Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, potem mleko i esencję waniliową. Dobrze utarte ciasto powinno wyjść gładkie w swojej strukturze.
Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 50-60 minut.
Upieczoną babkę wystudzić i polać dość gruba warstwą polewy. Na jeszcze niezastygniętą polewę wysypać rodzynki. Jeśli rodzynki są zbyt suche, wtedy można namoczyć je w gorącej, mocnej herbacie i dobrze osuszyć. Rodzynki Kresto nie wymagają namaczania, są miękkie i delikatne.
Bardzo sucha babka…nie dało się zjeść ….
Ja zajadam rodzynki i dodaję do wszystkiego do czego się da 😉 jednak męska część rodziny jakoś tak wydłubuje… 😉
moja męska część rodziny wynajdzie każdą, najmniejszą rodzynkę ;))))
Ta babka jest idealna dla mnie! Ja uwielbiam rodzynki ale mój M za to ich nie lubi…i zawsze muszę sobie odmawiać w cieście tej przyjemności:P
trzeba szukać sposobu, żeby i wilk syty, i owca cała 😉
Pyszne:)
potwierdzam 🙂 bardzo pyszne 🙂
u mnie się nie wydłubuje:) a na polewie ładnie się prezentują:)
u mnie strasznie wygrzebują rodzynki niestety 😉
pycha!
noooooo 😉
Byłam Małgosiu ciekawa esencji waniliowej, też robisz swoją tak jak ja, buziaki i dzięki za miły komentarz 🙂
bo domowe jest najlepsze 🙂
U mnie nie ma wydłubywania rodzynek, za to czasem jest pieczenie ciasta pół z rodzynkami, a drugiej połówki bez 😉
nie pomyślałam o tym, muszę wypróbować ten patent 😉
Cudna baba 😉
dziękuję 🙂
Wygląda pysznie 🙂
i tak smakuje 🙂
Taka babka to cos wspanialego i nigdy nie mozna jej miec dosc ! No chyba ze facet wybredny, ale zawsze jest na to dobra rada, aby zjesc ja z kolezankami !
Dziekuje Malgosiu za swietny przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
święte słowa, Elu 🙂 ale wybredni faceci potrafią zdenerwować ;))))
pozdrawiam Cię serdecznie 🙂
Małgosiu dasz mi gryza swojej, a ja dam Ci gryza mojej 🙂
załatwione 😉
Fajna babeczka 🙂 podoba mi się ten wierzch 🙂
dziękuję, Marzenko 🙂
Ciasto z czekoladą to wręcz perwersja;).
o tak, masz rację 😉