Czekoladowa owsianka z nasionami chia i bakaliami to prosty sposób na deser i jednocześnie słodkie śniadanie dla łasuchów.
Czekoladowa owsianka z nasionami chia i bakaliami to przepis inspirowany jednym z przepisów Angie z I adore cinnamon. Kiedy zobaczyłam zdjęcie i listę składników to od razu wiedziałam, że ten przepis wykorzystam natychmiast. I tak się stało. Odrobinę zmodyfikowałam go, ale mam nadzieję, że Angie wybaczy. Ten owsiankowy krem chyba w niczym nie przypomina klasycznej owsianki. Jest bardzo czekoladowy, gęsty i po prostu smaczny. Według mnie to idealny posiłek dla łasuchów i czekoladoholików, którzy (podobnie jak ja) szukają nieco zdrowszych alternatyw dla słodyczy. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to jest jeden z najlepszych deserów jakie jadłam.
Czekoladowa owsianka z nasionami chia i bakaliami – przepis
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- miód do smaku
- 1 łyżeczka nasion chia
- 1/3 tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
- ulubione bakalie – użyłam mieszanki studenckiej
Czekoladowa owsianka z nasionami chia i bakaliami – jak zrobić
- Mleko wymieszać z płatkami i nasionami chia, odstawić na kilka godzin do lodówki – u mnie stało całą noc. Następnego dnia zmiksować blenderem wszystko na jak najbardziej gładką, płynną masę.
- Przełożyć do garnuszka i na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aby nic nie przypaliło się – gotować przez chwilę.
- Zdjąć z ognia, dodać pokruszona czekoladę i miód (do smaku). Dokładnie wymieszać.
- Na końcu wsypać część bakalii i połączyć całość.
- Przełożyć do pucharków, na wierzchu ułożyć resztę bakalii. Podawać na ciepło lub po całkowitym przestudzeniu.
Ten deser robi się naprawdę szybko. Wystarczy tylko pamiętać o odpowiednio wcześniejszym namoczeniu płatków i nasion chia w mleku. Jeśli lubicie bardziej rzadkie kremy (ten jest dość gęsty), wystarczy dodać więcej mleka. Taka owsianka sprawdzi się też jako śniadanie dla łasucha.

Przepisy na zdrowe desery z chia
O zdrowotnych właściwościach nasion chia pisałam już przy okazji przepisu na mleczny deser kawowo-waniliowy.

Nasionek chia można również użyć do przygotowania ciasteczkowych kuleczek, wtedy nie są wyczuwalne (nie każdy za nimi przepada), a dostarczają sporo cennych składników.
