1,3K
W tym roku Wielkanoc upłynie nam pod znakiem awokado. Zasmakowaliśmy w nim bardzo i właśnie złapałam się na tym, że jemy awokado często i pod różnymi postaciami. Zapiekane awokado z jajkiem cieszy się na blogu dużą popularnością, podobnie jak tartaletki wiosenne z nadzieniem z sera feta i awokado. Pomijając walory smakowe i wizualne, awokado to wspaniałe źródło witamin i mikroelementów. Warto, aby zagościło w naszych kuchniach na dobre.
Składniki:
1 awokado
6 jajek
sól i pieprz (najlepiej biały) do smaku
sok z cytryny
2 większe ząbki czosnku
Jajka umyć i ugotować na twardo. Schłodzić, przekroić na pół. Do jednej miseczki przełożyć żółtka, do drugiej część białka.
Awokado przekroić, wyjąć pestkę. Obrać ze skóry, skropić sokiem z cytryny i rozdrobnić dokładnie razem z wydrążonym białkiem. Można użyć malaksera lub blendera. Przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Zielona masę nakładać do jajek. Wierzch obsypać pokruszonym żółtkiem.
Jak zauważyliście, to danie jest szybkie i bardzo proste, z niewielkiej ilości składników. Mając pod ręką blender lub malakser przygotowanie takich jajek zajmie 15-20 minut. Celowo pozostawiam na jajkach skorupki, gdyż nadają jajkom swojskiego, domowego uroku.