Ryż z jabłkami to danie proste, które można przygotować na obiad, kolację lub deser.
Któż z nas nie jadł ryżu z jabłkami? Chyba każdy jadł, prawda? Przedszkola i szkoły dość często serwują taki ryż na obiad. I chyba zdecydowana większość dzieci go lubi. W naszym domu bardzo lubimy cynamon, a z cynamonem wspaniale komponuje się kardamon, który bez problemu można kupić zmielony, więc odpada nam żmudne dłubanie ziarenek. Kardamon w ziarenkach jest znacznie bardziej aromatyczny, jak wszystkie przyprawy mielone czy tarte bezpośrednio przed użyciem. Można jednak czasami ułatwić sobie życie, prawda? I to właśnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak i zapach? trzeba spróbować. Gwarantuję jednak, że jeśli lubicie takie smaki, ten sos stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do ryżu z jabłkami.
Przepis na ryż z jabłkami – krok po kroku
Składniki podstawowe:
Dołożyć resztę składników, wymieszać i wszystko razem gotować na minimalnym ogniu przez kilka minut. Sos będzie miał konsystencję podobną jak kisiel.
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w cząstki. Włożyć do garnka z sosem i na niewielkim ogniu gotować przez około pół minuty.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Na ugotowany ryż układać cząstki jabłek i polać sosem. (Sos, oczywiście, bez ziela angielskiego.)
Dla uzyskania intensywniejszego smaku można tak przygotowany ryż z jabłkami i sosem zapiec przez kilkanaście minut w piekarniku.
Podawać na gorąco lub na zimno.
Jako dodatek można podać gęstą kwaśną śmietanę.
ale to musi być pyszne!!!
świetna Miseczka Gosiu:)
miseczka kosztowała majątek – całe 4,99 zł. ;))) i bardzo ją lubię 🙂
Uwielbiam takie potrawy. Małgosiu droga, wszystkiego dobrego. Czekam, aż wrócisz! Pozdrawiam ciepło!
Basiu, wróciłam i własnie zbieram się aby do Ciebie napisać 🙂
jadalam takie kiedys w dzieciństwie,dzieki Tobie smaki powrócily…
bo ryż z jabłkami to dzieciństwo 🙂
Sosu takiego nie jadłam, trzeba raz spróbować bo lubię ryż na słodko 🙂
spróbuj i daj znać jak smakowało 🙂
Wygląda fantastycznie. Niestety nie dla mnie. Wolę wersję ryżu wytrawną niż na słodko. A mąż cynamonu nie lubi. Tęsknimy 🙂
ciekawe co zasmakuje Małgoni 🙂
Cos podobnego jadłam kiedyś w szpitalu. Byłam zdziwiona , że tam takie dobroci potrafią zrobić. Polecam !
czasem i szpitalnej kuchni uda się zaskoczyć pozytywnie 🙂
Nie tylko smacznie, ale i zdrowo 🙂
dokładnie tak 🙂
Ależ apetyczne zdjęcia ryżu!
dziękuję 🙂 wyszły całkiem fajnie, biorąc pod uwagę, że ryż jest taki niewdzięczny do fotografowania 🙂
Uwielbiam ryż na słodko 😉 Twoje zdjęcia są bardzo sugestywne!! Aż chce się iść do kuchni teraz!
pięknie dziękuję 🙂 zapraszam do wypróbowania czy zasmakuje 🙂
Jak ja kocham takie propozycje. I tak czytam i się zastanawiam czy my czasem spokrewnione nie jesteśmy 🙂 Jakbym o naszej rodzinie czytała.
Pozdrawiam i zapraszam do nas! 🙂
no proszę, trzeba zagłębić się w genealogii ;))))))
Muszę wypróbować z tym sosem, my jadamy z cynamonem lub waniliowym sosem, a tu proszę, takie smakołyki!
wypróbuj, jestem pewna, że Wam zasmakuje 🙂
podane cudownie, a w smaku zapewne genialne!
dziękuję 🙂 smakowało rewelacyjnie 🙂