić ciastka
- Do miski wsyp płatki owsiane, dodaj mąkę kokosową oraz bakalie.
- Wszystko razem wymieszaj.
- Wlej mus owocowy i połącz razem z płatkami, mąką kokosową i bakaliami. Na tym etapie masa powinna być dość wilgotna.
- Odstaw masę na kilka-kilkanaście minut, a w tym czasie włącz piekarnik na180 °C, u mnie grzanie góra-dół i termoobieg, bo piekłam od razu na dwóch blachach.
- Masę jeszcze raz przemieszaj. Formuj w dłoniach kulki mniej więcej o wielkości piłeczki pingpongowej, a następnie spłaszczaj je lekko i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Moje ciastka miały grubość około 2 cm.
- Piecz przez około 15-20 minut – powinny lekko zacząć się rumienić.
- Upieczone ciastka wystudź, możesz bez zdejmowania z blachy.
- Największe łasuchy mogą ciastka oblać lekko czekoladą.
Z podanej porcji wyszły mi 24 ciastka.
Takie ciastka możesz wziąć ze sobą do pracy, szkoły lub na uczelnię. Dostarczą Ci zdrowych węglowodanów i sporo przyjemności podczas jedzenia. Płatki owsiane same w sobie są fantastycznym sposobem na sycące i zdrowe śniadanie (lub przekąskę), a przecież nie każdy lubi klasyczne owsianki. Ja do takich osób własnie należę, niestety… Te ciastka polecam i życzę bardzo smacznego 🙂
Płatki owsiane – ciekawostki
Czy wiesz, że płatki owsiane (razem z czosnkiem i jagodami acai) znalazły się w pierwszej trójce najzdrowszych produktów na całym świecie?
Płatki owsiane zawierają sporo białka, wapnia, potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu. Regulują poziom glukozy we krwi, są więc polecane osobom z cukrzycą. Spora zawartość błonnika sprawia, że poczucie sytości utrzymuje się na dłużej, a jednocześnie mobilizuje jelita do bardziej sprawnej pracy. To akurat ma znaczący wpływ na obniżenie ryzyka zachorowania na nowotwór jelita grubego. Duże ilości witaminy B6 wspierają układ nerwowy wpływając na koncentrację i pamięć.
Osoby będące na diecie odchudzającej często sięgają po płatki owsiane, mimo że nie należą one do produktów niskokalorycznych (366 kCal na 100 g płatków). Bez obaw, nie są to jednak tzw. puste kalorie. Analizując to, jak reagujemy po zjedzeniu na przykład słodkiego batonika o podobnej kaloryczności, szybko można zauważyć, że po batoniku szybko organizm czuje się najedzony. Jeszcze szybciej jednak opada z sił, a człowiek staje się po prostu głodny. Natomiast energia ze zdrowych węglowodanów uwalnia się stopniowo, więc nie daje gwałtownego i niekorzystnego skoku poziomu glukozy we krwi.
Płatki owsiane działają obniżająco na poziom tzw. złego cholesterolu. Wspierają regulację ciśnienia tętniczego krwi, a także są doskonałe dla osób z astmą.
Rodzaje płatków owsianych i czym się różnią
W sklepach dostępne są różne rodzaje płatków owsianych – które wybrać? Czym kierować się przy zakupie?
Zwykłe płatki owsiane to takie, które są najmniej przetworzone. Takie płatki należy gotować przed spożyciem. Nie bardzo zatem nadadzą się do mieszanek śniadaniowych, które tylko zalewa się mlekiem lub jogurtem.
Płatki owsiane górskie są częściowo przetworzone, więc nadają się do szybkich owsianek, zapiekanych deserów czy ciastek. Należy je ugotować, zapiec lub namoczyć przynajmniej na 1-2 godziny przed spożyciem.
Płatki owsiane błyskawiczne nadają się do przygotowywania mieszanek śniadaniowych i jedzenia bez obróbki cieplnej. Je również wystarczy namoczyć na 1-2 godziny. Warto jednak mieć na uwadze, że każdy przetworzony produkt pozbawiony jest części wartości odżywczych. Jeśli wiec zależy nam produkcie pełnowartościowym, to lepiej kupić zwykłe płatki owsiane i poświęcić nieco więcej czasu na ich przygotowanie.
Więcej o płatkach owsianych możesz przeczytać we wpisie o owsiankach – dlaczego warto jeść owsianki?