Ciasto kawowe z polewą kawowo-czekoladową to prawdziwa gratka dla kawoszy. Sprawdzi się przy każdej okazji. Na szybko, kiedy niespodziewanie zapowiedzą się goście lub na świąteczny stół.
Ciasto kawowe z polewą mocno czekoladową i pachnąca kawą. Oczywiście do…kawy, bo jestem kawoszem, uwielbiam jej smak i aromat. Jest to bardzo proste i dość szybkie ciasto. W zasadzie w godzinę mamy je już na stole, gotowe do zjedzenia. Gwarantuję też, że zapach będzie się unosił w domu dość długo. Każdy, kto nie czuje się na siłach, aby tworzyć “cuda’ na świąteczny stół, spokojnie poradzi sobie z tym ciastem. Uprzedzając pytania o formę, w jakiej je upiekłam, to jest to przeciętna keksówka o wymiarach 26 cm X 12 cm.
Ciasto kawowe z polewą czekoladowo-kawową – przepis
Składniki:
- 5 średnich jajek
- 1/3 szklanki wody
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki szklanki pszennej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 lekko czubatych łyżek kawy zbożowej rozpuszczalnej (może być również naturalna)
Sposób wykonania:
- Przygotuj formę – u mnie standardowej wielkości keksówka. Natłuść ją i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Włącz piekarnik, aby nagrzał się do temperatury 180 °C – u mnie grzanie góra-dół.
- Kawę zaparz w wodzie i pozostaw do wystudzenia.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Jajka wybij ze skorupek do miski, dodaj cukier i zmiksuj przy pomocy miksera lub trzepaczki. Cukier powinien się rozpuścić, a masa stać lekko biała.
- Do jajek wlej olej, zaparzoną i wystudzoną kawę – całość zmiksuj do połączenia.
- Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i połącz wszystko razem – może być nadal mikserem.
- Przełóż ciasto do formy i piecz przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy na pewno w środku jest upieczone.
- Upieczone i przestudzone ciasto oblej kawową polewą czekoladową.
Kawowa polewa czekoladowa do ciasta – gęsta, lśniąca i zawsze się udaje
Składniki:
- 100 g masła
- 3 łyżki mleka
- 4-5 łyżek cukru
- 2 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
- 2 lekko czubate łyżki rozpuszczalnej kawy (naturalnej lub zbożowej
Sposób wykonania
Do garnuszka włóż wszystkie składniki – postaw na średnim ogniu. Mieszaj, aby polewa nie przypaliła się i w razie potrzeby zmniejsz ogień. Kiedy wszystkie składniki połączą się, a masło roztopi, podgrzewaj jeszcze 2-3 minuty ciągle mieszając. Zdejmij polewę z ognia, odstaw na bok i pozwól jej nieco przestygnąć. Nie czekaj jednak zbyt długo, gdyż będzie zbyt gęsta.
Nie masz pomysłu na dania świąteczne?
Skorzystaj z moich propozycji – kliknij w obrazek. Przeniesie Cię do przepisów, które możesz wykorzystać podczas planowania świątecznych dań. Zapraszam i życzę smacznych wrażeń 🙂
Ten przepis jest dla mnie! Uwielbiam kawę w każdej postaci nawet jeżeli jest to ciasto, a może nawet przede wszystkim! Czuję się niezmiernie zachęcona, aby wypróbować jutro smak tego ciasta. Teraz raczej jest to niemożliwe gdyż mamy po 23:00.
Myślę, że dobra kawa z takim ciachem to genialny pomysł 😉
Nie ma to jak kawosz znajdzie kawosza ?nie musisz mnie wcale namawiać do zrobienia tego ciasta. Przepis już wymontowany,nic skomplikowanego a już czuję ten zapach unoszący się w domu. Oj będzie pycha ciacho do kawy w ten weekend.
Tak czułam, że Ty jesteś “nasza” 😉 hihihihi…
Ciasto kawowe zawsze mile widziane 🙂 Super przepis, który na pewno wypróbuję 🙂
Edyta, życzę smacznego 🙂
Jest na pewno mega pyszne! uwielbiam takie kawowe desery. I piekłam podobne ciasto, tylko bez polewy czekoladowej.
Plewa nie jest obowiązkowa, ale za to jaka kusząca 😉
Malgosiu ale rarytas nam tu zaserwowałaś 🙂 aż mi slinitok się uruchomił 🙂 chyba na weekend będę musiał zrobić bo już w domu mi się dopytują czemu ciast nie piekę 🙂
Ja ostatnio wróciłam do pieczenia ciast, o tez miałam jakąś dziwną przerwę.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie i wydaje się być łatwe w przygotowaniu ze składników które zawsze są pod ręką. A zdjęcia och ? do schrupania.
Dziękuję i życzę smacznego 😉