2,4K
Wiosna i początek lata to czas młodej kapusty. Z utęsknieniem wyglądam jej na straganach. Surówki, sałatki, zapiekana, zasmażana, gotowana… Można wymieniać w nieskończoność. Kapusta jest bardzo bogata w wartości odżywcze, dlatego warto po nią sięgać. Jednym z najprostszych i najszybszych dań jest najzwyklejsza surówka z młodej kapusty. Niewiele jej potrzeba dodatków, aby była smaczna. Przygotowanie jej zajmuje krótką chwilę, więc jest idealna dla zabieganych.
Składniki:
mała główka młodej kapusty
3 średnie marchewki
mały pęczek szczypiorku
1 łyżka łagodnej w smaku oliwy lub oleju
1 łyżka łagodnej w smaku oliwy lub oleju
sól i pieprz do smaku
spora szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Kapustę obrać z zewnętrznych, grubszych liści. Poszatkować nożem na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Dodać oliwę lub olej, wszystko razem wymieszać. Doprawić solą, cukrem, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Surówkę podawać do dań obiadowych lub jako oddzielne danie. Bardzo dobrze smakuje w wersji z majonezem, najlepiej majonezem domowym.